Bijuteriile lui Elizabeth Taylor, scoase la licitatie

Elizabeth Taylor a uimit intreaga lume cu frumusetea ei si era renumita pentru faptul ca adora diamantele si bijuteriile, avand una dintre cele mai importante colectii de bijuterii din lume, in care se regasea si un inel cu diamant de 33,19 carate si o perla in forma de inima din secolul XVI.

Associated Press a reusit sa vada circa 24 de piese din colectia care se afla momentan la casa de licitatii Christie’s si care valoreaza peste 30 milioane de dolari. Licitatia va avea loc la New York, in perioada 13-14 decembrie.

“Acestea sunt cele mai importante bijuterii din colectia lui Elizabeth Taylor pe care le-a primit de la iubitii ei, Mike Todd si Richard Burton”, a declarat Rahul Kadakia, de la Christie’s.

Bijuteriile au fost achizitionate de la Bulgari, din Roma, Cartier, din New York si de la diverse licitatii, iar povestile lor sunt la fel de pretioase ca si pietrele in sine.

In cartea publicata in 2001, “My Love Affair with Jewelry”, Taylor a prezentat fanilor colectia personala de bijuterii, explicand cum a ajuns sa detina fiecare piesa.

“Nu m-am gandit niciodata la bijuteriile mele ca la niste trofee. Sunt aici ca sa am grija de ele si sa le iubesc. Cand voi muri si vor fi scoase la licitatie sper sa ajunga pe maini bune”, spunea vedeta la lansarea cartii.

In colectie exista bijuterii cu rubine, diamante, smaralde si safire, iar piesa de rezistenta este perla “La Peregrina”, din secolul XVI, una dintre cele mai perfecte perle in forma de inima din lume, pe care Burton a achizitionat-o pentru Taylor in 1969, de Ziua Indragostitilor.

Cei doi actori s-au cunoscut pe platourile de filmare ale productiei “Cleopatra”, din 1963, si s-au casatorit pentru prima data un an mai tarziu.

Perla a facut candva parte din colectia de bijuterii regale ale Spaniei, iar apoi a ajuns, pe rand, la Joseph Bonaparte, Napoleon III si Ducele de Abercorn. In momentul in care perla a fost scoasa la licitatie, Burton a cumparat-o cu suma de 37.000 de dolari, reusind sa ofere mai mult decat un membru al familiei regale spaniole.

Taylor, care a fost casatorita de opt ori, dintre care de doua ori cu Burton, a murit in luna martie a acestui an, la varsta de 79 de ani.

Burton avea o pasiune pentru bijuteriile cu incarcatura istorica, asa ca, de cate ori avea ocazia, le achizitiona. Astfel, actorul a cumparat in 1972 faimosul pandantiv cu diamant Taj Mahal, din secolul XVII, pe care i l-a oferit lui Taylor in ziua in care aceasta a implinit 40 de ani.

“Mi-ar fi placut sa ii cumpar Taj Mahal-ul, dar ar fi costat prea mult sa-l transport aici”, a glumit Burton atunci, facand referire la cladirea dedicata lui Mumtaz, sotia imparatului Shah Jahan.

Perla “La Peregrina” ar putea fi vanduta la un pret de 2-3 milioane de dolari, in timp ce diamantul in forma de inima ar putea costa pana la 500.000 de dolari.

In prima zi de licitatie vor fi vandute circa 80 de bijuterii, iar in a doua zi 189 de piese, iar in acelasi timp vor fi scoase la licitatie pe Internet aproape 500 de alte bijuterii care i-au apartinut vedetei de la Hollywood.

Intreaga colectie poate fi vazuta intr-o expozitie care este deschisa in perioada 3-10 decembrie, la galeriile casei de licitatii Christie’s.