Iata cateva idei care sa te inspire daca esti fan al mobilierului anilor ’80

Vrei sa te scufunzi in atmosfera vintage si sa aduci o nota si casei tale? Iata ideile din care sa te inspiri pentru un decor al anilor ’80.

Anii 1980 au reprezentat si un punct de cotitura in lumea designului: aparitia tehnologiilor din ce in ce mai avansate, conditiile economice imbunatatite pentru o mare parte a populatiei si un nou concept de viata acasa au caracterizat acest deceniu. Evident, aceste schimbari s-au reflectat si in casa si amenajari interioare. Mobilierul anilor ’80 este creativ si original, care sa reflecte perfect personalitatea celor care il ocupa.

Gasim asadar un mix care, la prima vedere, ar putea parea haotic – si care in schimb se armonizeaza perfect, atata timp cat este bine studiat. Culorile puternice si contrastante, formele geometrice si liniile delicate care alterneaza, tesaturile si materialele de toate tipurile si texturile se imbina perfect: anii optzeci sunt anii celor care au curajul sa conteste care erau conventiile si sa dea o amprenta cu totul unica asupra ta. Acasa. Vrei si tu sa retraiesti acele atmosfere splendide si eclectice ? Sa vedem cateva idei din care te poti inspira atunci cand redecorezi casa.

Culori pop si multe contraste

La prima vedere, ceea ce iese cel mai mult in evidenta in mobilierul anilor ’80 este alegerea culorilor. Culorile preferate sunt cele puternice si vii, precum albastru, rosu, fucsia si galben: important este ca fiecare nuanta sa fie stralucitoare, poate chiar cu o atingere fluorescenta care nu strica niciodata. Printre cele mai tari tendinte din aceasta perioada se numara blocul de culori, sau combinatia de culori contrastante, care nu apartin aceleiasi scale cromatice.

Se poate aplica pe pereti, cu linii sau blocuri de culori care contrasteaza cu vivacitatea, sau in alegerea mobilierului. Exista multe combinatii precum rosu si albastru sau galben si violet, dar si cele mai clasice dintre contraste: alb si negru, in texturi geometrice care pun in valoare liniile rigide si dau un efect optic. In ceea ce priveste finisajul, luciul este cel care predomina, pentru a spori si mai mult stralucirea culorilor.

Amestecul de materiale

Creativitatea culorilor mobilierului anilor ’80 se potriveste perfect cu utilizarea diferitelor materiale. Pardoseli din marmura lucioasa si lambriuri din lemn, scaune si canapele din piele si mese metalice, tesaturi de orice culoare si tip: toate in contrast, pentru a crea o armonie deosebita. Este timpul sa indraznesti, aducand mobilier si decoratiuni de casa care intr-un mediu diferit s-ar ciocni intre ele – si care in schimb isi gasesc valoarea maxima aici.

Spatiu pentru accesorii

Peretii si mobilierul ultra-colorati nu sunt de ajuns: chiar si cele mai mici accesorii de mobilier pot da nota lipsa unui mediu real din anii ’80. Si din nou, sfesnice metalice sunt frumos expuse pe masa langa tavi mari de o mie de nuante.

Sticla si blocuri de sticla: folii transparente

Apropo de lumina: ce este mai bun decat sticla pentru a face un mediu mai aerisit? Peretii despartitori transparenti sunt topul pentru marirea camerelor si lasarea luminii naturale sa intre, astfel incat sa faca si mai stralucitoare culorile care plutesc acolo. Pe de alta parte, sticla este cel mai potrivit material pentru „impartirea” spatiilor deschise, care in aceasta perioada au inceput sa se raspandeasca din ce in ce mai mult in locuinte.

Bucataria anilor optzeci: peninsula

Am vazut cum spatiul deschis s-a raspandit pe scara larga in mobilierul anilor ’80. Bucataria nu mai este o camera separata de restul sufrageriei, ci devine parte integranta a acesteia. Si ca atare, schimba complet conceptul pe care este facuta: este vremea peninsulelor splendide, unde sa iei micul dejun in familie sau mese mai rapide – mai ales daca esti singur sau in cuplu. Combinati cu scaune metalice pentru a oferi o nota suplimentara.