Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline extravirgin si de ce

Ma grabesc sa spun ulei de masline extravirgin! Nu este intotdeauna usor sa citesti eticheta unui ulei de masline extravirgin si nici macar sa nu ai cunostintele de a recunoaste calitatea la prima degustare. Asadar, iata un scurt rezumat cu principalele lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a alege cel mai bun ulei de pe piata si a-l folosi bine in bucatarie atat crud, cat si gatit (ii vei spori aromele si proprietatile).

Uleiul de masline extravirgin este un ingredient cheie al bucatariei mediteraneene. Sanatos, gustos si potrivit pentru multe preparate, acesta este, din pacate, protagonistul multor escrocherii alimentare. Iata cateva sfaturi despre cum sa alegi uleiul de masline extravirgin si de ce.

Cate tipuri de ulei exista?

Ulei de masline extra virgin este doar unul dintre multele existente in natura. Sa incepem cu o prima distinctie. Exista grasimi animale si vegetale. De exemplu, celebrul ulei de ficat de cod este de origine animala.

Lumea plantelor ne ofera multe. Tipurile de ulei de cele mai utilizate pe scara larga in lume, de multe ori folosite pentru prajit, sunt ulei de arahide, ulei de floarea soarelui si ulei de soia. Dar exista si neobisnuite, mai putin obisnuite, precum uleiul de seminte de in sau uleiul de canepa, perfect pentru salate.

Cel mai faimos ulei, piatra de temelie a dietei mediteraneene, este intotdeauna si in orice caz uleiul de masline. Si, cu toate acestea, exista, o baza de incertitudine care faciliteaza calea catre erori si escrocherii. Deci, sa incepem prin a ne intreba: cand este uleiul ulei de masline extravirgin ? Acest produs, numit si ulei de masline extravirgin trebuie sa aiba o aciditatede maxim 0,8 grame la 100 de grame de produs, cu un numar de peroxizi mai mic de 20 meq O2/KG. Termenul de peroxizi se refera la formatiuni create de oxigen, care indica nivelul de alterare oxidativa. Ele sunt un indiciu al degenerarii alimentare si al imbatranirii. Acest fenomen este exprimat in mii de echivalenti de oxigen per kilogram de ulei (meq O2 / KG).

Deci, care este diferenta dintre uleiul de masline si uleiul de masline extravirgin ? Simplu: uleiul de masline extravirgin se extrage doar prin presarea mecanica a maslinelor, fara a se recurge la tehnici de extractie chimica. In plus, asa cum am explicat deja mai sus, trebuie sa aiba o aciditate maxima de 1%. Uleiul de masline virgin trebuie sa aiba un maxim ddel 2% aciditate, cu un numar de peroxizi intotdeauna mai mic de 20 meq O2 / KG. In fine, uleiul de masline virgin lampant trebuie sa aiba o aciditate libera mai mare de 3,3% si poate avea un numar de peroxizi mai mare de 20 meq O2/KG.

Proprietatile, caloriile si valorile nutritionale ale uleiului de masline extravirgin

Uleiul de masline extravirgin este o grasime vegetala bogata in calorii. De fapt, 100 de grame de produs furnizeaza 884 de calorii (aproximativ 9 calorii pe gram). Insa in acest ingredient exista si 14 grame de acizi grasi saturati, 11 grame de acizi grasi polinesaturati si 73 de grame de acizi grasi mononesaturati. De asemenea, printre nutrientii concentrati in ulei se numara cantitati mici de sodiu, fier, potasiu, calciu si vitamine.

Uleiul de masline extravirgin este asadar un aliment bogat in grasimi omega 3 si omega 6: aceste elemente il fac mai asemanator cu laptele matern. Dar proprietatile si beneficiile sale pentru sanatate sunt numeroase. De exemplu, numeroase studii au demonstrat ca uleiul de masline extravirgin ajuta la combaterea diabetului si protejeaza ficatul, are proprietati anticancerigene si protejeaza celulele de imbatranire si deci de boli degenerative precum Alzheimer.