Presedintele Donald Trump are un nou inamic, China

Candva, Trump a gandit cat de bine s-ar intelege cu presedintele rus Vladimir Putin. Candidatul de atunci Trump a spus ca Putin l-a declarat „geniu”, a criticat tensiunile administratiei Obama cu Moscova si a spus ca ar fi mai bine „daca ne intelegem”. China, pe de alta parte, a fost un manipulator de moneda, un hot de locuri de munca din SUA, caruia nu ar trebui sa i se mai permita „sa ne violeze tara”. Daca va fi ales, Trump a promis ca va impune taxe vamale grele Beijingului si va duce in instanta pentru practici comerciale dubioase.

Se pare ca exercitarea puterii – spre deosebire de a o critica – va poate schimba perspectiva.

In aceasta luna, in timpul careia administratia sa a intensificat actiunile militare americane in Siria si Afganistan, in timp ce incearca sa reafirme puterea SUA, Trump a spus ca „nu ne intelegem deloc cu Rusia, s-ar putea sa fim la un nivel minim. ” El si presedintele chinez Xi Jinping, pe de alta parte, au „o chimie foarte buna”, a declarat Trump.

Inversarea presedintelui fata de Rusia si China face parte dintr-o serie de flip-flops de politica care l-au vazut pe Trump abandonand pozitiile de campanie privind NATO, Israel, acordul nuclear cu Iranul si aliantele SUA din Asia.

LEGE: SUA lanseaza cea mai mare bomba non-nucleara din Afganistan

Schimbarile, care aduc Casa Alba a lui Trump in conformitate cu multe politici ale administratiei Obama si George W. Bush, s-ar putea sa nu dureze sub acest presedinte mercurial, dar reflecta unele fapte dure despre interesele Americii.

„Orice aspiratii in campania electorala au facut loc realitatilor a ceea ce este necesar pentru a conduce politica externa americana intr-o lume cruda si neiertatoare”, a declarat Aaron David Miller.

„Modul in care aceasta administratie face afaceri este extrem de neortodox din atat de multe privinte”, a spus Miller, „dar rezultatul final pentru atatea probleme pare sa ajunga acum la o abordare destul de conventionala”.

Si asa este – in zilele noastre – cu Rusia si China.

Trump a fost dornic sa imbunatateasca relatiile cu Moscova si si-a exprimat adesea increderea ca capacitatea sa de a se lega de Putin va atenua frictiunile dintre Washington si Moscova cu privire la rolul Rusiei in Siria si la anexarea Crimeei de Ucraina.

Dar presupusul atac cu arme chimice al presedintelui sirian Bashar al-Assad din 4 aprilie asupra propriilor civili a declansat indignarea lui Trump, determinandu-l sa loveasca un aerodrom sirian cu rachete Tomahawk si parand sa marcheze o schimbare in viziunea lui Trump asupra Rusiei – care l-a sustinut pe Assad in timpul sangerosului Sirie. razboi civil.

Administratia lui Trump, umbrita de presupusa interferenta a Rusiei in alegerile din SUA, isi schimbase deja punctele de vedere asupra Moscovei, pe masura ce fostul mogul imobiliar aducea la Casa Alba mai multe persoane care sustin pozitiile traditionale de politica externa.

Secretarul Apararii James Mattis si secretarul de stat Rex Tillerson, care avea propriul personal de cercetare in politica externa si analiza a riscurilor in calitate de CEO al ExxonMobil, impreuna cu ambasadorul ONU Nikki Haley, au sunat cu totii o nota mai dura despre Rusia decat a facut-o presedintele, subliniind modalitatile ca Moscova lucreaza pentru a contracara interesele SUA din intreaga lume.

„Toti pareau mult mai dur cu Rusia, mult mai asemanator cu administratia Obama, iar situatia anormala era Casa Alba”, a declarat Angela Stent, directorul Centrului de Studii Eurasiatice, Ruse si Est-Europene de la Universitatea Georgetown.

Atacul american cu rachete a fost un semn de exclamare care a stabilit ca Trump, cel putin deocamdata, a ajuns sa vada Rusia in termeni mai conventionali de politica externa a SUA. „Aveti o politica mult mai consolidata fata de Rusia acum”, a spus Stent.

Putin a declarat, la televiziunea rusa, intr-un interviu, ca sub Trump, relatia dintre Washington si Moscova „s-a inrautatit”.

Chiar daca a adoptat un ton mai dur fata de vechiul adversar al SUA, Trump a parut totusi sa ofere unele asigurari intr-o aparitie cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunand ca: „Ar fi minunat… daca NATO si tara noastra s-ar intelege cu Rusia. .” Trump a scris pe Twitter ca „lucrurile vor merge bine intre SUA si Rusia. La momentul potrivit, toata lumea isi va veni in fire si va fi pace durabila!”

Dar Stent a spus ca, de fapt, este probabil sa existe o tensiune continua intre SUA si Rusia. „Toate problemele pe care le-a avut administratia anterioara inca raman”, a spus ea.

„Ati avut aceste inversari de rol”, spune Miller, un fost oficial al Departamentului de Stat, „cu China ca un tip rau si Putin curtat. Dar in fata realitatilor, a existat o schimbare. Rusia ocupa acum rolul pe care ar fi trebuit sa-l ocupe China in administratia Trump”.

„Realitatile” cu care se confrunta Trump includ cautarea accelerata a liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru tehnologia nucleara si de rachete. Trump a trimis mesaje pe Twitter, laudandu-l pe Xi pentru angajamentul de a ajuta la retinerea Coreei de Nord, care ar putea fi in pragul unui al saselea test nuclear. Beijingul este cel mai apropiat aliat al Phenianului.

 Trump a scris pe Twitter ca i-a spus lui Xi ca un acord comercial cu SUA ar fi „mult mai bine pentru ei daca rezolva problema Coreei de Nord”. Trump a scris pe Twitter ca el si Xi au avut „un apel foarte bun” despre Phenian. Presedintele a scris pe Twitter ca are „incredere mare ca China se va ocupa in mod corespunzator cu Coreea de Nord. Daca nu vor putea face acest lucru, SUA, impreuna cu aliatii sai, o vor face! STATELE UNITE ALE AMERICII”

Sandy Pho a spus ca Trump, la fel ca multi presedinti noi, se confrunta cu o curba de invatare pe drumurile catre Beijing.

„Nu poti sa nu vorbesti cu China. Cred ca asta si-a dat seama. Este prea important”, a spus Pho, dar ea a avertizat ca Trump ar putea subestime influenta Chinei asupra Coreei de Nord si interesul acesteia pentru un rezultat de care SUA ar fi fericite.

Ceea ce isi doreste Beijingul in Coreea de Nord este stabilitate, nu schimbari potential perturbatoare. „Ultimul lucru pe care il doresc este un potop de refugiati nord-coreeni care vin peste granita lor”, a spus Pho.

Si singurul lucru pe care Beijingul l-ar putea gandi ca este mai rau, a spus ea, ar fi o Peninsula Coreeana unificata si aliata de SUA la granita.

Daca Trump crede ca noua sa postura fata de rivalii geopolitici il va ajuta sa-i joace unul impotriva celuilalt, Stent a sugerat sa se gandeasca din nou.

„Cred ca, in mod fundamental, nu intelege natura relatiei Rusia-China”, a spus ea, descriind-o ca fiind pragmatica. Cele doua guverne autoritare se sustin reciproc in probleme majore de politica externa, nu le plac protestele interne si vad SUA intr-un mod similar.

„Amandoi sunt de acord ca avem nevoie de o noua ordine mondiala care sa tina cont de interesele lor mai mult decat acum si amandoi sunt de acord ca este timpul sa ne indepartam de o ordine globala dominata de SUA”, a spus Stent.