Zelensky invoca 9/11 in pledoarie in fata Congresului SUA

Presedintele Ucrainei a invocat oroarea atacurilor teroriste din 2001 asupra SUA, in timp ce a pledat pentru mai mult ajutor militar intr-un discurs istoric adresat Congresului SUA. Volodymyr Zelensky a declarat, ca Ucraina sufera un 11 septembrie in fiecare zi, in timp ce se lupta cu fortele ruse. El a cerut din nou SUA si aliatilor NATO sa impuna o zona interzisa de zbor deasupra Ucrainei, spunand: „Trebuie sa protejez cerul”.

Presedintele american Joe Biden urmeaza sa semneze ulterior un ajutor militar suplimentar de 800 de milioane de dolari (612 de milioane de lire sterline) pentru Ucraina.

Dl Zelensky le-a indemnat pe politicienii americani adunati sa-si aminteasca ca au fost atacati in trecut – la Pearl Harbor in 1941 si la 11 septembrie 2001 – spunand ca ucrainenii se confrunta cu acelasi lucru in fiecare zi.

“In marea ta istorie, ai pagini care ti-ar permite sa intelegi istoria Ucrainei. Intelege-ne acum”, a spus el.

El a facut referire, de asemenea, la celebrul discurs al liderului american pentru drepturile civile, Martin Luther King: „Am un vis, aceste cuvinte sunt cunoscute de fiecare dintre voi – astazi pot spune ca am o nevoie. Trebuie sa protejez cerul”, a spus el.

Liderul ucrainean a aratat, de asemenea, un videoclip cu lovituri cu rachete asupra oraselor tarii sale si a mortilor si ranitilor rezultate.

El a cerut in mod repetat NATO sa impuna o zona de excludere a zborului peste spatiul aerian al tarii sale, dar NATO a refuzat.

O zona interzisa de zbor deasupra Ucrainei ar insemna ca fortele NATO ar trebui sa se angajeze direct cu orice avioane rusesti observate pe acele ceruri si sa traga in ei daca este necesar.

Ca alternativa la o zona de excludere a zborului, dl Zelensky a pledat pentru sisteme si avioane de aparare aeriana.

El a cerut anterior SUA si UE avioane de lupta poloneze MiG-29, dar acest lucru a fost respins de domnul Biden din cauza temerilor ca acest lucru ar putea trage membrii NATO in razboi.

Adresandu-se presedintelui Biden direct in engleza, presedintele Zelensky a spus: „Iti doresc sa fii liderul lumii. A fi liderul lumii inseamna a fi liderul pacii”.

Volodymyr Zelensky a demonstrat din nou ca avea o intelegere ferma a modului in care sa pledeze cazul natiunii sale unui public strain intr-o limba pe care o putea intelege – atat la propriu, cat si la figurat.

Vorbind saptamana trecuta in parlamentul britanic, presedintele ucrainean a facut referire la Winston Churchill. In discursul sau video la Congres de miercuri, Zelensky a comparat bombardamentul aerian zilnic al natiunii sale cu Pearl Harbor si 11 septembrie.

El a mentionat, de asemenea, sculpturile presedintilor americani la Mount Rushmore si discursul I Have a Dream al lui Martin Luther King Jr – spunand ca natiunea sa are „nevoie” de mai multa asistenta SUA.

Publicul american a fost impresionat de imaginile video cu atacul rusesc, iar Zelensky a folosit uneori imagini grafice cu copii morti si raniti si a bombardat orase pentru a-si aduce cererea de a „inchide cerul” atacurilor rusesti.

Apoi fostul actor a facut un ultim gest de fler teatral, incheindu-si discursul in limba engleza, incadrand lupta din Ucraina ca pe o batalie pentru valorile Europei si ale lumii.

Cand miza este incadrata in acest fel, poate spera Zelensky, va fi dificil pentru SUA si aliatii sai sa spuna nu.

Dupa discurs, presedintele Camerei Camerei, Nancy Pelosi, a scris pe Twitter ca a fost un „privilegiu distinct” sa-l aud pe presedintele ucrainean si ca SUA „s-a dovedit neclintit in angajamentul nostru fata de poporul Ucrainei, deoarece apara cu curaj democratia”.

Finantarea de 800 de milioane de dolari care urmeaza sa fie semnata ulterior va fi directionata catre arme antiblindare si antiaeriene, cum ar fi Stingers si Javelins, relateaza presa americana.

Finantarea este acoperita de o lege de cheltuieli pentru asistenta umanitara, defensiva si economica pentru Ucraina, care a fost aprobata de Congres saptamana trecuta.

Miercuri, atacurile fortelor ruse au continuat in orase si orase din intreaga tara:

  • in capitala Kiev , o cladire rezidentiala cu 12 etaje a fost lovita de bombardamente
  • in Harkov , al doilea oras ca marime al Ucrainei, doua persoane au murit cand bombardarea a lovit un bloc de apartamente cu mai multe etaje, au declarat serviciile de urgenta.
  • in Zaporizhzhia , oficialii spun ca rachetele au lovit o gara si un parc public
  • aproximativ 400 de angajati si pacienti raman prinsi in interiorul unui spital care a fost capturat de fortele ruse in orasul asediat din sudul Mariupol . Comitetul International al Crucii Rosii a descris situatia de acolo drept un „cosmar de trezire”

Intre timp, ministrii apararii NATO se intalnesc la Bruxelles pentru a discuta raspunsul lor la invazie.

Biden este de asteptat sa calatoreasca la Bruxelles saptamana viitoare pentru a se intalni cu aliatii NATO si a participa la un summit al liderilor Uniunii Europene.

Presedintele SUA va „discuta eforturile de descurajare si aparare in curs de desfasurare” si va reafirma angajamentul tarii sale fata de aliatii sai NATO, a declarat secretarul de presa al Casei Albe, Jen Psaki.

Ulterior, liderul ceh le-a spus ucrainenilor ca „nu sunt singuri”. Grupul este primii lideri occidentali care viziteaza Ucraina de la invadarea Rusiei luna trecuta.