Cum a ajuns Asia sa domine fabricarea de cipuri si ce vor SUA sa faca in acest sens

SUA, care a fost candva lider, ramane in urma in acest spatiu dupa schimbari monumentale in modelele de afaceri din industria semiconductoarelor. Dar o penurie globala de semiconductori si tensiunile geopolitice cu China au intarit controlul Washingtonului asupra lantului de aprovizionare, care este concentrat in mainile unui numar mic de jucatori, si a creat un impuls pentru a readuce productia in solul american pentru a recastiga conducerea.

SUA au alocat miliarde de dolari si se pare ca se uita la aliante cu alte natiuni. Semiconductorii sunt esentiali pentru orice, de la masini la smartphone-urile pe care le folosim. Si au fost, de asemenea, impinsi in centrul tensiunilor SUA-China.

,,O caracteristica a politicii SUA este ca pune accentul pe China. Acest lucru a devenit acum un imperativ national pentru a spori autosuficienta in productia de semis, accelerata de lipsa recenta de cipuri si de ,,razboiul tehnologic” impotriva Chinei “, a declarat Bank of America intr-o nota publicata miercuri.

Cum a ajuns Asia sa domine productia

Cheia pentru a intelege geopolitica semiconductoarelor, care tari domina si de ce SUA incearca sa-si stimuleze industria interna, consta in abordarea lantului de aprovizionare si a modelelor de afaceri.

Companii precum Intel sunt producatori de dispozitive integrate (IDM), care proiecteaza si fabrica propriile cipuri.

Apoi, exista firmele de semiconductori fara fir, care proiecteaza cipuri, dar externalizeaza productia catre asa-numitele turnatorii. Cele mai mari doua turnatorii sunt TSMC in Taiwan si Samsung Electronics in Coreea de Sud.

In ultimii 15 ani aproximativ, companiile au inceput sa treaca la acest model fara fir. TSMC si Samsung au profitat in timp ce au inceput sa investeasca puternic in tehnologia de fabricatie de varf. Acum, daca o companie ca Apple doreste sa obtina cel mai recent cip pentru iPhone-ul produs, trebuie sa apeleze la TSMC pentru ao face.

TSMC are o cota de piata de turnatorie de 55%, iar Samsung detine 18%, potrivit datelor de la Trendforce. Taiwan si Coreea de Sud detin in mod colectiv 81% din piata globala a turnatorilor, evidentiind dominanta si dependenta de aceste doua tari, precum si de TSMC si Samsung.

,,In 2001, 30 de companii fabricate la varf, totusi pe masura ce semifabricarea a crescut in costuri si dificultati, acest numar a scazut la doar 3 firme” – TSMC, Intel si Samsung, potrivit unei note a Bank of America publicata in decembrie.

Cu toate acestea, procesul de fabricatie Intel este inca in spatele celui al TSMC si Samsung.

,,Taiwanul si Coreea de Sud au devenit lideri in fabricarea de napolitane care necesita investitii masive de capital; iar o parte din succesul lor din ultimii 20 de ani se datoreaza politicilor guvernamentale de sustinere si accesului la forte de munca calificate “, a declarat Neil Campling, sef de cercetare in tehnologie, mass-media si telecomunicatii la Mirabaud Securities, pentru e-mail.

Lantul de aprovizionare complex

In timp ce TSMC si Samsung sunt producatorii dominanti de semiconductori, ei se bazeaza inca pe echipamente si utilaje din SUA, Europa si Japonia.

Companiile care fabrica aceste instrumente solicitate de turnatorii sunt cunoscute sub numele de furnizori de echipamente de capital pentru semiconductori sau ,,semicap” pe scurt.

Primii cinci furnizori de echipamente semicap reprezinta aproape 70% din piata, potrivit Bank of America, citand datele Gartner. Trei din cinci sunt companii americane, una este europeana si una este japoneza.

ASML cu sediul in Olanda este singura companie din lume care poate produce asa-numitul ultraviolet extrem (EUV), care este necesar pentru a produce cele mai avansate cipuri precum cele fabricate de TSMC si Samsung.

Ce planifica SUA si de ce?

Deci, SUA nu ramane neaparat in urma in industria semiconductoarelor in ansamblu. Unele dintre firmele sale fac parte integranta din lantul de aprovizionare. Dar un domeniu in care a ramas este productia.

Sub presedintele Joe Biden, SUA incearca sa recastige conducerea in productia si securizarea lanturilor de aprovizionare.

In februarie, Biden a semnat un ordin executiv care implica o revizuire a lantului de aprovizionare cu semiconductori pentru a identifica riscurile. Ca parte a unui pachet de stimulente economice de 2 trilioane de dolari , 50 de miliarde de dolari au fost alocati pentru productia si cercetarea semiconductoarelor . Un proiect de lege cunoscut sub numele de CHIPS for America Act isi desfasoara activitatea si prin procesul legislativ si isi propune sa ofere stimulente care sa permita cercetarea si dezvoltarea avansata si sa asigure lantul de aprovizionare.

Intre timp, firma americana Intel a anuntat luna trecuta planurile de a cheltui 20 de miliarde de dolari pentru a construi doua noi fabrici de cipuri si a declarat ca va actiona ca o turnatorie . Acest lucru ar putea oferi o alternativa interna la TSMC si Samsung.

O parte a acestui control asupra lantului de aprovizionare a fost determinata de lipsa globala de cipuri care a afectat industria auto . Pandemia de coronavirus a accelerat cererea de electronice personale, cum ar fi laptopurile si consolele de jocuri, la fel cum industriasii si producatorii de automobile au incheiat productia. Dar o revenire a productiei plus o cerere sporita de jetoane in diverse sectoare a declansat o penurie.