Top 7 module ERP pentru afacerea ta

Sursa foto: pexels.com

O aplicatie ERP sau Enterprise Resource Planning influenteaza o multime de aspecte in functionarea unei organizatii si contribuie semnificativ la cresterea veniturilor acesteia. Programul informatic reuneste toate informatiile intr-o baza de date comuna, automatizeaza procesele si furnizeaza rapoarte relevante intr-un timp foarte scurt.

In esenta, sistemul ERP reduce sarcinile manuale si repetitive, fiind alcatuit dintr-o suita de module care asigura infrastructura necesara pentru managementul activitatii companiilor din toate industriile. Iata componentele sistemului de planificare a resurselor intreprinderii ideale pentru afacerea ta:

  1. Resurse umane

  Calculul salarial, administrarea de personal, pontajul, compensatiile si beneficiile pentru angajati, indicatorii de performanta, programele de evaluare – toate se regasesc intr-o singur sistem dedicat managementul capitalului uman. In departamentele de HR, sunt o multime de operatiuni de gestionat, iar un program informatic asigura centralizarea tuturor datelor si usureaza munca specialistilor din domeniul resurselor umane.

   2. Contabilitate si financiar

   Acest modul al ERP ofera o evidenta contabila corecta si sustine gestiunea financiara a companiei. Componenta sistemului este extrem de utila pentru antreprenori deoarece le permite sa vada cu usurinta cati bani intra si ies din firma lor. Functionalitatile unui ERP in aceasta zona variaza in functie de specificul activitatii si poate viza tranzactiile contabile standard, automatizarea inregistrarii datelor preluate din documentele primare, crearea declaratiilor fiscale si a rapoartelor. Mai exacat, modulul se refera la tot ceea ce tine de contabilitate, financiar, bugete, flux de numerar, gestionarea mijloacelor fixe si a informatiilor bancare.

    3. Managementul documentelor

    Descopera avantajele modulelor ERP pentru businessul tau si cand vine vorba despre organizarea tuturor documentelor companiei. Facturi de achizitie si de vanzare, contracte, oferte, brosuri si tot felul de acte interne de lucru trebuie salvate si stocate in siguranta. Modulul pentru documente al sistemului ERP permite organizarea datelor in format electronic si ofera acces controlat pentru utilizatori, astfel incat fiecare angajat sa poata vedea doar documentele la care superiorul sau i-a oferit acces.

     4. Productie si proiecte

     Un astfel de modul este util pentru gestionarea integrata a fluxurilor de productie, precum si pentru planificarea, organizarea si urmarirea proiectelor. Sistemul ofera functionalitatile necesare pentru a livra la timp si in bugetul propus toate comenzile, modulul putand fi utilizat si pentru proiectele complexe, cu durate de 3-5 ani, care includ mii de sarcini si activitati.

      5. Vanzari si servicii

      Zona de vanzari este deosebit de importanta pentru orice afacere. Prin implementarea unor module dedicate acestui sector pot fi fructificate toate oportunitatile deoarece compania isi organizeaza intreg fluxul de vanzari. De la prospectare, pre-sales, ofertare si comenzi pana la facturare, incasare si vanzari repetate, totul se gestioneaza prin intermediul programului ERP, iar astfel se genereaza mai mult profit.

       6. Vanzari cu amanuntul

       Optimizarea activitatii de vanzare este extrem de importanta pentru comercianti. Prin integrarea unui modul specific, se reduce timpul de asteptare al clientilor la case, se pot aplica discounturi intuitiv si facil sau se genereaza rapoarte in timp real.

        7. Achizitii si logistica

        Bineinteles, partea de aprovizionare si logistica nu poate fi trecuta cu vederea in cadrul unei firme. Modulele sistemului ERP dedicate acestui departament se adreseaza in mod special operatiunilor care vizeaza calculul necesarului de marfuri de la furnizori, gestionarea comenzilor si a retururilor, automatizarea proceselor, managementul inventarului sau organizarea depozitului.

        Flexibilitatea este trasatura care transforma sistemul ERP intr-o unealta atat de puternica pentru companii. Aplicatia poate fi adaptata in functie de specificul afacerii, insa, un program complet include toate modulele care contribuie la cresterea performantei firmei si a productivitatii angajatilor prin gestionarea activitatilor zilnice de business.