Masurile luate de rafinariile de petrol din lume pentru a produce suficienta motorina

Rafinariile de petrol din lume se dovedesc neputinciosi sa produca suficienta motorina, deschizand un nou front inflationist si privand economiile de un combustibil care alimenteaza deopotriva industria si transportul. In timp ce contractele futures ale petrolului sunt in crestere, raliul scade in comparatie cu cresterea motorinei. Preturile din SUA au sarit peste 140 de dolari, ajungand in cele din ruma la cele mai ridicate inregistrate in aceasta perioada a anului. Echivalentul Europei a crescut cu 60% din vara.

Si s-ar putea inrautati. Arabia Saudita si Rusia au refuzat accesul la productia de titei care sunt mai bogate in motorina. Pe 5 septembrie, ambele natiuni – liderii aliantei OPEC+ – au anuntat ca vor prelungi aceste restrictii pana la sfarsitul anului, perioada in care cererea de combustibil creste de obicei.

„Suntem riscati sa vedem o strangere continua pe piata, in special pentru distilate, care sa vina in lunile de iarna”, a declarat Toril Bosoni, seful diviziei de piata a petrolului la Agentia Internationala pentru Energie, referindu-se la categoria de combustibil care include motorina. . „Rafinariile se lupta sa tina pasul.”

Situatia este o provocare pentru o flota globala de rafinare care a fost obtinuta de o productie slaba de luni de zile. Caldura aprinsa din emisfera nordica in aceasta vara a fortat multe plante sa functioneze intr-un ritm mai lent decat in ​​mod normal, lasand stocurile oprite. 

Au existat, de asemenea, presiuni asupra lor pentru a produce in schimb alte produse, cum ar fi combustibilul pentru avioane si benzina, unde cererea a revenit puternic, potrivit analistului Callum Bruce.

Alti combustibili

Toate acestea vin pe langa un sistem global de rafinare care a inchis fabricile mai putin eficiente atunci cand Covid-19 a redus cererea. Acum consumul revine, dar multe rafinarii au disparut.

Mai exista speranta ca criza de motorina se poate usura. Odata cu apropierea lunilor mai reci de iarna, constrangerile legate de vreme asupra rafinariilor in general scad – chiar daca unele dintre ele vor fi supuse intretinerii sezoniere de rutina.

„Credem ca marjele au depasit pentru moment”, a spus Bruce, adaugand ca pozitionarea intinsa pe piata si natura temporara a unor intreruperi ale rafinariilor ar putea provoca o inversare.

Ce preocupari exista?

Chiar si asa, exista inca ingrijorari cu privire la aprovizionarea unor tari cheie exportatoare de motorina. 

Rusia – inca un furnizor important al lumii, in ciuda sanctiunilor occidentale – a indicat ca incearca sa limiteze volumul de combustibil pe care il trimite pe pietele globale. 

China – o alta supapa potentiala de limitare a aprovizionarii – a emis recent o noua cota de export de combustibil, dar comerciantii si analistii din Asia au spus ca volumul planificat in prezent nu va fi suficient pentru a preveni o piata stransa pana la sfarsitul anului. Livrarile tarii au fost blocate aproape de minimele sezoniere de cinci ani pentru o mare parte a anului 2023. 

Acele fluxuri mai mici apar la hub-urile cheie de stocare. Stocurile observabile din SUA si Singapore sunt in prezent sub nivelurile normale sezoniere. Stocurile din tarile OCDE sunt mai mici decat erau acum jumatate de deceniu.

Oferta restransa are consecinte economice. Cresterea contractelor futures din SUA a fost determinata in parte de camionerii care preiau combustibilul.

„Dieselul este combustibilul camionului cu 18 roti care muta produsele de la fabrica la piata, asa ca, atunci cand preturile cresc, acele costuri mai mari de transport sunt transferate intreprinderilor si consumatorilor”, a declarat Clay Seigle, directorul serviciilor globale de petrol.

Desi a existat o speranta tot mai mare ca economia SUA poate evita recesiunea, „o crestere a pretului energiei – fie la benzina sau la motorina – ar putea submina o mare parte din acest progres”, a adaugat el. „Acest risc nu este pierdut pentru nimeni din Washington, pe masura ce sezonul campaniei electorale se apropie.”

Cresterea preturilor la motorina poate impinge, de asemenea, rafinariile sa acorde prioritate combustibilului in detrimentul producerii de benzina, a spus el.

Cerere slaba

Situatia pentru motorina ar fi putut fi mai proasta, deoarece cresterea consumului nu a fost la fel de robusta ca si alte parti ale barilului. 

Raportul lunar al AIE a anticipat o crestere a consumului cu aproximativ 100.000 de barili pe zi in acest an. Aceasta se compara cu aproape 500.000 de barili pe zi pentru benzina si cu peste 1 milion de barili pe zi pentru combustibil pentru avioane si kerosen.

„Este o problema de aprovizionare in esenta”, a spus Eugene Lindell, seful de produse rafinate la consultantul FGE. „De asemenea, rafinariile europene nu au putut sa-si aprovizioneze in timpul verii din cauza intreruperilor neplanificate pe scara larga, care au lasat stocurile stranse inainte de iarna”.