Armata ucraineana a castigat controlul unui sat strategic de langa Bakhmut

Armata ucraineana a anuntat ca a reluat micul sat Klischiivka, a doua asezare care a revenit sub controlul Kievului in trei zile si cel mai semnificativ avans recent in contraofensiva sa luptata pentru a alunga fortele ruse din estul tarii. Klishchiivka a fost ocupata de fortele ruse din ianuarie, cand mercenarii Wagner au capturat-o dupa saptamani de lupta, ca parte a bataliei de aproape un an pentru orasul din apropiere, Bakhmut.

Dupa ce Bakhmut a cazut in fata trupelor ruse in mai, fortele ucrainene au inceput aproape imediat o forta pentru a conduce trupele Moscovei din zonele din nordul si sudul orasului. Cu Klishchiivka asezat pe un teren inalt, cu vedere la drumurile din interiorul si din afara unui Bakhmut ruinat, satul era foarte in vizorul lor.

In ultimele saptamani, trupele Kievului au inaintat incet spre Klishchiivka, luand pierderi grele in lupte campate.

Armata ucraineana a declarat ca fortele sale au castigat controlul asupra Andriivka, un mic catun agricol la putin mai mult de doua mile spre sud. Apoi, Brigada A 80-a Separata de Asalt Aeropurtata a postat o inregistrare video in care soldatii tineau mana galbena. si-steagul albastru al Ucrainei in fata unei cladiri in ruine si a unei biserici distruse, in timp ce zgomote puternice rasunau in fundal.

„Asezarea de la Klischiivka a fost in sfarsit eliberata”, se arata subtitrarea videoclipului de pe Facebook, care ii merita pe propriii luptatori si pe cei din alte doua brigazi.

Generalul Oleksandr Syrsky, comandantul fortelor terestre ale Ucrainei, a anuntat curand vestea, scriind pe Telegram ca Klischiivka a fost „sterbat de rusi”, iar in discursul sau de noapte, presedintele Volodymyr Zelensky i-a felicitat pe soldati.

„Klischiivka! Bine facut!” el a spus.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apararii, care a mentionat doar luptele langa Klischiivka intr-o actualizare, iar afirmatiile nu au putut fi confirmate imediat in mod independent.

Reluarea lui Klischiivka ar putea ajuta Ucraina sa exercite presiuni asupra fortelor ruse care detin Bakhmut, caruia Moscova i-a dedicat resurse pentru a-i apara, desi a fost redusa la moloz. Klishchiivka, la aproximativ sase mile sud de oras, detine o pozitie de comanda care ar putea permite artileriei ucrainene sa bombardeze cu mai multa precizie fortele ruse care intra sau ies din Bakhmut.

Cucerirea lui Bakhmut de catre fortele ruse, care avea odata o populatie de 70.000 de locuitori, a fost prima lor victorie majora pe campul de lupta in cateva luni. Dar orasul se afla intr-un castron care i-a lasat pe aparatorii rusi de acolo intr-o pozitie din ce in ce mai periculoasa, in timp ce trupele ucrainene retrag incet teritoriul de la periferia sa.

Pretentia unui nou avans in est a venit atunci cand au existat semne ca Ucraina ar putea deschide o ruta alternativa pentru transporturile de cereale in fata blocarii de facto de catre Rusia a porturilor sale. Primele nave de marfa care au ajuns intr-un port ucrainean din iulie, cand Rusia a reziliat un acord care i-a permis Kievului sa exporte culturi alimentare peste Marea Neagra, au fost acostate la Chornomorsk.

Exporturile de cereale ucrainene sunt atat o sursa vitala de schimb valutar pentru tara, cat si un factor crucial pe pietele alimentare globale, in special pentru tarile din Africa si Orientul Mijlociu care se confrunta cu foametea. Dar stabilirea unui coridor suficient de sigur pentru un flux regulat de nave de marfa din porturile maritime ale Ucrainei este riscanta, nu in ultimul rand pentru ca Marea Neagra a devenit un teatru din ce in ce mai critic in razboi.

Cele doua nave care au acostat in Chornomorsk — vrachierul Aroyat si cargoul Resilient Africa — sunt de asteptat sa fie incarcate cu aproximativ 22.000 de tone de grau destinat tarilor din Africa si Asia, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

„Primele nave civile folosesc coridorul temporar pentru a ajunge in porturile ucrainene”, a scris domnul Kubrakov. „Nasele arboreaza steaguri Palau, iar echipajul lor este format din cetateni din Turcia, Azerbaidjan, Egipt si Ucraina.”

Nu era clar cand vor parasi navele Chornomorsk.

Ambele nave au imbratisat coasta odata ce au intrat in apele ucrainene, potrivit datelor de pe site-ul de trafic maritim. Africa rezistenta plecase din portul romanesc Constanta, in timp ce Aroyat plecase dintr-un port din Turcia.

Subliniind riscurile, Rusia a lansat un atac cu drone si rachete in regiunea Odesa din sudul Ucrainei. Un granar si un teren agricol la nord de orasul-port Odesa au fost lovite, potrivit lui Oleh Kiper, seful administratiei militare regionale.

Rusia a lansat in repetate randuri rachete si drone catre instalatiile de cereale si portul Odesa de cand a parasit Initiativa pentru cereale la Marea Neagra, un acord intermediat de Turcia si Natiunile Unite, care timp de un an a stabilit un coridor prin care Ucraina ar putea expedia grau, orz si alte culturi. Acel acord a oferit navelor ucrainene trecerea directa peste Marea Neagra de la Odesa si doua porturi din apropiere catre Bosfor, in largul Turciei.

Rusia a lovit, de asemenea, porturile fluviale Dunarea din Ucraina la Izmail si Reni, care sunt din ce in ce mai folosite ca alternativa la principalele porturi de-a lungul Marii Negre.

Pe langa abrogarea acordului cu cereale, Rusia a declarat in iulie ca va considera orice nava care navigheaza intr-un port ucrainean ca transportand marfa militara, intr-un avertisment clar pentru transportul civil. Luna trecuta, o nava rusa de patrulare a tras focuri de avertizare asupra unei nave civile de pe Marea Neagra si apoi s-a imbarcat in ea pentru a efectua o inspectie.