Cum este folosita criza costului vietii pentru a anula politicile ecologice?

O „refuzie verde” tot mai mare impotriva agendei de mediu a Europei nu a reusit pana acum sa deraieze planurile sale de decarbonizare. Dar alegerile viitoare ar putea pune in pericol masurile viitoare privind clima si natura. Uniunea Europeana si-a slefuit rolul de lider in domeniul schimbarilor climatice, consacrand obiective de reducere a carbonului in lege si propunand politici de reducere a emisiilor in acest deceniu.

Si pana acum impactul reactiei ecologice este limitat, spun factorii de decizie si analistii, deoarece majoritatea politicilor principale de reducere a CO2 din Europa sunt stabilite in lege.

Dar, pe masura ce factorii de decizie politica incearca sa traduca obiectivele net-zero in masuri care se extind dincolo de generarea de energie la domenii precum cladirile si transportul , acestia se confrunta cu o rezistenta crescanda pe masura ce cetatenii se lupta cu o criza a costului vietii.

Nemultumirea fata de o lege de eliminare treptata a incalzirii cu petrol si gaz a adus coalitia de guvernamant din Germania aproape de punctul de rupere, in timp ce in Tarile de Jos , furia fata de planurile de reducere a poluarii cu azot a dus la o victorie soc a sondajului pentru un nou partid de protest al fermierilor.

Politicienii exploateaza temerile legate de costul politicilor ecologice

Analistii spun ca politicienii profita din ce in ce mai mult de ingrijorarile legate de cheltuielile politicilor ecologice inainte de alegerile regionale, nationale si europene din urmatorul an si jumatate.

„Sunt cu siguranta circumstante diferite fata de 2019, cand am inceput cu acest sprijin maxim si dorinta politica de a actiona din partea… intre partide”, a declarat comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.

Politicienii trebuie sa ia in considerare sondajele care arata ca marea majoritate a cetatenilor sunt ingrijorati de schimbarile climatice si de interesele puternice de afaceri din spatele tranzitiei ecologice.

„Avem aceasta majoritate stabila care sprijina acordul verde ”, a spus el, referindu-se la nivelul de sprijin din Parlamentul European pentru agenda generala ecologica a UE.

„Dar apoi ajungem la dosare mai dificile [propuneri legale ale UE] in care cred ca, in mod inevitabil, sunt foarte afectate de dezbaterea politica”, a adaugat Sinkevicius.

Este din ce in ce mai greu sa adopti legi ecologice in UE

Drept urmare, oficialii spun ca este din ce in ce mai greu sa se adopte legi ecologice, unele guverne ale UE rezistand noilor limite de emisii pentru masini si incercand sa slabeasca controalele poluarii pentru fermele de animale. O propunere de imbunatatire a eficientei energetice a cladirilor se confrunta cu respingere din partea tarilor ingrijorate de costuri.

Guvernul polonez, care se confrunta cu alegerile din octombrie, da chiar in judecata Bruxelles-ul pentru politicile climatice .

PUBLICITATE

„Vrea UE sa ia decizii autoritare cu privire la ce fel de vehicule vor conduce polonezii?” a intrebat luna trecuta ministrul Climei si Mediului Anna Moskwa.

Masurile de conservare a naturii se confrunta cu o opozitie si mai mare decat cele de decarbonizare din cauza lobby-ului din partea puternicului sector agricol si a lipsei de stimulente puternice de afaceri pentru schimbare, a declarat Nathalie Tocci, director al think tank-ului italian pentru relatii internationale Istituto Affari Internazionali.

Desi o campanie recenta a Partidului Popular European de centru-dreapta, cel mai mare grup din Parlamentul European, de a anula o propunere de lege pentru refacerea mediului deteriorat a esuat, propunerea pare sa fie diluata.

„Alegerile pentru Parlamentul European vor fi foarte decisive daca privim mai departe, pentru ca grupul de centru-dreapta devine mai negativ fata de politicile ecologice”, a spus Mats Engstrom, de la Consiliul European pentru Relatii Externe.

Europa risca sa ramana in urma cu tehnologia ecologica

O alta ingrijorare este impactul asupra pozitiei diplomatice a Europei si a increderii investitorilor, care vine pe masura ce Statele Unite ofera subventii ecologice de mai multe miliarde de dolari si reduceri fiscale.

 „Este putin ironic ca Europa se confrunta cu aceste probleme atunci cand Statele Unite si-au pus in sfarsit actiunea”, a declarat Bob Ward, director de politici si comunicatii la Institutul de Cercetare Grantham privind Schimbarile Climatice si Mediul de la London School of Economics and Political Science. .

Ward a spus ca Europa risca sa ramana in urma Indiei si Chinei in stabilirea de industrii si tehnologii verzi.

Anul trecut, India a sporit capacitatea solara cu 28%, depasind cresterea capacitatii greilor europeni.

„Daca Europa se clateste, va permite altor tari sa profite de pe pietele internationale de vehicule electrice si alte tehnologii ”, a spus Ward.

Marea Britanie a trecut rapid de la a fi un lider pe scena mondiala la a arata destul de slab in ceea ce priveste politicile ecologice, a spus el.

 Consilierii climatici din Marea Britanie au declarat in iunie ca tara nu face suficient pentru a-si indeplini obiectivul net zero pentru 2050 , in timp ce o analiza comandata de guvern a constatat ca intreprinderile s-au plans de slabiciunile mediului investitional din Marea Britanie.

Progresele inregistrate in domeniul eolianului onshore si offshore din Marea Britanie au fost impiedicate de modificarile regulilor, de exemplu, determinand unii dezvoltatori sa avertizeze ca vor avea dificultati sa investeasca fara stimulente mai bune.

Prim-ministrul Rishi Sunak , care se confrunta cu alegeri in decurs de 18 luni, a avertizat luna trecuta asupra politicilor climatice care „ofera oamenilor in mod inutil mai multe batai de cap si mai multe costuri”.

Cum poate UE sa sustina politicile ecologice?

Politicile ecologice ale Europei sunt inca mai credibile decat cele din SUA, avand in vedere balansul dintre ciclurile electorale din Statele Unite, au spus unii analisti.

Dar politicienii UE vor trebui sa abordeze mai multe preocupari ale cetatenilor si ale intreprinderilor daca doresc sa mentina sprijinul pe masura ce legifereaza in sectoarele care afecteaza aproape de casa.

Ministrul olandez pentru Clima si Politica Energetica, Rob Jetten, a declarat in iunie 2023 ca principala provocare pentru urmatorii cativa ani a fost ca politicienii sa demonstreze ca tranzitia verde a fost, de asemenea, una justa, cu sprijin disponibil pentru cei care au nevoie.

Confruntarile privind politicile ecologice au propulsat partidele populiste de dreapta pe locul doi in sondajele olandeze si germane.

Debacleul legii germane privind incalzirea a subliniat importanta asigurarii ca legile verzi sa permita tranzitia fara a coplesi pe nimeni, a declarat Nina Scheer, purtatorul de cuvant al social-democratilor de guvernamant pentru protectia climei in parlament.

„In caz contrar, cetatenii ar putea incepe sa simta ca politica climatica este intotdeauna coplesitoare si proasta din punct de vedere financiar , iar acel sentiment este apoi exploatat de populisti”.

Crearea unei politici industriale ecologice puternice este cheia, a spus Simone Tagliapietra.

„Daca nu cream locuri de munca verzi in Europa, daca nu ne asiguram ca avem aceste oportunitati industriale si economice, vom avea probleme”, a spus Tagliapietra.