Spania si Italia, marcate de proteste

Intr-o vreme in care nici macar protestele nu mai au convingerea de altadata, iata ca in alte parti ale Europei oamenii au puterea de a iesi in strada si a-si exprima nemultumirile. Contestand puternic masurile de austeritate impuse de guverne, mii de oameni din Italia si Spania au participat la proteste, apostrofand guvernantii si tragandu-i la raspundere pentru cresterea taxelor.

La Madrid, mii de oameni, printre care si romani au iesit in strada pentru a milita impotriva modificarii Consitutiei. Motivul care sta la baza tuturor nemultumirilor sindicalistilor este reprezentat de introducerea unui amendament care prevede ca limitarea deficitului bugetar este votata de Parlament si nu prin referendum. Protestatarii, care se prezinta sugestiv sub numele de “Indignatii”, considera ca masurile de austeritate adoptate de Guvern nu fac decat sa inrautateasca situatia, sa adanceasca criza si sa mentina ridicata rata somajului.

Dupa ce guvernul italian a anuntat o serie de masuri de austeritate extreme de grele pentru populatie, oamenii au iesit in strada in masa, manifestandu-si indignarea fata de politica lui Berlusconi, care a anuntat taieri bugetare masive si cresterea taxelor. Mai exact, urmeaza ca Taxa pe Valoare Adaugata(TVA) sa fie majorata de la 20% la 21%, iar toate veniturile de peste 500.000 de euro sa fie taxate cu 3%.

Pentru a pune presiune pe autoritatile guvernamentale, cel mai mare sindicat din Italia a declarat greva generala, indemnand oamenii sa participe la manifestatii. In ciuda nemultumirilor italienilor, Uniunea Europeana a salutat hotararea autoritatilor de a respecta obiectivele fixate pentru reducerea datoriei si a deficitului.

Silvio Berlusconi, premierul Italiei si-a castigat astfel antipatia tuturor, mai ales dupa ce au fost date publicitatii o serie de inregistrari in care acesta numeste Italia “o tara jegoasa si jalnica.” Se pare insa ca premierul are de gand sa paraseasca aceasta tara, lucru care nu ar putea decat sa ii bucure pe protestatari: “Am de gand sa ies, ca sa imi vad de treaba mea, altundeva. Asa ca plec din tara asta de care mi-e greata.” Toate aceste afirmatii, asociate cu masurile drastice pe care vrea sa le introduca nu fac decat sa starneasca furia sindicalistilor, care ameninta ca nu vor renunta la proteste pana cand nemultumirile lor nu vor fi luate in considerare.