Primele nave cu cereale ale Ucrainei au ajuns in Odesa

Doua nave de marfa au sosit in unul dintre porturile Ucrainei, folosind un coridor temporar al Marii Negre, stabilit de Kiev in urma retragerii Rusiei dintr-un acord de razboi menit sa asigure exporturile de cereale sigure din porturile tarii invadate. Acestea au acostat in portul maritim Chornomorsk din regiunea Odesa de sud, potrivit unui comunicat online al Autoritatii Porturilor Maritime din Ucraina. Navele sunt primele nave de marfa civile care au ajuns in unul dintre porturile Odesa de cand Rusia a iesit din acordul cu cereale.

Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministrul Ucrainei, a declarat intr-o declaratie online ca cele doua nave vor livra aproximativ 20.000 de tone de grau in tari din Africa si Asia.

Timp de luni de zile, Ucraina, a carei economie este puternic dependenta de agricultura, a putut sa-si exporte in siguranta cerealele din porturile Marii Negre, in baza unui acord negociat de Natiunile Unite si Turcia pentru a asigura transporturi sigure. Insa Rusia s-a retras din acord pe 17 iulie, oficialii de la Kremlin argumentand ca cererile lor pentru facilitarea transporturilor rusesti de alimente si ingrasaminte nu au fost indeplinite.

Dupa retragere, Ministerul rus al Apararii a declarat ca va considera orice nave din Marea Neagra care se indreapta catre porturile ucrainene drept tinte militare.

De atunci, Kievul a incercat sa redirectioneze transportul prin fluviul Dunarea si legaturile rutiere si feroviare in Europa. Dar costurile de transport in acest fel sunt mult mai mari. Unele tari europene s-au refuzat in fata preturilor locale de cereale consecinte, iar porturile dunarene nu pot face fata la acelasi volum ca porturile maritime.

Coridorul interimar din Marea Neagra, pe care Kiev a cerut sa-l ratifice Organizatia Maritima Internationala, a fost deschis pe 10 august, cand oficialii Statelor Unite si ucrainene au avertizat despre posibile atacuri rusesti asupra navelor civile. Minele maritime fac, de asemenea, calatoria riscanta, iar costurile de asigurare a navelor sunt probabil sa fie mari pentru operatori.

Oficialii ucraineni au spus ca coridorul va fi folosit in principal pentru evacuarea navelor blocate in porturile ucrainene Chornomorsk, Odesa si Pivdennyi de la izbucnirea razboiului. Kubrakov a declarat ca cinci nave au folosit de atunci coridorul pentru a parasi porturile ucrainene.

Dupa ce a rupt acordul cu cereale, Rusia a intensificat atacurile asupra regiunii de sud Odesa, tintind infrastructura portuara si silozurile de cereale cu rachete si drone.

Comandamentul Fortelor Aeriene din Ucraina a raportat un alt atac peste noapte in care regiunea Odesa a fost tinta principala. Fortele ruse au tras 10 rachete de croaziera si sase drone Shahed de fabricatie iraniana, se arata in comunicat. Toate dronele si sase rachete au fost doborate, in timp ce restul au lovit o instalatie agricola din regiunea Odesa.

In alte evolutii:

— Armata ucraineana a declarat ca a capturat satul Klischiivka de la trupele rusesti, dupa luni de lupte aprige. Satul se afla la sud de orasul Bakhmut stapanit de rusi, in regiunea estica Donetk, iar recucerirea lui are loc la cateva zile dupa ce fortele ucrainene au declarat ca au eliberat satul din apropiere Andriivka. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea oficialilor rusi cu privire la recucerire.

Obtinerea lui Klischiivka inseamna o victorie tactica importanta pentru fortele ucrainene. Inaltimile dominante ale satului ofera o vedere asupra orasului Bakhmut ocupat de rusi si deschide noi oportunitati fortelor ucrainene de a incercui orasul. De asemenea, le permite ucrainenilor o vedere mai buna asupra liniilor logistice rusesti.

— Autoritatile ruse au raportat ca dronele ucrainene au vizat peninsula Crimeea anexata si o serie de regiuni rusesti peste noapte si dimineata. Doua drone au fost doborate peste noapte in regiunea Moscovei care inconjoara capitala Rusiei, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin. O a treia drona a fost interceptata deasupra regiunii Voronej, care se invecineaza cu Ucraina, a declarat Ministerul rus al Apararii. Un altul a lovit un rezervor de combustibil in regiunea vecina Oryol, a declarat guvernatorul Oryol Andrei Klychkov, aprinzand un incendiu care a fost stins rapid. O drona a cazut, de asemenea, pe o instalatie logistica din regiunea Tula, la sud de Moscova, au declarat autoritatile locale. In Crimeea anexata, Ministerul rus al Apararii a raportat ca a doborat sase drone ucrainene la primele ore ale zilei. Oficialii ucraineni nu au comentat asupra atacurilor,