Rusia se va confrunta cu consecinte daca criticul lui Putin, Alexei Navalny, va muri in inchisoare, avertizeaza Casa Alba

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitatea Nationala a Casei Albe, a declarat duminica ca administratia Biden a avertizat guvernul rus sa nu lase sa mearga in custodie criticul lui Putin, Alexei Navalny, incarcerat.

,,Am comunicat guvernului rus ca ceea ce se intampla cu domnul Navalny aflat in custodia lor este responsabilitatea lor si vor fi trasi la raspundere de catre comunitatea internationala”, a spus Sullivan in cadrul programului ,,Statul Uniunii”.

Navalny a  zburat in Rusia de la Berlin la inceputul acestui an, dupa ce a petrecut aproape jumatate de an recuperandu-se dupa o otravire care a avut loc in august anul trecut. El a fost arestat la controlul pasapoartelor si ulterior  condamnat la peste doi ani de inchisoare .

Luna trecuta, Statele Unite a sanctionat sapte membri ai guvernului rus  pentru presupusa otravire si detentia ulterioara a lui Navalny. Sanctiunile au fost primele care au vizat Moscova sub conducerea lui Biden. Administratia Trump nu a luat masuri impotriva Rusiei din cauza situatiei de la Navalny.

Secretarul de stat Antony Blinken a scris intr-o declaratie separata ca sanctiunile vor ,,transmite un semnal clar” Rusiei ca utilizarea armelor chimice si abuzurile asupra drepturilor omului au consecinte grele.

Kremlinul a negat in mod repetat ca ar avea un rol in otravirea lui Navalny.

Un purtator de cuvant al Navalny a spus ca sanatatea liderului opozitiei ruse s-a deteriorat de la inchisoarea sa. Navalny a inceput o greva a foamei pentru a-si forta prizonierii sa ofere acces la ingrijiri medicale externe pentru dureri in spate si picioare. Un avocat pentru Navalny a spus ca sufera de  doua hernii spinale, a raportat AP .

Autoritatile ruse au spus anterior ca i-au oferit lui Navalny ingrijiri medicale adecvate, dar ca el continua sa le refuze. Inchisoarea a refuzat sa permita unui medic la alegerea lui Navalny din afara unitatii sa ii administreze tratamentul.

Sambata, medicul Yaroslav Ashikhmin a spus ca rezultatele testelor pe care le-a primit de la familia lui Navalny arata ca criticul incarcerat are niveluri ridicate de potasiu, ceea ce poate declansa un stop cardiac. Navalny are, de asemenea, niveluri crescute de creatinina care indica o insuficienta renala potentiala.

Intr-un interviu acordat duminica BBC, ambasadorul rus in Marea Britanie l-a acuzat pe Navalny ca si-a dramatizat starea pentru a atrage atentia.

,,Bineinteles ca nu i se va permite sa moara in inchisoare, dar pot spune ca domnul Navalny, se comporta absolut ca un huligan,” a spus Andrei Kelin. ,,Scopul sau pentru toate acestea este sa atraga atentia pentru el, de asemenea, spunand ca astazi mana stanga ii este bolnava si maine piciorul ii este bolnav si toate aceste lucruri, astfel incat jurnalistii sa fie atenti”.

“Navalny a fost tratat in spital, care se afla nu atat de departe de locul in care isi ispaseste pedeapsa si, dupa cum inteleg, nu se mai plange”, a adaugat Kelin.

Intr-o adresa de joi, Biden a declarat ca este pregatit sa ia masuri suplimentare impotriva Moscovei. ,,Daca Rusia continua sa interfereze cu democratia noastra, sunt pregatit sa iau alte masuri pentru a raspunde. Este responsabilitatea mea ca presedinte al Statelor Unite sa fac acest lucru “, a spus Biden de la Casa Alba .

,,Am fost clar cu presedintele Putin ca am fi putut merge mai departe, dar am ales sa nu fac asta, am ales sa fiu proportional”, a spus Biden despre masuri, adaugand ca nu vrea sa ,,dea startul unui ciclu de escaladare si conflict cu Rusia. “

Biden a mai spus ca a propus intr-un apel telefonic cu Putin ca cei doi sa se intalneasca personal in aceasta vara in Europa pentru a discuta o serie de chestiuni urgente.

Sullivan a declarat pentru CNN ca summit-ul Biden-Putin era un lucru care se discuta, dar nu va oferi alte detalii suplimentare.

,,In prezent nu exista un summit pe carti, este ceva despre care vorbim. Summitul respectiv ar trebui sa aiba loc, desigur, in circumstantele potrivite, intr-un mod care ar putea duce de fapt relatia inainte “, a spus Sullivan.