Legacy in bones: cea mai buna trilogie Netflix si adevaratul sau caz satanic

The Invisible Guardian si Legacy in Bones sunt primele doua parti ale a ceea ce devine cea mai buna trilogie Netflix, o serie de filme inspirate din celebrele romane ale lui Dolores Redondo si care sunt inspirate dintr-un caz brutal de crima care a avut loc in Spania in 2011, un caz care implica secte, un copil mort si o investigatie exhaustiva care a dezvaluit un secret terifiant.

Trilogia Baztan, asa cum sunt numite romanele, o urmareste pe detectivul Amaia Salazar, care trebuie sa investigheze un caz de crima care are loc intr-un mic oras din Spania si are indicii de legende pierdute si evenimente supranaturale. Amaia se lupta cu proprii demoni (la propriu) in timp ce incearca sa opreasca un criminal in serie care ucide adolescente. Ca sa nu dea prea multe spoilere, ancheta ei o duce sa descopere o pestera in care gasesc craniul unui nou-nascut, alaturi de brate amputate care arata ca acest caz este mai complex decat credeau.

Legacy in bones, partea a doua, incepe cand Amaia descopera ca vechiul ei caz este din nou deschis si ca exista noi crime, ceea ce o duce inapoi in oras, acum cu propriul copil, pentru a incerca sa o rezolve odata pentru totdeauna. Pe masura ce cazul progreseaza, ea descopera ca totul este legat de o secta demonica misterioasa si de propria ei familie, lasand povestea pregatita pentru o mare incheiere odata ce a treia parte, Offering to the Storm, este lansata, care a fost amanata de coronavirus.

La prima vedere, s-ar putea sa crezi ca acesta este un bun thriller inspirat de fictiune care povesteste un caz alcatuit de un autor genial, mai ales cand iei in calcul toate elementele supranaturale, dar nu este chiar asa. Amaia Salazar nu exista, este personajul care leaga totul si ajuta la povestea reala.

Trilogia Baztan este inspirata dintr-un caz real care s-a petrecut in Spania in 2011, a inceput cu o poveste din ziar pe care scria „Garda Civila investigheaza uciderea unui copil de mana unei secte din Lesaka” (in zona de Navarra), nota nu a dat multe detalii, dar a dezvaluit ceva foarte intunecat.

Potrivit rapoartelor, o familie si-a dat copilul nou-nascut unui cult intr-o casa veche din Lesaka si un fost membru al cult a fost cel care a dat vestea. Potrivit notei, acesta a facut parte dintr-un sacrificiu „insisi parintii au oferit-o pe fiica ca sacrificiu comunitatii lor ca adepti care isi dau mostenirea, vointa si banii lor. […] parintii acelei fete. apartinea unei secte, un grup de supusi care isi stabilisera baza intr-un sat din Lesaka (Navarra). Fata trebuie sa fi fost crescuta acolo, in acel mediu de anulare, pana in ziua mortii ei”, se arata.

Ancheta a fost deschisa intr-un tribunal din Pamplona si este inca deschisa, dand nastere asa-numitei Operatiuni Ainara, prin care agentii au descoperit cel putin 10 membri ai sectei, dar, din cate scrie in nota, acestia aveau a facut un pact de tacere pentru a acoperi uciderea fetei, hotarand sa se intoarca la viata lor normala dupa moartea ei, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Cat despre parinti, nota spune ca acestia au inventat ca au facut o calatorie in Anglia si ca acolo fiica lor „a suferit un infarct din care nu si-a revenit si au decis sa o ingroape acolo”, dar nu a precizat daca s-au numarat printre cei retinuti in dosar.

Dolores Redondo, autoarea cartilor, a inceput sa investigheze mai multe despre caz si a descoperit ca judecatorul a cerut sa nu se discute public despre ancheta sau despre aproape accident, asa ca a decis sa continue povestea, creand personajul Amaiei Salazar si dezvoltand propriul caz care face legatura cu cazul real, care ajunge sa imbine copilaria Amaiei, protagonista ei, cu copilaria pe care Ainara ar fi putut sa o traiasca inainte de a muri.

Filmele nu sunt noi, dar acum sunt unul dintre cele mai populare de pe Netflix datorita povestii lor incredibile care suna realist, cu tuse supranaturale si un decor socant care permite acel amestec aproape natural intre real si supranatural, si cat mai curand pe masura ce le vezi pe primele doua vei ramane cu chef sa cunosti sfarsitul povestii Amaiei Salazar. Din pacate, cel al Ainei nu este inca inchis, iar ucigasii ei sunt inca in libertate.