Cum sunt utilizate retelele de sateliti Starlink in razboiul Rusia-Ucraina?

Trei membri democrati ai Comitetului Senatului pentru Serviciile Armate au cerut Pentagonului informatii despre CEO-ul SpaceX, Elon Musk, si daca acesta „a directionat dezactivarea sau impiedicarea unilaterala a functionarii terminalelor de comunicatii prin satelit Starlink utilizate de Fortele Armate ucrainene in sudul Ucrainei. in 2022”, sau a avut vreodata autoritatea sa faca acest lucru.

Senatoarele democrate Jeanne Shaheen din New Hampshire, Elizabeth Warren din Massachusetts si Tammy Duckworth din Illinois au scris o scrisoare secretarului Apararii Lloyd Austin pentru a-si exprima „ingrijorarile serioase cu privire la faptul daca Musk a intervenit personal pentru a submina un partener cheie al SUA intr-un moment critic. “

Intrebarile lor urmeaza publicarii unei biografii a lui Elon Musk, care este CEO al SpaceX si producatorul auto Tesla, si proprietar si director de tehnologie al retelei de socializare X, cunoscuta anterior ca Twitter. In carte, autorul Walter Isaacson a scris ca un atac submarin cu drone ucrainene asupra navelor de razboi rusesti a fost intrerupt de o deconectare de la Starlink, comandata de Musk.

Fragmente din carte au dat alarma la Washington, printre aliatii NATO si in capitala Ucrainei. Dupa ce au fost publicate, Musk s-a zugravit ca un soldat al pacii si a scris pe retelele de socializare ca nu a deconectat Starlink din Crimeea, ci mai degraba a respins cererea Ucrainei de a-l furniza acolo. El a scris: „Daca as fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi in mod explicit complice la un act major de razboi si escaladarea conflictului”. Isaacson a emis o corectare a biografiei sale, afirmand ca conectivitatea a fost deja dezactivata in zona afectata si ca Musk a refuzat pur si simplu o solicitare de a o porni.

Musk a mai sustinut, asa cum a facut si in trecut, ca Ucraina ar trebui sa incheie un „armistiu” cu Rusia. Argumentul „planului de pace” al lui Musk a fost strigat de oficiali, politicieni si experti ai lui Putin din Ucraina.

Intr-un interviu, Isaacson a discutat despre SpaceX despre dezvoltarea unei versiuni militare a Starlink, care ar ajuta la rezolvarea preocuparilor exprimate de Musk cu privire la utilizarea retelelor de satelit in razboi.

Departamentului de Aparare al SUA a raspuns la mai multe intrebari legate de SpaceX, inclusiv daca departamentul va reevalua oricare dintre contractele guvernamentale ale companiei, daca solicitarile lui Musk pentru un armistitiu intre Ucraina si Rusia reflecta pozitia guvernului SUA si daca comportamentul lui Musk, inclusiv a avut intalniri personale cu Putin in trecut, a fost in conformitate cu termenii contractelor atribuite companiei sale.

Un purtator de cuvant al departamentului, Jeff Jurgensen, a declarat prin e-mail: „Departamentul are un contract cu Starlink pentru servicii de comunicatii prin satelit in sprijinul partenerilor nostri ucraineni”, dar a refuzat sa ofere detalii suplimentare sau sa raspunda la intrebarile specifice puse.

El a adaugat ca Departamentul Apararii „continua sa lucreze indeaproape cu industria comerciala pentru a ne asigura ca avem capabilitatile potrivite de care ucrainenii au nevoie pentru a se apara – si mai larg – tipul de capabilitati de comunicare si spatiale necesare pentru a ne indeplini propriile misiuni globale si sprijina strategia noastra nationala de aparare”.

Senatorul Warren a cerut o ancheta a Congresului asupra lui Musk si SpaceX. „Congresul trebuie sa investigheze ce s-a intamplat aici si daca avem instrumente adecvate pentru a ne asigura ca politica externa este condusa de guvern si nu de un miliardar”, a spus Warren.

SpaceX lucreaza in prezent pentru a obtine o noua licenta de la Federal Aviation Administration si aprobari de la US Fish and Wildlife Service pentru a relua zborurile de testare pentru vehiculul sau de lansare Starship Super Heavy de la instalatia sa din Boca Chica, Texas. Un zbor de testare mai devreme din acest an a dus la o explozie si o investigatie accidentala supravegheata si finalizata recent de FAA.

Compania intentioneaza sa foloseasca Starship pentru a lansa si a implementa urmatoarea generatie de sateliti Starlink. De asemenea, Musk are in vedere nava Stare care va duce astronauti si provizii pe Luna si, in cele din urma, pe Marte.