Cele doua mari economii ale lumii s-au intalnit pentru discutii constructive

Principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, si consilierul pentru securitate nationala al Statelor Unite, Jake Sullivan, s-au intalnit pentru doua zile de discutii in Malta, in timp ce cele doua economii de top ale lumii incearca sa stabileasca relatiile dificile si, potential, sa netezeze calea pentru intalnirea liderilor Joe Biden si Xi Jinping din noiembrie.

In citiri separate, ambele parti au spus ca discutiile care au avut loc in cadrul mai multor intalniri din natiunea insulara mediteraneana au fost „candide, concrete si constructive”.

SUA au declarat ca cele doua guverne s-au angajat sa urmareasca „un angajament si consultari suplimentare la nivel inalt” in domenii cheie „in urmatoarele luni”, un semnal al asteptarii unei diplomatii continue.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat ca cele doua parti au convenit sa continue comunicarea la nivel inalt pe mai multe fronturi, inclusiv consultari privind afacerile Asia-Pacific, afacerile maritime si politica externa.

Intalnirea urmeaza unui sir de vizite la nivel inalt din partea unor oficiali americani de varf la Beijing in ultimele luni si vine inaintea oportunitatii ca liderul chinez Xi sa viziteze SUA in noiembrie, cand presedintele Biden va gazdui lideri mondiali pentru Cooperarea economica Asia-Pacific. summit-ul (APEC) de la San Francisco.

In urma discutiilor, un oficial inalt al administratiei Biden a declarat ca Casa Alba nu are nimic de anuntat cu privire la o potentiala intalnire intre cei doi lideri, dar a mentionat ca Biden spera sa se intalneasca cu Xi in curand.

Biden si Xi s-au intalnit ultima data in noiembrie 2022, in marginea summitului G20 de la Bali.

Intalnirea dintre Wang si Sullivan are loc in timp ce Beijing si Washington au luat masuri pentru a restabili si a consolida comunicarea pentru a evita ca relatia lor din ce in ce mai tensionata si controversata sa intre in conflict.

China a intrerupt mai multe linii de comunicare cu SUA in august anul trecut, dupa o vizita a presedintelui Camerei SUA de atunci, Nancy Pelosi, in Taiwan. Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, considera democratia insulara autocondusa ca fiind proprie si nu a exclus sa o ia cu forta.

Insula ramane unul dintre cele mai spinoase subiecte dintre cei doi, Wang spunandu-i lui Sullivan ca „problema Taiwanului este prima linie rosie de netrecut in relatiile chino-americane”, potrivit unui raport al Ministerului de Externe al Chinei.

„Statele Unite trebuie sa respecte cele trei comunicate comune chino-americane si sa-si puna in aplicare angajamentul de a nu sprijini „independenta Taiwanului””, se arata in declaratie, referindu-se la cele trei declaratii comune facute in anii 1970 si inceputul anilor 80 care au ajutat la stabilirea relatiilor intre doua parti.

SUA „au remarcat importanta pacii si a stabilitatii peste stramtoarea Taiwan”, conform relatarii oficiale a Casei Albe despre intalniri, care spunea, de asemenea, ca cele doua parti au discutat despre razboiul Rusiei impotriva Ucrainei si probleme de securitate globala si regionala.

Comunicarea militara

Cele doua parti au discutat, de asemenea, despre necesitatea restabilirii dialogului militar-militar intre SUA si China, a declarat inalt oficial Biden in urma intalnirii.

Oficialul a spus ca exista „indicatii limitate” ca China ar putea fi dispusa sa restabilize aceste canale, dar a refuzat sa detalieze in continuare.

Beijingul a indicat anterior „sanctiunile unilaterale” ale Americii ca pe un „obstacol” care trebuie inlaturat inainte ca un astfel de dialog sa se poata relua, intr-o aparenta referire la sanctiunile americane impotriva ministrului chinez al Apararii, Li Shangfu.

Li s-a aflat in centrul speculatiilor din ce in ce mai mari in ultimele zile conform carora a fost pus sub investigatie Partidului Comunist, dupa ce a disparut din vedere timp de mai bine de doua saptamani, pe fondul unei serii de schimbari inexplicabile de personal care au zguduit randurile superioare ale partidului in aceasta vara.

El si-a asumat rolul la inceputul acestui an si a fost supus sanctiunilor SUA din 2018 din cauza achizitionarii de catre China a armelor rusesti.

Intrebat daca Sullivan a spus unde se afla Li si inlaturarea la inceputul acestei veri a ministrului chinez de externe Qin Gang, oficialul administratiei Biden a spus ca subiectul nu a fost abordat in timpul discutiilor.

Wang, care a detinut functia de ministru de externe timp de un deceniu pana la sfarsitul anului trecut si apoi a intervenit din nou dupa demiterea lui Qin, urmeaza sa isi continue calatoriile diplomatice cu o vizita la Moscova luni.

Wang va vizita tara intre 18 si 21 septembrie, a anuntat Ministerul de Externe al Chinei.

El este de asteptat sa se intalneasca cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru a discuta „o gama larga de probleme de cooperare bilaterala”, potrivit unei declaratii a Ministerului rus de Externe.

Acestea includ un „schimb detaliat de opinii asupra problemelor legate de o reglementare in Ucraina”, a spus ministerul rus.

Aceasta intalnire vine in urma unui summit urmarit indeaproape dintre presedintele rus Vladimir Putin si liderul nord-coreean Kim Jong Un, despre care SUA a avertizat ca ar putea duce la Phenianul sa furnizeze Moscovei munitii pentru razboiul sau din Ucraina.