Emil Boc nu crede in viitorul aliantei: “USL, gogoasa care se dezumfla in fiecare zi”

Viata politica din Romania a incetat de ceva timp sa mai fie un cadru al fairplay-ului, in care alegerile electorale sa se desfasoare civilizat, fara scandaluri de mita sau voturi falsificate.

Inainte de a incepe campania electorala insa, oamenii politici fac orice pentru a-si discredita adversarii, prin lansarea unor vorbe denigratoare sau a unei serii de acuzatii dure. Subiectul acesta nu este insa unul de noutate, pentru ca ne-am obisnuit deja cu totii sa fim spectatori la astfel de contre, care nu ne trezesc decat indignare.

Aflat duminica la Iasi, cu prilejul alegerilor pentru filiala judeteana a PDL, premierul Emil Boc, in calitatea sa de presedinte al partidului, nu a ezitat sa intepe liderii USL si sa critice formatiunea politica, principalul adversar in perspectiva alegerilor din 2012. Emil Boc prevede insa un viitor sumbru pentru uniunea lui Ponta si al lui Antonescu, pe care o considera „o constructie subreda, incapabila sa guverneze tara”. Mai mult decat atat, continuand intr-o nota amuzanta, prim-ministrul a asemanat USL unei „gogosi care se dezumfla in fiecare zi”.

In incercarea de a destabiliza Uniunea si de a-si incuraja colegii de partid, Emil Boc a continuat seria de acuze, fiind de parere ca „alianta socialista vrea sa continue practicile vechiului sistem comunist”. Principalii vizati au fost cei doi presedinti ai USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, pe care premierul ii vede ca fiind populisti in tara, insa in eventualitatea participarii la un summit european, „nici macar la Partidul Socialist al lor din Europa nu ar fi ascultati.”

Presedintele PDL a invocat chiar si „decesul” USL, care in opinia lui a fost atins la 15 septembrie, odata cu declaratiile lui Victor Ponta, potrivit carora PC va participa singur la viitoarele alegeri locale: „La Iasi, pe 24 ianuarie, s-a semnat infiintarea USL, iar in 15 septembrie, tot la Iasi, s-a marcat decesul aliantei. E subreda constructia lui Ponta si Antonescu, este o alianta incapabila sa guverneze o tara. USL este o gogoasa care se dezumfla in fiecare zi. Erau viteji cu motiuni de cenzura, dar dupa Conventia PDL, in care am ales noua conducere a partidului, lucrurile s-au schimbat. Au venit alegerile de la Maramures si Neamt, unde USL a luat doar 40-42%. Am demonstrat ca ne-am conservat scorul de 35% chiar si in zonele care ne erau defavorabile”.

Animozitatile si tensiunile din USL au fost prezente inca de la infiintarea aliantei, in ciuda faptului ca liderii sai sustin cu desavarsire ca nu exista niciun fel de tensiuni si ca totul functioneaza ca pe roate. Cele mai multe motive de ingrijorare vin din prisma alegerilor locale, avand in vedere ca liderii politici locali isi manifesta dorintele de a candida pentru acelasi post. Chiar si decizia PC de a candida pe cont propriu pentru alegerile locale ridica multe semne de intrebare. Asa cum bine stim, marul discordiei a plecat de la propunerea USL pentru Primaria Generala a Capitalei. Daniel Constantin, presedintele PC, a luat aceasta decizie dupa ce liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta au anuntat oficial ca vor sustine candidatura lui Sorin Oprescu, in detrimentul propunerii PC, Cristian Popescu Piedone.

In aceste conditii, cand luptele interne pentru putere capata tot mai mult contur, este oportun ca ne intrebam: va rezista USL pana in momentul alegerilor din 2012, sau va continua prin conflicte intre membrii sai, care in final vor duce la dizolvarea aliantei?