Mutatiile genetice afecteaza sanatatea fatului

Anumite leziuni ale placentei, care afecteaza in mod negativ dezvoltarea bebelusului si pot declansa nasterea prematura, sunt cauzate de mutatii genetice ale sistemului imunitar al gravidei.

Femeile care doresc sa ramana insarcinate au devenit din ce in ce mai responsabile in privinta sanatatii lor. A crescut numarul celor care merg sa-si faca un set de analize complete inainte de a-si programa sarcina. Este o atitudine cat se poate de corecta, tinand cont de faptul ca eventualele probleme de sanatate ale mamei se pot rasfrange in mod negativ si asupra fatului.

Ele sunt constiente de faptul ca nu-si pot rezolva problemele de sanatate pe perioada sarcinii fara sa afecteze in mod negativ viitorul bebelus. De obicei, aceste femei sunt si destul de constiincioase pe perioada sarcinii: isi fac toate analizele recomandate de medicul obstetrician-ginecolog si urmeaza tratamentele pe care acesta i le prescrie.

Iresponsabilitate

Din pacate, mai exista inca un numar mare de femei care trateaza aceste chestiuni cu superficialitate. Ele par sa nu fie deloc constiente de riscurile enorme la care isi supun viitorii bebelusi. Nu merg la medic in timpul sarcinii, nu-si fac nici macar analizele obligatorii, nu se ingrijesc in aceasta perioada si nici nu renunta la eventualele vicii pe care le au.

Dezvoltarea inadecvata a placentei

Conform specialistilor, anumite mutatii genetice par a fi responsabile pentru dezvoltarea inadecvata a placentei. Ele apar in receptorul numit de ei TLR4. Rolul acestui receptor este de a permite corpului sa recunoasca agentii patogeni si de a activa sistemul imunitar. Aceasta gena o gasim atat in placenta, cat si in celulele albe ale sangelui. Mutatiile genetice din sistemul imunitar au fost asociate de cercetatori ai Universitatii din Pittsburgh (SUA) cu aparitia unor leziuni ale placentei, care afecteaza dezvoltarea normala a fatului.

Acest fapt, preciza dr. Hyagriv Simhan, unul dintre cercetatorii participanti la realizarea studiului, indica existenta unei predispozitii genetice pentru un gen de eroare in raspunsurile sistemului imunitar. Aceste erori pot contribui la inflamarea placentei si chiar la nasteri premature spontane. Leziunile placentei sunt foarte importante a fi cunoscute in perioada sarcinii, deoarece se pare ca sunt un fapt comun intalnit in nasterile premature. Ele sunt asociate cu consecinte majore asupra sanatatii bebelusului, care poate suferi de boli grave, cum ar fi paralizia cerebrala.

Consecinte nefaste

Grupul de specialisti a studiat ADN-ul din mostre ale placentei si cordonului ombilical de la 111 femei si bebelusii lor. Ei au descoperit ca existenta unui singur polimorfism nucleotid in receptorul TLR4 probeaza o asociere foarte importanta cu anumite inflamatii. De asemenea, acesta poate „spune” daca mama fumeaza sau daca are sau nu infectii are tractului urinar inferior. Acestea pot insa contribui la aparitia mutatiilor genetice. Femeile care sufera de o mutatie a receptorului TLR4 sunt de cinci ori mai predispuse de a avea o inflamatie placentara decat cele care nu au aceasta anomalie. Ele sunt, de asemenea, cu mult mai predispuse de a avea o nastere prematura.

Dintre bebelusii nascuti prematur de aceste mame, un numar important decedeaza la nastere. Cei care supravietuiesc risca sa se confrunte pe parcursul vietii cu boli grave precum paralizia cerebrala, ratardarea mentala, pierderea vederii si/sau a auzului, boli cronice ale plamanilor sau sa sufere de alte probleme de dezvoltare.