Cele mai bune strategii de Inbound Health Marketing

Era digitala a ajuns si in sectorul sanatatii si a generat noi nevoi de vanzari in marketingul farmaceutic concomitent cu schimbari in modul in care oamenii consuma atat produse, cat si informatii legate de sanatatea lor. Din aceasta noua paradigma a aparut conceptul de Inbound Health Marketing, o disciplina care este aici pentru a ramane in ciuda unor restrictii din sector. Care sunt noile strategii folosite? Cum reuseste marketingul farmaceutic?

Asa cum am mentionat mai devreme, sectorul sanatatii are unele restrictii care limiteaza actiunile de publicitate in sector, deoarece campaniile pot fi realizate doar pe medicamente care nu necesita reteta, dar aceasta nu poate fi luata ca o problema de rezolvat, ci mai degraba ca o oportunitate de a se concentra asupra a ceea ce se poate face. Pentru a face acest lucru, inbound marketing se concentreaza pe generarea de noi strategii care ofera noi posibilitati, in timp ce companiile farmaceutice isi imbunatatesc conexiunile cu medici, farmacisti, asistente, pacienti si piata.

In ciuda dificultatilor, sectorul sanatatii continua sa parieze pe strategii digitale, publicitatea traditionala continua sa-si aiba nisa, dar este tot mai scumpa. Din acest motiv si pentru ca utilizatorul este un profil din ce in ce mai digital, informatia de sanatate este un subiect care trebuie sa fie accesibil tuturor si de consum responsabil, despre care se discuta in forumuri, pagini web specializate in sanatate etc.  

Ce este Inbound Health Marketing?

Definitia acestui concept nu este altceva decat aplicarea Inbound Marketing in industria farmaceutica, este utilizarea marketingului farmaceutic regandit pentru a adauga valoare, adaptat la noile moduri de consum al utilizatorilor prin strategii non-intruzive si inovatoare. Tocmai, este poate unul dintre sectoarele care poate beneficia cel mai bine de pe urma marketingului inbound, deoarece numarul de cautari legate de informatii despre sanatate este in crestere si ajuta produsele farmaceutice sa isi publice marcile si medicamentele intr-un mod atat de masiv.

Stiati ca 60% dintre oameni efectueaza cautari de sanatate pe internet? Informatiile despre probleme medicale sau boli sunt printre cele mai discutate pe internet. Aceste date, furnizate de Observatorul National al Telecomunicatiilor si Societatii Informationale (ONTSI), arata ca consilierea online a crescut cu 22 de puncte procentuale in perioada 2011-2016.

Care sunt cele mai cautate pe Internet?

 • Stiluri de viata sanatoase
 • Boli
 • Simptome
 • Remedii.

Cu toate acestea, aceasta practica a generat dezbateri cu privire la veridicitatea informatiilor care pot fi gasite pe internet, ceea ce va genera intotdeauna indoieli si a facut ca utilizarea telemedicinei sau a informatiilor online sa nu fie inca o metoda in care toata lumea are incredere in ciuda faptului ca ca multi medici sustin acest sistem, bazandu-se intotdeauna pe utilizarea site-urilor web aprobate sau a specialistilor medicali.

Strategii de marketing pentru sanatate

Desi Inbound Health Marketing este o strategie de marketing farmaceutic, numai aceasta disciplina are propriile metode de a inova si de a face viata clientilor mult mai usoara, desi strategiile sunt dezvoltate pentru a captiva pacientii si profesionistii din domeniul sanatatii.

# 1 Retelele sociale de lucru

Prezenta in retelele sociale este esentiala pentru orice afacere. Cele mai importante afaceri farmaceutice au deja conturi pe Twitter, Facebook, Youtube, LinkedIn, Instagram sau Pinterest. Cei cu cea mai mare acoperire au vizibilitate in fiecare dintre ele, in timp ce intreprinderile mai mici acorda prioritate atunci cand investesc timp si bani in utilizarea retelelor sociale.

In plus, utilizarea hashtag-urilor va permite sa generati comunitati si conversatii in jurul unui anumit subiect. De exemplu, Sanofi, cu hashtag-ul #empoweringlife, a reunit utilizatori interesati de imbunatatirea calitatii vietii sau Novartis, pe contul sau de Instagram cu peste 25.000 de utilizatori, unde isi arata proiectele in tari cu acces redus sau mic la asistenta medicala.

#2 Nu uita niciodata de SEO

Generarea de trafic organic este foarte importanta pentru a aparea in fruntea motoarelor de cautare si a ajunge la public. Desi mentionam mereu aceasta strategie, este necesar sa o retinem mereu deoarece o afacere online nu poate supravietui daca nu are o pozitie buna in motoarele de cautare in mod natural, SEO.

# 3 Ascultarea activa a clientilor

Una dintre cele mai puternice caracteristici ale tehnicilor de intrare este punerea clientului pe primul loc. Aceasta tehnica incearca sa abordeze personal preocuparile clientului printr-un continut bun si un raspuns activ la nevoile acestora, astfel incat sa aiba din nou incredere in serviciu. Crearea de continut de calitate pentru anumite grupuri de pacienti va creste traficul organic catre site-ul web al unui anumit produs si va genera o comunitate in jurul serviciilor si al marcii. Atata timp cat sunt solutii care nu necesita un tratament mai aprofundat si contact personal intre profesionistii din domeniul sanatatii si pacienti, obiectivul principal este de a oferi solutii personalizate in functie de fiecare client.

#4 Definiti persoana cumparatorului

Nu vor fi aceiasi clienti pentru produsele dermo-estetice ca si produsele pentru chelie la barbati, de exemplu. S-au schimbat si obiceiurile de consum de informatii ale profesionistilor din domeniul sanatatii si din acest motiv, industria farmaceutica trebuie sa se concentreze pe raspunderea nevoilor atat ale consumatorilor (pacient si medic).

Este foarte important sa se realizeze segmentarea audientei pentru a oferi un serviciu personalizat si a arata capacitatea Inbound Marketing de a se gandi mai intai la utilizator.

#5 Utilizarea platformelor software

Datorita Inbound Marketing au aparut platforme software care unifica si coordoneaza mai multe actiuni de marketing in acelasi timp, precum marketingul prin e-mail sau managementul blogurilor, care ajuta si la optimizarea relatiei cu clientii.

#6 Continut diferentiat si de calitate

Ori de cate ori exista continut pe web, va fi esential sa se genereze continut diferentiat, actualizat si de calitate, astfel incat clientul sa aiba incredere in brand. Am analizat continutul unor companii farmaceutice cunoscute si iata ce am gasit:

 • Stiri actualizate despre sectorul farmaceutic
 • Videoclipuri
 • Concursuri si promotii
 • Descoperitori de studii clinice
 • Cautare de intrebari frecvente
 • Proiecte sociale
 • Sectiune dedicata exclusiv explicarii ariilor terapeutice carora le este dedicata afacerea
 • Inventar online de medicamente
 • Formular de contact pe site

#7 Apel la actiune si pagini de destinatie pentru a creste numarul de clienti potentiali

Intr-o strategie de inbound este foarte important sa oferim posibilitatea de a lasa niste date astfel incat brandul sa fie in contact cu clientul si sa ii ofere tot ce este mai bun din continutul sau. In acest fel, in fiecare continut publicat va exista un Buton Call To Action pentru a incuraja utilizatorii sa descopere si sa actioneze cu brandul. De asemenea, este foarte important sa poti oferi continut descarcabil prin intermediul paginii de destinatie. Aceste strategii ajuta la conversia si obtinerea mai multor date de la utilizatori, ceea ce va ajuta sa oferiti cele mai bune servicii si continut personalizat.