Biden propune summit-ul in cadrul unui apel telefonic cu Putin, in timp ce armata rusa isi consolideaza prezenta la granita cu Ucraina

Presedintele Joe Biden a propus un summit cu presedintele rus Vladimir Putin in timpul unui apel telefonic marti intre cei doi lideri, a declarat Casa Alba. Biden a propus organizarea summitului ,,in lunile urmatoare”, a declarat o citire a apelului furnizat marti de administratie.

Apelul, cel putin al doilea dintre cei doi barbati de cand Biden a preluat functia in ianuarie, vine in timp ce Statele Unite si alte tari occidentale se satura de prezenta in curs de inmultire a trupelor Rusiei de-a lungul frontierei sale cu Ucraina.

Intr-un scurt rezumat al conversatiei, Casa Alba a spus ca cei doi au discutat ,,o serie de probleme regionale si globale”.

Biden a propus organizarea unui summit undeva in afara SUA si a Rusiei ,,pentru a discuta intreaga gama de probleme cu care se confrunta” tarile.

Kremlinul a declarat marti mai tarziu intr-o declaratie ca Biden ,,a sugerat sa ia in considerare posibilitatea organizarii unei reuniuni personale la summit in viitorul previzibil”.

“Ambii presedinti si-au exprimat dorinta de a continua dialogul pe domeniile critice ale asigurarii securitatii globale, care ar satisface interesele nu numai ale Rusiei si ale Statelor Unite, ci ale intregii comunitati internationale”, a spus citirea rusa.

,,In plus, Joseph Biden si-a exprimat interesul pentru normalizarea starii de lucruri pe calea bilaterala si stabilirea unei interactiuni stabile si previzibile in chestiuni urgente precum asigurarea stabilitatii strategice si controlul armelor, programul nuclear al Iranului, situatia din Afganistan si schimbarile climatice globale, “A adaugat acesta.

Niciun text nu a indicat daca Putin a fost de acord cu summitul sau cum a primit propunerea.

Alte subiecte abordate in timpul conversatiei au inclus presupusa ingerinta a Rusiei in alegerile americane si atacurile cibernetice asupra institutiilor SUA.

Biden si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la recenta acumulare militara rusa langa Ucraina si Crimeea, pe care Rusia o sustine ca fiind proprie, iar SUA si Ucraina considera teritoriul ocupat.

“Presedintele Biden a subliniat angajamentul neclintit al SUA fata de suveranitatea Ucrainei si integritatea teritoriala”, a spus Casa Alba.

Citirea Kremlinului spunea: ,,La schimbul de opinii asupra crizei interne ucrainene, Vladimir Putin a subliniat abordarile unei solutii politice bazate pe pachetul de masuri de la Minsk”.

Nu exista nicio mentiune in Casa Alba sau in citirea de la Kremlin a vreunei discutii despre criticul inchis de la Kremlin, Alexei Navalny. Reprezentantii lui Navalny au declarat ca dusmanul lui Putin, care a fost otravit cu agentul nervos Novichok in august, este in stare de sanatate.

Administratia Biden a sustinut ca guvernul rus a fost in spatele otravirii si a sanctionat sapte oficiali rusi luna trecuta in urma atacului. Putin a negat ca ar juca un rol.

In timpul primului apel telefonic post-inaugurare intre Biden si Putin, in ianuarie, Biden l-a adus pe Navalny si ,,nu s-a retinut”, a declarat atunci secretarul de presa de la Casa Alba, Jen Psaki.

In ultimele saptamani, Moscova si-a sporit prezenta militara de-a lungul frontierei ucrainene, starnind ingrijorari in vestul unui conflict militar in devenire intre cele doua tari vecine.

Ministerul rus al Apararii a declarat ca  efectueaza peste 4.000 de exercitii militare in aceasta luna  pentru a inspecta disponibilitatea fortelor sale.

Luna trecuta, guvernul ucrainean a declarat ca patru dintre soldatii sai au fost ucisi de bombardamentele rusesti la Donbass. Moscova a negat ca are forte in estul Ucrainei. Din 2014, Kievul se lupta cu separatistii sustinuti de Rusia intr-un conflict care a lasat cel putin 13.000 de morti, potrivit cifrelor ONU.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului,  Dmitri Peskov, a  declarat vineri ca Moscova isi va deplasa fortele pe teritoriul rus la discretia sa si a numit tensiunile in crestere ,,fara precedent”. El a sugerat, de asemenea, ca Ucraina se afla in pragul razboiului civil, care ar ameninta securitatea Rusiei.

,,Kremlinul se teme ca un razboi civil ar putea relua in Ucraina. Si daca un razboi civil, o actiune militara la scara larga, va relua in apropierea frontierelor noastre, ceea ce ar ameninta securitatea Federatiei Ruse “, a spus Peskov,  potrivit Associated Press . ,,Escaladarea continua a tensiunilor este destul de fara precedent.”

Putin a acuzat Ucraina ca a reluat ,,actiunile provocatoare periculoase” intr-un apel vineri cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit unei citiri de la Kremlin.

Kremlinul a spus anterior ca este ingrijorat de cresterea tensiunilor din estul Ucrainei si ca se teme ca fortele Kievului vor incerca sa reinceapa un conflict.