Cat de exagerate sunt problemele pe care le Biden in prezent?

Presedintele Joe Biden a avut o perioada ingrozitoare, oribila, deloc buna, foarte proasta. Se afla sub o ancheta de demitere, fiul sau a fost inculpat in Delaware, inflatia pare sa se incline inapoi, United Auto Workers a intrat in greva dupa ce Biden a spus ca nu o va face, si se vorbeste despre el ca nu va candida pentru realegi.

Unii dintre acesti factori explica de ce colegul meu Zach Wolf a scris ca „cele mai grave doua slabiciuni ale lui Biden au fost expuse” saptamana trecuta si, de asemenea, am scris despre dificultatile presedintelui de anul viitor.

Dar, in timp ce Biden are in mod clar probleme – niciun presedinte cu un rating de aprobare de aproximativ 40% nu este intr-o forma buna – unele dintre problemele sale par sa fie exagerate in acest moment. Iata trei motive pentru care:

1. Biden va castiga primarul democrat, cu exceptia cazului in care se intampla ceva drastic

Un articol de opinie de la Washington Post al editorialistului David Ignatius, care i-a cerut lui Biden sa nu candideze la realegeri, a avut multa discutie saptamana trecuta.

Lasand deoparte daca Biden ar trebui sau nu sa candideze, adevarul este ca el candideaza. Multi oameni vor indica sondaje care arata ca majoritatea democratilor nu cred ca partidul ar trebui sa-l redenumeasca.

Dar aceste sondaje va spun doar atat de multe. Il potrivesc pe Biden cu el insusi si nu cu altcineva. Cand i s-a cerut sa numeasca o alternativa preferata la Biden, doar putin mai mult de 10% au vrut pe altcineva si au putut numi o anumita persoana.

Cand este confruntat cu opozitia democrata anuntata (Robert F. Kennedy Jr. si Marianne Williamson), Biden o zdrobeste. El are peste 70%, in medie, in sondajele recente.

Mai mult decat atat, gradul de aprobare a locurilor de munca lui Biden cu democratii se situeaza in jurul a 80%. Acesta este cu mult peste nivelul la care angajatii din trecut s-au confruntat cu provocari principale puternice. Acele provocari (cum ar fi atunci cand Ted Kennedy l-a contestat pe actualul Jimmy Carter in 1980) au venit intr-un moment in care presedintele avea un rating de aprobare in anii 50 sau 60 in randul membrilor proprii de partid.

Merita sa analizam daca faptul ca multi democrati nu cred ca Biden ar trebui redenominat mascheaza o problema mai mare cu care s-ar putea confrunta la alegerile generale.

Dar Biden a atras peste 90% dintre democrati din sondajele pentru alegerile generale publicate saptamana trecuta. In ambele sondaje, ponderea sa a depasit-o cu putin pe cea a fostului presedinte Donald Trump in randul republicanilor (desi in marja de eroare).

Adevarul este ca Biden are probleme, dar ingrijorarea cu privire la nominalizare nu este una dintre ele.

2. Ancheta de acuzare nu-l dauneaza pe Biden… inca

Din punct de vedere politic, legaturile lui Biden cu fiul sau Hunter nu i-au cauzat presedintelui decat dureri de inima. Majoritatea alegatorilor cred ca Biden a facut ceva nepotrivit legat de afacerile fiului sau.

Asadar, ar putea rezulta in mod firesc ca ancheta de demitere a republicanilor din Camera cu privire la legaturile presedintelui cu afacerile externe ale fiului sau ar fi daunatoare viitorului sau politic.

Aproximativ 40% dintre alegatori, in medie, cred ca Joe Biden a facut ceva ilegal. Majoritatea alegatorilor nu.

Unii republicani spera fara indoiala ca propriile probleme ale lui Biden vor face ca candidatul lor probabil (Trump), care este sub patru acuzatii, sa arate mai putin rau prin comparatie. Majoritatea alegatorilor considera insa ca Trump a comis o crima.

Publicul nu vede cazurile Biden si Trump la fel.

Un sondaj de la Wall Street Journal de la sfarsitul lunii august a constatat ca majoritatea americanilor (52%) nu doreau ca Biden sa fie demis.

Republicanii vor trebui sa-si dovedeasca cazul in instanta opiniei publice.

Este de imaginat ca republicanii vor depasi marcajul asa cum au facut-o in trecut. Ancheta de demitere a lui Bill Clinton din 1998 a precedat una dintre cele mai bune performante ale unui partid al presedintelui la alegerile de mijloc. Partidul Democrat al lui Clinton a obtinut locuri in Parlament, ceea ce s-a intamplat de trei ori pentru partidul presedintelui la mijlocul mandatului in ultimul secol.

Pentru a vedea cum demiterea ar putea intoarce lucrurile peste cap pentru GOP in acest ciclu, luati in considerare alegatorii independenti. In timp ce marea majoritate a independentilor dezaproba slujba pe care Biden o face ca presedinte (64%) in ultimul sondaj , doar 39% cred ca a facut ceva ilegal.

Un alegeri despre o demitere potential nepopulara ar fi mai bine pentru Biden decat unul despre o problema care il raneste cu adevarat (cum ar fi alegatorii care il vad prea batran).

3. Alegatorilor nu le place starea economiei; s-ar putea sa nu conteze atat de mult

Opreste-ma daca ai mai auzit-o pe asta: Biden este presedintele care se indreapta spre alegeri, alegatorii sunt nemultumiti de starea economiei, iar partidul sau se descurca mult mai bine la alegeri decat credeau multi oameni.

Asa s-a intamplat in semestrul 2022.

Rata inflatiei este mai mica acum decat era atunci, dar este in crestere. Alegatorii, atat acum, cat si atunci, dezaproba in mod covarsitor modul in care Biden gestioneaza economia. Ei spun chiar ca economia conteaza mai mult decat orice alta problema, asa cum au facut-o in 2022.

Ceea ce niciuna dintre aceste date nu ia in considerare este ca americanii numesc aproape intotdeauna economia problema principala, potrivit Gallup.

Credeti sau nu, mai putini americani spun ca economia este problema principala cu care se confrunta tara in prezent (31%) decat au avut-o in alegerile prezidentiale medii (40%) sau medii (45%) din 1988.

Daca te gandesti la recentele alegeri prezidentiale in care economia a fost marea problema (1992, 2008 si 2012), starea economiei a dominat titlurile.

Dar, asa cum am mentionat mai sus, chiar acum, se intampla o multime de alte lucruri in tara, asa cum a fost si in timpul mandatului intermediar din 2022.

Nu este ca si cum economia il ajuta pe Biden. Doar ca nu sunt sigur ca il doare.

La urma urmei, exista un motiv pentru care democratii au depasit in mod constant nivelul de referinta prezidential din 2020 la alegerile speciale din acest an.

Daca lucrurile ar fi intr-adevar atat de rele pentru Biden si democrati, cel mai probabil ar fi pierdut alegeri in toata tara. Pur si simplu, asta nu se intampla in acest moment.