TOP 5 proiecte de tricotat pentru începători

„Care este cel mai ușor lucru de tricotat pentru începători?” Este întrebarea pe care oricine și-o adresează atunci când vrea să se apuce pentru prima dată de tricotat. Este o întrebare validă, deoarece când începi un hobby, lucrurile nu sunt simple la început. Cu siguranță îți dorești un pulover în fire de tricotat colorate, dar e bine să începi cu cele mai simple modele, ca rezultatul final să fie cel dorit.

În primul rând, pentru a te apuca de tricotat ai nevoie de materialele potrivite, dintre acestea cele mai importante pentru început sunt:

Fire de tricotat. Nu investi la început în foarte multe ghemuri, pentru a testa mai întâi firele de tricotat cumpărate. Vezi cum ți se par, dacă se potrivesc cu ceea ce îți dorești, dacă le tricotezi ușor. Nu uita să faci o poză etichetei de pe ghem, astfel încât să se vadă codul de culoare, pentru că dacă îți place cum arată și vrei să-l folosești într-un proiect viitor, sau nu ai achiziționat o cantitate suficientă, să știi ce produs să cauți ulterior.

Andrele. Există mai multe tipuri de andrele, din metal, plastic sau lemn, precum și andrele drepte sau circulare. Probabil că primul impuls este să-ți iei din fiecare mai multe modele, dar cel mai bine este să le testezi pentru a ști dacă investești ulterior în mai multe dimensiuni.

Metru de croitorie. La fel ca în orice proiect de croitorie, metrul este un accesoriu indispensabil. Vei măsura tiparul dorit, vei măsura cât trebuie să scazi sau dimpotrivă cât trebuie să mai tricotezi ca să ajungi la lungimea sau lățimea dorită, te vei măsura pe tine sau persoana căreia vrei să-i faci un articol tricotat.

Foarfecă. Este un accesoriu indispensabil în orice proiect de croitorie, în acest caz ai nevoie de o foarfecă mai micuță pentru a tăia firele de tricotat.

Proiecte de tricotat pentru începători

1. Fular tubular

Un fular tricotat la masina este unul dintre cele mai bune proiecte de tricotat pentru a începe. Îl poti purta la gât în zilele mai friguroase de toamnă sau de primăvară sau îl poți pune pe cap, pe post de căciulă sau glugă, în caz că îți este frig la urechi. 

Este un model foarte usor de tricotat. Poți lucra un ochi pe față și un ochi pe dos până fularul măsoară în lungime aproximativ 60 cm, după care se închide. Alege un fir de tricotat mai gros, deoarece va ascunde micile defecte din timpul procesului de lucru, inerente la începători.

2. Mănuși fără degete

Pentru a evita un proiect cu tehnici complicate, ce spui să mergi pe un model simplu de mănuși fără degete, din fire de tricotat cât mai colorate. Cea mai bună parte este că poți tricota mănușile la fel ca la pe fular și să le unești rotund cu o simplă cusătură. Așadar, acesta este un proiect de tricotat ușor de făcut pentru începători!

3. Păturică de bebeluși

Cui nu i-ar plăcea o păturică drăguță și confortabilă care să-i țină de cald bebelușului în timp ce vă plimbați afară cu căruciorul? Alege fire de tricotat din material moale, precum bumbacul sau mohairul, în nuanțe potrivite persoanei căreia vrei să-i oferi păturica.

4. Vestă tricotată

Perfectă pentru a fi purtată cu o cămașă albă sau o helancă, o vestă tricotată într-o culoare puternică va aduce o pată de culoare fresh garderobei tale din sezonul rece. Există mai multe tehnici de tricotat cu ochiuri strânse, piciorușe duble sau ochiuri largi tip lanț, în funcție de modelul dorit.

5. Semn de carte

Semnele de carte pot fi un cadou unic și special pentru prieteni, dar sunt, de asemenea, ceva ce poate fi folosit de toți cei din familie dacă sunteți pasionați de citit. Alege fire de tricotat cât mai subțiri pentru ca semnul de carte să nu aibă o grosime foarte mare.

Există foarte multe tehnici și modele de tricotat, de la celebrele torsade, la coloane, linii pe diagonală, conuri, monede, codiță de rândunică, bob de nisip etc, însă pentru început alege un model cât mai simplu. Tricotatul pentru începători înseamnă să cunoști baza, iar acest lucru presupune să știi cele două ochiuri: ochiul pe fața și ochiul pe dos.

Ochiul pe față. După montarea ochiurilor, ține andreaua cu firul de tricotat în mâna stângă și andreaua liberă în mâna dreaptă. Firul ce vine de la ghem trebuie să stea mereu în spatele produsului la care lucrezi. Introdu vârful andrelei din mâna dreaptă în primul ochi de pe andreaua din mâna stângă, apoi continuă să înfășori firul tot de la stânga spre dreapta, în timp ce tragi ochiurile pe andreaua dreaptă.

Ochiul pe dos. Andreaua cu ochiurile montate se ține în mână stângă iar în dreapta ai andreaua liberă. Firul de tricotat, adică cel ce vine din ghem, se așază în fața andrelei stângi. Se introduce andreaua dreaptă în primul ochi, de la dreapta spre stânga prin față, apoi se dă firul de jos în sus pe andrea și se trece prin buclă.

Astfel prin combinarea și alternarea acestor două ochiuri de bază în tricotat iau naștere diverse modele de tricotaj ce pot fi folosite ca atare sau îmbinate în diferite moduri. Ca în orice hobby sau activitate nouă, începutul este cel mai greu, însă cu cât practici mai des cu atât devine mai ușor de realizat. Așa că nu lăsa mulțimea de fire de tricotat și andrele să te sperie și pornește cu încredere la treabă.

Pe cusutsibrodat.ro te așteptăm cu o gamă variată de produse care să te ajute în proiectele tale de tricotat, de la reviste de specialitate la fire de tricotat în diferite nuanțe, grosimi și materiale.