Liz Truss da vina pentru problemele economice din mandatul ei scurt in alte parti

Liz Truss a incercat sa dea vina pe o infiltratie de stanga a thinktank-urilor, a Bancii Angliei si a altor „institutii” pentru tulburarile pietei din timpul mandatului ei scurt ca si premier. Doamna Truss a vorbit la un eveniment al Institutului pentru Guvern despre ceea ce crede ca sunt problemele cu economia Regatului Unit.

Cele 49 de zile ale ei ca prim-ministru – cele mai scurte vreodata – s-au incheiat dupa ce incercarile de reformare a economiei au culminat cu Banca Angliei trebuind sa impiedice prabusirea pietelor de pensii , deoarece pietele se asteptau ca ratele dobanzilor sa creasca la imprumuturi pentru a plati reducerile de impozite.

Doamna Truss a recunoscut ca a incercat sa mearga prea departe, prea repede. Ea a spus: „A fost cu siguranta adevarat ca nu am incercat doar sa ingrasesc porcul in ziua de piata, ci am incercat sa cresc porcul, sa ingrasesc porcul si sa-l sacrific in ziua de piata”.

Dar ea nu si-a cerut scuze – in ciuda faptului ca a fost intrebata de mai multe ori despre timpul petrecut in Downing Street – si a subliniat ca ratele dobanzilor si randamentele gilt-ului sunt acum mai mari decat atunci cand era in functie.

Felul „infatisat” in care doamna Truss a incercat sa schimbe politica a dus-o la pierderea increderii pietelor, ceea ce a declansat „mine” si a zdruncinat increderea in economia Marii Britanii.

La sfarsitul discursului sau, doamna Truss a dezvaluit ca se va indrepta catre conferinta Partidului Conservator de la Manchester, unde va „spune mai multe”.

Aceasta conferinta este prima lui Rishi Sunak ca lider.

In discursul sau, doamna Truss a spus: „Cu siguranta, ca politician, incercand sa ofere ceea ce credeam ca oamenii au votat, a existat multa birocratie institutionala in cale.

„Si chiar si in timpul campaniei electorale pentru conducere, si poate ca acest lucru nu m-a facut popular in randul OBR si al Bancii Angliei, am subliniat ca in Marea Britanie a existat o ortodoxie cu privire la politica economica si am incercat sa contest aceasta ortodoxie.

„Si nu am gasit un nivel masiv de sprijin, sincer, din partea acelor institutii”.

Ea a sustinut ca, dupa sfarsitul Razboiului Rece, „economistii pietei libere au plecat la locuri de munca profitabile in oras, permitand institutiilor academice si think-tank-urilor sa fie capturate de stanga” – iar acest lucru a facut ca incercarile ei de a reduce impozitele si de a creste cresterea mai greu. .

Doamna Truss i-a cerut domnului Sunak sa reduca taxele – spunand ca succesorul ei trebuie sa anuleze majorarea impozitului pe profit, sa reduca cota maxima a impozitului pe venit si sa reformeze IR35, precum si sa sustina returnarea cumparaturilor fara TVA pentru turisti.

Banca Angliei a fost remarcata de fostul prim-ministru, sustinand ca au mentinut ratele dobanzilor prea scazute pentru prea mult timp si au extins o era a banilor ieftini fara a avertiza asupra consecintelor.

Mark Carney, un fost guvernator al bancii centrale, o acuza pe doamna Truss ca a contribuit la slabirea pozitiei economice a Regatului Unit si la crearea „ Argentinei-pe-Canal ”, mai degraba decat „Singapore-pe-Thames”.

Doamna Truss a spus: „Ma tem ca se intampla destul de multa aratare din partea unor oameni ca Mark Carney, pentru ca nu vor sa-si recunoasca vinovatia sau vinovatia asociatilor lor de la banca centrala in acest sens.

„Si din nou cred ca, desigur, politicienii ar trebui sa fie trasi la raspundere si responsabili pentru ceea ce facem, dar cand exista oameni cu putere semnificativa, stii, nu simt ca aceleasi intrebari sunt puse neaparat despre ei”.

Intrebat daca a existat o criza de credibilitate cand doamna Truss era in numarul 10, fostul lider a spus: „Este foarte dificil daca guvernul zilei are o politica economica care in mod clar, conducand institutiile economice din Marea Britanie si intr-adevar, la nivel international, nu sunt neaparat de acord cu.”

Ea a subliniat comentariile FMI si Joe Biden cand era prim-ministru.

Doamna Truss a adaugat: „Nu regret alegerea pe care am facut-o si, daca oamenii spun, ei bine, ati renuntat la pietele libere, ceea ce cred ca am fost in stare sa fac… asta mi-a oferit o perspectiva reala asupra de ce este atat de dificil pentru guverne sa ofere, stiti, un stat mai mic sau reduceri de taxe.

„Nu este doar o problema ca nu exista suficient acord politic, de fapt avem probleme institutionale reale cu realizarea acestor lucruri si asta voi explora in continuare”.