Biden vrea ca razboiul din Yemen sa se termine. Un expert spune ca actiunile sale pot inrautati acest lucru

A Police trooper stands on a street in the Red Sea port city of Hodeidah, Yemen February 13, 2019. REUTERS/Abduljabbar Zeyad - RC1BD30223D0

Presedintele Joe Biden a anuntat luna trecuta ca SUA isi va reduce sprijinul pentru operatiunile ofensive din Yemen. Miscarea lui Biden nu va ajuta la sfarsitul razboiului din Yemen, deoarece SUA nu va avea concesii de oferit rebelilor houthi, potrivit Jonathan Schanzer, vicepresedinte senior pentru cercetari la Fundatia pentru Apararea Democratiilor.

Conflictul din Yemen s-ar putea agrava fara sprijinul SUA pentru operatiuni militare ofensive

Presedintele SUA, Joe Biden, doreste sa puna capat razboiului din Yemen, dar este putin probabil ca conflictul sa poata fi reluat in curand, potrivit lui Jonathan Schanzer, vicepresedinte senior pentru cercetari la Fundatia pentru apararea democratiilor.

,,De fapt, daca este ceva, cred ca acest lucru va face ca conflictul sa se inrautateasca”, a declarat el. Biden a anuntat luna trecuta ca SUA isi va retrage sprijinul pentru ofensiva impotriva fortelor houthi din Yemen. Administratiile anterioare sub Donald Trump si Barack Obama au sustinut alianta condusa de Arabia Saudita in interventia sa in razboiul civil din Yemen.

Razboiul civil din Yemen a inceput in 2014, cand rebelii houthi au preluat controlul asupra capitalei Sanaa de la guvernul yemenit recunoscut la nivel international.

Un an mai tarziu, Arabia Saudita a condus o coalitie de state arabe sunnite in sprijinul guvernului yemenit pentru a-i elimina pe houthi, o militie sustinuta de Iranul cu majoritate siita.

Pur si simplu vom spera ca o militie sustinuta de Iran va veni la masa si va actiona in mod rezonabil. Din pacate, cred ca este o gandire de dorinta.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite , razboiul a provocat deja aproximativ 233.000 de decese – inclusiv peste 100.000 de decese din cauze indirecte, cum ar fi lipsa de alimente, servicii de sanatate si infrastructura.

Schanzer a spus ca miscarea lui Biden nu va ajuta sa puna capat razboiului din Yemen, deoarece SUA nu are concesii de oferit houthilor, care au acum mai putine stimulente decat inainte sa faca compromisuri.

,,Ceea ce a facut administratia Biden este ca a luat optiunea militara de pe masa pentru Statele Unite, chiar si prin procura prin intermediul sauditilor”, a spus el.

Diplomatia este singura optiune

SUA i-au indepartat pe houthi de la a fi desemnati ca organizatie terorista straina si i-au eliminat de pe lista de teroristi globali desemnati special. “Ceea ce a ramas acum este diplomatia”, a spus Schanzer.

“Realitatea cu care ne confruntam acum este ca am luat cu adevarat toate celelalte parghii de pe masa si pur si simplu vom spera ca o militie sustinuta de Iran va veni la masa si va actiona in mod rezonabil”, a spus el. . ,,Din pacate, cred ca este o gandire de dorinta.”

El a mentionat ca houthii au intensificat grevele, chiar daca trimisul special al SUA in Yemen, Timothy Lenderking, le-a implorat sa negocieze.

Schanzer a spus ca operatiunile militare continue ale Arabiei Saudite ar putea fi ,,una dintre putinele parghii” pe care SUA le-ar putea folosi in discutiile cu houthii.

Totusi, el a recunoscut ca exista o aversiune pentru a fi implicat in conflict. “Se pare … de parca administratia Biden s-ar fi legat putin in noduri”, a spus el.

Este putin probabil ca vor exista progrese pentru a pune capat razboiului din Yemen pentru moment, a spus el, aratand agresiunea din partea houthilor.

“Odata cu atacurile cu drone rosii si atacurile cu rachete balistice si alte acte de violenta pe care le-au efectuat in statul saudit, este foarte, foarte greu sa ne imaginam ca sauditii vor dori sa se intoarca la represalii”, a spus el. .