6 modalitati pentru a va imbunatati abilitatile de comunicare

Abilitatile de comunicare sunt, fara indoiala, unele dintre cele mai importante abilitati pentru succes si fericire la locul de munca si in viata. Ele sunt esentiale pentru a va conecta, a relationa, a va face inteles punctul de vedere, pentru a va satisface nevoile si pentru a-i sprijini pe ceilalti.

Dar intr-o lume din ce in ce mai polarizata, in care mai multe lucruri se intampla de la distanta, abilitatile de comunicare pot fi iluzorii sau provocatoare.

Iata cele mai bune modalitati de a imbunatati abilitatile de comunicare astazi si de a le pastra proaspete in viitor.

Abilitatile de comunicare sunt foarte importante

Stiti ca abilitatile de comunicare sunt importante, dar contextul actual le face si mai critice: 82% dintre lucratori spun ca lucrul de la distanta de la colegii lor creste nevoia de a fi un comunicator mai bun.

Acelasi sondaj arata ca oamenii se simt deconectati si ca abilitatile de comunicare sunt cheia pentru a simti legaturi mai mari cu ceilalti. Si 62% dintre lucratori spun ca sunt necesare abilitati mai bune de comunicare pentru a promova diversitatea si incluziunea.

Comunicarea excelenta ofera, de asemenea, 52% sansa de a lucra mai flexibil, iar 42% sa fie mai productivi . In plus, 56% atribuie o mai mare satisfactie in munca abilitatilor de comunicare si 54% spun ca o comunicare puternica este responsabila pentru relatiile imbunatatite cu colegii.

Poate ca toate aceste efecte pozitive la locul de munca sunt motivul pentru care abilitatile de comunicare se numara printre principalele capacitati pe care le cauta angajatorii, potrivit datelor de la Adzuna , intrucat 28% dintre locurile de munca le specifica ca fiind esentiale pentru a fi considerate un candidat viabil pentru un loc de munca.

Exista trei pasi pentru a va imbunatati abilitatile de comunicare: trimiterea de informatii , primirea informatiilor si asigurarea faptului ca fluxul schimbului functioneaza pe baza feedback-ului .

Exprima-te cu brio

Primul lucru la care oamenii se gandesc adesea despre abilitatile de comunicare este capacitatea de a se exprima, iar acesta este intr-adevar unul dintre elementele principale ale comunicarii stralucitoare, atat in ​​persoana, cat si prin cuvantul scris.

Marii comunicatori sunt clari. Trebuie sa determinati ce incercati cu adevarat sa spuneti, continutul principal a ceea ce doriti sa transmiteti altora. Si apoi exprima-te cu cat mai multe cuvinte trebuie, dar cat mai putine. Unul dintre lucrurile care impiedica o buna comunicare este folosirea prea multor cuvinte si exprimarea punctelor voastre cu redundanta . Oamenii vor intelege mai bine mesajul tau atunci cand vei fi concis si clar.

Vei fi, de asemenea, un comunicator mai bun atunci cand vei arata energie . Nu trebuie sa exagerezi cu pasiunea ta, dar atunci cand esti interesat de ceea ce ai de spus, si altii vor fi intrigati. Oamenii au tendinta de a renunta atunci cand comunica cu cineva caruia ii lipseste entuziasmul sau un punct de vedere puternic, asa ca asigura-te ca esti dedicat mesajului tau si ascultatorilor tai.

Exprima-te cu umilinta

Umilinta este, de asemenea, esentiala pentru o buna comunicare. Vrei sa pari increzator , pentru ca oamenii respecta pe cineva cu o perspectiva proprie, dar ascultatorii tind sa fie, de asemenea, dezamagiti de oameni care cred ca opinia lor este singura care conteaza.

De fapt, conform unui studiu , cei care erau perceputi ca umili au avut si performante mai bune la locul de munca . Iar liderii care au recunoscut greselile si au aratat dorinta de a invata au fost priviti mai pozitiv, potrivit unui studiu de la Universitatea din Buffalo . Si atunci cand sunteti cooperant cu altii, este mai probabil sa avansati in pozitii de conducere, potrivit unui studiu.

Pe scurt: exprima-te cu incredere si clar , dar evita sa-ti impuni ideile altora. Cautati un teren comun si asigurati-va ca ceilalti stiu ca sunteti deschis pentru a invata, coopera si conecta perspectivele dvs. cu ale lor. Acest lucru va va ajuta sa prinda ideile si sa va sporeasca influenta.

Asculta pentru a intelege

Dupa cum va impartasiti propriile mesaje, un al doilea element critic al comunicarii este ascultarea bine . Cand asculti eficient, te va ajuta sa-ti ajustezi mesajul si sa-ti transmiti punctul de vedere, dar, de asemenea, va construi incredere si iti va consolida relatia. Si relatiile puternice ajuta la promovarea comunicarii.

Puneti deoparte dispozitivele si distragerile si acordati-va celeilalte persoane. Incercati sa va linistiti propria voce interioara in timp ce vorbesc si sa acordati atentie nu numai la ceea ce spun, ci si la experienta lor, emotiile si intentia declaratiilor lor. Ofera-le spatiu si timp pentru a vorbi, fara a-i intrerupe sau a folosi timpul de conversatie pentru a-ti formula raspunsul.

De asemenea, ofera oamenilor beneficiul indoielii . Nimeni nu comunica perfect, iar cei din jur s-ar putea sa spuna ceva gresit sau sa se exprime intr-un mod care sa te frustreze. Dar sa stii ca nici ei nu sunt perfecti si ca cele mai bune relatii permit greseli si crestere.

Pune intrebari si fii deschis sa inveti presupunand ca nu ai toate raspunsurile si ca cealalta persoana are ceva de spus care te poate ajuta sa-ti avansezi propria gandire.

Gestionati fluxul de schimb

Al treilea element de comunicare, dincolo de trimiterea si primirea mesajelor, este fluxul procesului in sine. Comunicarea inseamna alinierea : ceea ce ai de spus cu ceea ce are de spus cealalta persoana. Chiar daca nu sunteti de acord, trebuie sa va intelegeti.

Fii atent la continutul mesajelor lor, dar si la comunicarea lor non-verbala si a ta. Teoria clasica a comunicarii spune ca colectam 93% din informatiile noastre din canalele non-verbale , inclusiv expresiile de pe fetele oamenilor, pozitia corpului lor, tonul vocii lor si felul in care vorbesc.

Constientizarea dinamica este atat o constientizare a sinelui, cat si o constientizare a celeilalte persoane. In timp ce esti atent la ele, fii si intentionat in ceea ce priveste modul in care apari. Daca esti suparat , incetineste si respira. Daca esti interesat , arata-l aplecandu-te in fata si facand contact vizual. Daca esti pasionat de ceva, asigura-te ca nu o coplesesti pe cealalta persoana cu intensitatea ta.

Influenta sa este semnificativa

Principalul mod in care oamenii invata este prin observarea, ascultarea si experimentarea celorlalti. Din acest motiv, influenta sa este extraordinara, indiferent de functia ei. Felul in care te arati in ceea ce priveste atitudinea ta, deschiderea si spiritul tau ii va afecta pe ceilalti.

Cand ai un punct de vedere puternic, dar si deschis, si cand esti capabil sa asculti si sa te adaptezi la situatii, vei fi mai eficient. Vei aduce o experienta pozitiva intr-o lume care va beneficia mai mult ca niciodata de pe urma comunicarii constructive.