13 sfaturi pentru o relatie fericita si de lunga durata

Care este secretul pentru a obtine o viata fericita si de durata in cuplu? Aceasta intrebare, pe care ne-am pus-o cu totii la un moment dat in viata noastra, fie pentru ca nu am reusit sa stabilim o relatie de lunga durata, fie pentru ca nu s-a incheiat cu bine, are in sfarsit un raspuns.

Un jurnalist a vrut sa stie ce sfaturi au fost date de cuplurile care sunt casatorite de mai bine de 10 ani pentru a continua sa fie fericiti impreuna. A inceput prin a intreba oamenii apropiati, dar apoi a decis sa foloseasca site-ul sau pentru a intreba mult mai multi utilizatori cu singura conditie ca ei sa fie casatoriti de cel putin un deceniu. Pe cei care i-au urmat, le-a intrebat ce sfaturi le dau. Pentru cei care nu o fac, ce crezi ca a mers prost?

Experimentul sau a fost un succes neasteptat si a primit peste 1.500 de raspunsuri , multe dintre ele lungi de cateva pagini, care a durat o jumatate de luna pentru a le citi si a organiza. Iar surpriza lui a fost imensa sa vada ca aproape toata lumea este de acord .

Cu scopul de a ajuta nu numai casnicia lui nou inceputa, ci si pe toti cei care vor merge pe culoar in curand sau se gandesc la asta, iata rezumate toate sfaturile.

1) Motive corecte

Persoanele care au raspuns dupa ce si-au incheiat casatoriile au explicat in marea majoritate a cazurilor ca a fost „pentru a fi cu o persoana din motive gresite”, fie din cauza presiunii externe, fie ca nu au fost lasati singuri, fie ca pareau fericiti. Sfatul: „singurul motiv pentru a fi cu o persoana ar trebui sa fie ca iti place foarte mult sa fii in preajma ei”.

2) Asteptari realiste

Este ideala prima etapa a iubirii, in care se fac lucruri cu adevarat nebunesti si ne simtim intr-un adevarat nor de fericire. Dar odata ce timpul a trecut, trebuie sa ne modelam viata in jurul unei relatii mai sincere si mai putin idilice, cu zile proaste. Este esential sa stii cum sa depasesti acel decalaj dintre vis si realitate.

3) Respect

Chiar si mai presus de comunicare, marea majoritate a respondentilor au explicat ca cel mai important lucru in relatiile lor este respectul reciproc. Un respect nu doar axat pe fidelitate (si pe asta), ci mai presus de toate pe mentinerea acestuia chiar si atunci cand comunicarea esueaza si provoaca neintelegeri, furie si neplacere.

4) Vorbeste deschis

A pune respectul deasupra comunicarii nu inseamna ca nu este important. Dar toate cuplurile de lunga durata admit ca comunicarea esueaza adesea, in timp ce respectul nu poate fi pierdut niciodata. Pentru ca atunci cand apare primul, ei explica ca problemele trebuie sa fie infruntate direct si fata in fata pentru a le rezolva.

5) Ambele relatii fericite, fericite

Nu ar trebui sa credem ca partenerul nostru „ar trebui sa ne faca fericiti”. A fi fericit vine la nivel individual, asa ca treaba celuilalt nu este sa ne imbunatatim si nici sa-l schimbam pe celalalt, pentru ca nu va mai fi persoana de care ne-am indragostit. Amandoi ar trebui sa fiti multumiti de ideile, spatiile, opiniile si hobby-urile voastre, fara sa existe frictiuni.

6) Spatiu propriu

Dupa cum recunosc unii dintre respondenti, sa-ti petreci restul vietii cu cineva poate fi dificil. De aceea este esential sa respectam spatiile personale ale fiecaruia, atat in interiorul cat si in afara locuintei. Obiectivul este ca putem fi asa cum suntem, in timp ce daca fagocitam totul omul se va schimba si se va genera nefericire.

7) Acceptati modificarile

Zicala „viata ia multe intorsaturi” este o realitate, care ne afecteaza si ne schimba in multe feluri. Viata de cuplu necesita acceptarea nu numai a acestor schimbari, ci si a diferitelor moduri pe care le are o persoana de a le interpreta si de a se adapta la ele.

8) Lupta pentru relatie

Trebuie sa lupti pentru a duce relatia inainte. Toate cuplurile au momente proaste, certuri, furie. Dar cei care ies inainte sunt cei care, atunci cand apar, nu se limiteaza la a se insulta reciproc si a-si aminti de alte esecuri. Cei care modifica aceasta situatie de criza luandu-se o „odihna” si apoi vorbind si aratand clar ca vor sa mearga mai departe, o reusesc.

9) Sa stii sa ierti

Dupa cum tocmai am spus, resentimentele este un companion rau. Manson explica ca nu cautam pe cineva cu care sa nu ne putem certa, pentru ca este imposibil, ci mai degraba pe cineva cu care sa putem argumenta pentru ceea ce este corect si in modul corect. Trebuie sa argumentam pentru ceea ce conteaza si, odata ce a fost facut cunoscut, este deja un lucru din trecut.

10) Lucrurile mici

Multe dintre casatoriile rupte fac aluzie la „paiul care a rupt spatele camilei”. De aceea este important sa acordam relevanta lucrurilor si detaliilor marunte din viata de zi cu zi, care se pot aduna pana cand relatia noastra se inrautateste complet. Dar si imbunatatiti-l: spuneti „te iubesc”, tine-te de mana, ajuta, distribuie…

11) Sexul conteaza

Fara indoiala, sexul joaca un rol foarte important in orice relatie. Cand relatia merge bine, sexul merge bine, este placut si placut. Daca relatia merge prost, dimpotriva. Ambii trebuie sa fie multumiti sexual in mod regulat. Sexul poate fi folosit chiar si pentru a depasi crizele: unele dintre cupluri au explicat ca au decis sa faca sex in fiecare zi timp de o saptamana si, ca prin farmec, si-au depasit problemele.

12) Ai reguli creative

Nu este vorba de a imparti totul la 50%, ci de a sti ca suntem buni si rai la lucruri, ca sunt lucruri care ne plac si nu ne plac si sa vorbim despre asta cu partenerul tau pentru a fi de acord. Comunicarea este din nou un pilon pentru a sti sa ne articulam vietile astfel incat sa fim fericiti

13) Aflati cum sa prindeti valurile

Jurnalistul explica ca una dintre scrisorile care l-au impactat cel mai mult a fost trimisa de o asistenta care a tratat pacienti geriatrici. Un barbat in varsta de 80 de ani a explicat ca pentru el relatiile sunt ca si cum prinde valurile in mare. Nu numai ca trebuie sa stii sa-i prinzi, ci si sa astepti cand este calm si sa nu cazi cand sunt mari. Este rezumatul tau grozav.