Giorgia Meloni ajutata de Ursula von der Leyen pentru transferul migrantilor de pe insula Lampedusa

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat un centru de primire a migrantilor de pe insula italiana Lampedusa, dupa ce prim-ministrul tarii a cerut ajutor UE pentru cei care sosesc cu barci mici. Peste 8.000 de migranti au sosit pe insula iar premierul Giorgia Meloni spune ca Italia este pusa sub „presiune nesustenabila”.

Dna von der Leyen a recunoscut ca problema este „o provocare europeana si are nevoie de un raspuns european”.

La o conferinta de presa cu doamna Meloni, ea a laudat locuitorii din Lampedusa pentru sprijinul acordat migrantilor, despre care a spus ca au ajuns pe insula „pur si simplu datorita locatiei sale”.

Ea s-a angajat sa sporeasca sprijinul pentru transferul migrantilor din Lampedusa, precum si sa intensifice eforturile impotriva traficantilor de persoane care au permis calatorii periculoase si ilegale.

Problema nu a putut fi rezolvata doar de Italia, a spus doamna Meloni. In prezent, afecteaza „granitele, tarile de frontiera”, dar in curand va implica toate statele UE, a spus ea.

„Viitorul Europei depinde de capacitatea sa de a aborda provocarile epocale ale vremurilor noastre, iar provocarea imigratiei ilegale este cu siguranta una dintre ele”.

Cadavrul unui nou-nascut a fost recuperat dintr-o barca de migranti.

Se crede ca mama a nascut in timpul calatoriei din Africa de Nord, transmite agentia de presa Ansa, iar decesul este investigat.

Trupul copilului a fost pus intr-un sicriu alb si dus la un cimitir din cartierul Imbriacola din Lampedusa, potrivit presei italiene.

Luna trecuta, un baietel de cinci luni s-a inecat in timpul unei operatiuni de salvare in largul insulei, dupa ce o barca care transporta migranti peste mare din Africa de Nord s-a rasturnat.

Doamna Meloni face eforturi pentru o blocare navala a Uniunii Europene pentru a impiedica ambarcatiunile sa traverseze Marea Mediterana pentru a ajunge pe tarmurile italiene.

Crucea Rosie Italiana a declarat ca are de-a face cu aproximativ 2.500 de persoane la un centru de primire proiectat pentru 400 de sosiri.

Voluntarii si personalul au oferit mii de mese  si au ajutat la transferul noilor sositi in Sicilia si in alte parti.

Aproape 126.000 de migranti au sosit in Italia pana acum in acest an, ceea ce reprezinta aproximativ dublu fata de numarul inregistrat in aceeasi perioada din 2022.

Doamna Meloni a declarat ca ii face apel la doamna von der Leyen „sa realizeze personal gravitatea situatiei cu care ne confruntam” si sa „accelereze imediat” punerea in aplicare a unui acord cu Tunisia.

Tara nord-africana a devenit principalul punct de plecare pentru migrantii africani care incearca sa ajunga in Europa.

Acordul UE, care a fost semnat in iulie, este sustinut de 110 de milioane de euro (118 de milioane de dolari; 90 de milioane de lire sterline) in numerar UE pentru a opri contrabanda, intari frontierele si returneaza migrantii.

Cresterea sosirilor a condus la proteste ale unor locuitori din Lampedusa impotriva planurilor de a construi o noua tabara de corturi pentru a gazdui migrantii.

“Am doi copii acasa. In ultimii ani, nu mi-a pasat de aceasta problema. Dar acum am un instinct de protectie pentru copiii mei pentru ca nu stiu ce se va intampla cu Lampedusa in viitor”, unul dintre au declarat protestatarii agentiei de presa Reuters.

“Lampedusa spune stop! Nu vrem tabere de corturi. Acest mesaj este pentru Europa si pentru guvernul italian. Locuitorii din Lampedusa sunt obositi”, a spus un alt protestatar.

Jasmine Lozzelli, un activist care lucreaza la Lampedusa, a declarat ca migrantii ar trebui trimisi in Italia continentala.

„Nu este o problema de numere, este o problema de modul in care gestionati sistemul de receptie. Daca incepi sa faci salvari intr-un mod corespunzator cu nave mari, nu le duci pe o insula de 5.000 de locuitori, le duci pe continent. ,” ea a spus.

„Punerea lor in Lampedusa creeaza situatia de urgenta”.