Zelenskiy lauda soldatii ucraineni pentru recucerirea orasului Bakhmut

Presedintele ucrainean spune ca fortele sale au recucerit satul important din punct de vedere tactic Klishchiivka de pe flancul sudic al orasului cheie de linie frontala, Bakhmut.„Astazi as dori sa felicit in mod deosebit soldatii care, pas cu pas, intorc in Ucraina ceea ce ii apartine, si anume in zona Bakhmut”, a spus Volodymyr Zelenskiy in discursul sau video de noapte.

Zelenskii i-a laudat pe soldatii care lupta langa Bakhmut si i-a evidentiat pe cei care au reluat Klischiivka, spunand „Bravo!” in adresa lui. El a mai spus ca Kievul „pregateste noi solutii de aparare pentru Ucraina”, adaugand ca „apararea aeriana si artileria sunt prioritatea”, fara a oferi detalii.

Ministrul adjunct al apararii, Hanna Maliar, a distribuit un videoclip cu fortele ucrainene afisand steaguri, inclusiv steagul national albastru si galben, cu cladiri ruinate si sunetul luptelor in desfasurare in fundal. Rusia inca incerca sa recastige pozitiile pierdute, in ciuda eliberarii lui Klischiivka, a scris ea pe aplicatia de mesagerie Telegram. „Astazi a trebuit sa luptam impotriva atacurilor inamice toata ziua.”

Generalul colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul fortelor terestre ale Ucrainei, a confirmat, de asemenea, recucerirea satului, pe care Rusia a pretins controlul in ianuarie. Avea o populatie inainte de razboi de aproximativ 400 si se afla la aproximativ 9 km (sase mile) sud de Bakhmut, orasul care a cazut in mainile Rusiei in mai, dupa luni de lupte grele.

„Klischiivka a fost curatata de rusi”, a postat Syrsky pe retelele de socializare.

Ilia Yevlash, purtatorul de cuvant al trupelor ucrainene din est, a declarat ca batalia a provocat „daune puternice” unitatilor aeriene ruse, batalionului „Akhmat” al liderului cecen Ramzan Kadyrov, unitatii Storm-Z formata din criminali rusi, generalului rus. informatiile militare ale personalului si unitatile de pusca motorizate.

„Deci acum am castigat o baza care ne va permite sa continuam sa dezvoltam actiuni ofensive si sa ne eliberam pamantul de invadatori”, a scris el pe Telegram.

Capturarea satului ar permite fortelor ucrainene sa avanseze mai usor catre fortele ruse si sa livreze lovituri de artilerie mai precise, a adaugat Yevlash.

„Ucraina isi primeste intotdeauna spatele”, a scris seful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, pe Telegram.

Victoriile pe campul de lupta sunt deosebit de importante pentru Ucraina, deoarece Zelensky isi pregateste a doua vizita de razboi la Washington, in incercarea de a aduna sprijin international.

Dar progresele au venit in momentul in care doua personalitati vestice de varf au avertizat impotriva sperantelor de incheiere rapida a conflictului.

Cel mai inalt ofiter militar al SUA a declarat ca obiectivul mai larg al Ucrainei de a indeparta fortele ruse de pe teritoriul sau se confrunta cu o „stache foarte ridicata”. Generalul Mark Milley, presedintele sefilor de stat major comun, a avertizat: „Va dura o perioada considerabila de timp pentru a ejecta militar toate cele 200.000 sau mai mult de trupele rusesti din Ucraina ocupata de rusi. Este un bar foarte mare. Va dura mult timp pentru a o face.”

De asemenea, seful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat ca conflictul nu va fi sfarsit rapid. „Majoritatea razboaielor dureaza mai mult decat se astepta atunci cand incep”, a spus el grupului de media german Funke.

Satul Klishchiivka se afla la cativa kilometri nord de Andriivka, care a fost recucerit. Ambele asezari au fost distruse substantial in luni de lupte pentru Bakhmut.

Fortele ucrainene au desfasurat ofensive la nord si la sud de oras in ultimele luni pentru a indeparta unitatile ruse din acesta.

Analistii militari ucraineni au spus ca eliberarea asezarilor de langa Bakhmut va permite armatei sa avanseze de pe flancul sudic in zona Bakhmut, dobandind controlul asupra inaltimilor.

Kievul a inceput sa respinga fortele Moscovei din sudul si estul tarii in iunie, dupa ce a construit arme occidentale si a recrutat batalioane de asalt.

Fortele ucrainene s-au concentrat initial pe flancurile de nord si de sud ale lui Bakhmut si de atunci au inregistrat castiguri incrementale.