Tendință care semnalizează debutul unei digitalizări de masă, observată oficial în România

Se vorbește tot mai mult despre trendul digitalizării în România, zilnic apar o mulțime de știri de la companii și chiar instituții de stat, cu noi facilități oferite publicului, noi instrumente utile și diverse statistici cu privire la adoptarea tehnologiei digitale.

De curând, o instituție de specialitate, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații – ANCOM, a confirmat că tendința actuală din domeniul serviciilor de internet semnalizează debutul unei digitalizări de masă, “în sensul pregătirii serviciilor suport de acces la internet pentru a sprijini o utilizare intensivă a serviciilor de conținut peste internet pentru tot mai multe activități ce necesită și o viteză uplink semnificativă”.

Telemunca (munca de la distanță, fără a depinde de un sediu al angajatorului) reprezintă deja o realitate tot mai evidentă în sectorul HR din România. Mulți angajatori permit salariaților, parțial sau total, munca din locațiile dorite de aceștia, mediată desigur de tehnologie. Internetul de mare viteză facilitează aceste procese, iar accentul se pune pe rezultatul în sine, adică pe îndeplinirea cu succes a sarcinilor de serviciu.

Conform ANCOM, din analiza statisticilor pentru anul 2022 în categoria de servicii de internet fix, se observă o tendință de echilibrare între vitezele de upload și download pe cablu și WiFi pentru furnizorii mari de pe piața din România. Astfel, se remarcă o adaptare a serviciilor de comunicații electronice pe baza nevoilor extinse ale utilizatorilor.

Calitatea crescută a serviciilor de internet, bază pentru tot mai multe servicii online

Anul trecut, utilizatorii din România au beneficiat de o viteză medie de download de 533 Mbps pentru internetul fix prin cablu, în creștere cu aproximativ 17% comparativ cu anul 2021. În ceea ce privește viteza medie de upload, aceasta a fost de 455 Mbps, în creștere cu 52% față de anul anterior, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni. Datele provin din statisticile ANCOM, pe baza testelor efectuate în cadrul Netograf. Acest proiect este de fapt o platformă electronică dezvoltată pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica oricând calitatea serviciului de acces la internet plătit.

Creșterea calității serviciilor de date fixe și mobile în țara noastră se reflectă și în gradul de adoptare a soluțiilor online pentru fel de fel de activități ale românilor în viața de zi cu zi. De la online banking la social media, de la comerț electronic la divertisment online, totul este influențat în mod pozitiv de calitatea suportului, adică serviciul de acces la internet.

La categoria de distracție, valorile cresc puternic de la an la an. Avem deja la dispoziție o mulțime de platforme de streaming online cu filme și seriale pe bază de abonament, tot mai multe televizoare sunt echipate cu sistem de operare Android, iar amatorii de jocuri de cazino online au acum la dispoziție peste 30 de platforme licențiate ONJN. Astfel de nișe de divertisment online sunt în continuare efervescente și au capacitate de creștere în anii următori, în trend cu expansiunea digitalizării.

Creșteri și pentru internetul mobil

În plină expansiune a rețelelor 5G – un domeniu aflat la început de drum – se constată creșteri substanțiale înregistrate și în ceea ce privește internetul mobil la nivel național. În anul 2022, utilizatorii au experimentat o viteză medie de download de 38 Mbps, cu 26% mai mare decât în anul anterior și o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare față de anul 2021. Efectele licențelor de utilizare a spectrului mobil acordate de curând pentru dezvoltarea 5G vor fi probabil mult mai vizibile în statisticile pentru anul 2023.

Dezvoltată de ANCOM, autoritate publică autonomă, aflată sub controlul Parlamentului României, cu rol de reglementare și supraveghere în domeniul comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, platforma Netograf cuprinde aplicația web, aplicația desktop și aplicațiile mobile pentru sistemele de operare Android și iOS.