Se termina timpul pentru o serioasa diplomatie nucleara cu Iranul, spune fostul secretar american al energiei

Se scurge timpul pentru ca Statele Unite sa se angajeze intr-o diplomatie semnificativa cu Iranul si alegerile stabilite pentru iunie ar putea pune discutiile nucleare pe ,,hiatus”, potrivit fostului secretar american al Energiei, Ernest Moniz.

“Probabil au mai ramas doar aproximativ 10 saptamani pentru o diplomatie serioasa”, a declarat Moniz pentru CNBC intr-un interviu exclusiv joi. Moniz a ocupat functia de secretar al energiei in timpul celui de-al doilea mandat al presedintelui Obama si a jucat un rol cheie in negocierea acordului nuclear din 2015.

“Exista o siguranta destul de scurta aici pentru a face ceva inainte ca alegerile iraniene sa necesite in mod natural o resetare”, a spus Moniz, care acum este co-presedinte si CEO al Initiativei de amenintare nucleara nonprofit.

Republica Islamica este programata sa organizeze alegeri prezidentiale pentru a-l determina pe succesorul lui Hassan Rouhani in iunie. Ministrul de externe Javad Zarif, un alt arhitect cheie in acordul nuclear din 2015, isi va termina, de asemenea, mandatul. Analistii spun ca cei mai duri sau principistii sunt cel mai probabil sa preia conducerea, ceea ce va complica probabil discutiile nucleare deja stricate cu Statele Unite.

Alegerile din Iran ar putea bloca potentialele discutii cu SUA: fost oficial american

Trimisul american al Iranului, Rob Malley, a declarat miercuri lui Axios ca alegerile iraniene ,,nu sunt un factor” in luarea deciziilor administratiei Biden cu privire la modul de a continua negocierile nucleare. Washington a aratat clar Iranului ca este gata sa se angajeze pentru ,,a discuta despre o cale diplomatica de urmat cu privire la programul nuclear al Iranului”, dar liderii iranieni au adoptat o abordare ferma, spunand ca nu se vor intalni pana cand SUA nu va oferi o forma de ameliorare a sanctiunilor.

,,Sincer, nu functioneaza”

In ciuda promisiunii lui Biden pentru o revenire rapida la acord, cunoscut sub numele de Planul de Actiune Comprehensiv Comun sau JCPOA, calendarul este presupunerea oricui.

Sanam Vakil, sef adjunct al programului Africa de Nord pentru Orientul Mijlociu de la Chatham House, vede aceste comentarii ca fiind orientate in primul rand catre un public intern din SUA. 

,,Strategia Biden este una in care nu vor sa fie vazuti ca fiind tinuti ostatici fata de termenele iraniene”, a declarat ea pentru CNBC, descriind comentariile lui Malley ca ,,cu adevarat indreptate catre oponentii SUA la JCPOA si incercand sa semnaleze ca intentioneaza sa ia o abordare mai dura. Dar nu inseamna ca nu vor fi constienti de potentialele tranzitii politice din Iran. “

Niciun acord nuclear cu Iranul anul acesta, prezice fostul ambasador american

Intre timp, Moniz considera ca decizia Iranului de a respinge o oferta din partea Uniunii Europene de a relansa discutiile nucleare a fost o strategie de negociere ,,sincer, care nu functioneaza”, a spus el. “Cred ca ceea ce s-a facut este de fapt restrangerea spatiului politic de pe ambele parti pentru ca un acord sa se ajunga la scurt timp”, a adaugat el.

Moniz si-a exprimat ingrijorarea cu privire la ultimele amenintari ale Iranului cu privire la nerespectarea ulterioara , dar a salutat acordul de inspectii temporare la care au ajuns Iranul si cainele de paza nucleara globala din ultimele saptamani.

“Cred ca primul pas nu va fi o restabilire completa a acordului de ambele parti, dar ambele parti pot face pasi mari foarte devreme pentru a stabili scena pentru pasii urmatori”, a spus Moniz.

Necunoscute alegeri

Exista deja un numar de candidati de inalta calitate la presedintia iraniana, dar campul succesorilor probabili pentru Rouhani ramane larg deschis.

Analistii spun ca cei doi principali candidati care urmeaza sa fie urmariti sunt Hossein Dehghan, un veteran al razboiului Iran-Irak, care a servit ca ministru al apararii in timpul primului mandat al lui Rouhani, si Mohammad Bagher Qalibaf, fostul primar din Teheran si comandant al Fortei Aerospatiale IRGC, care a candidat pentru presedintele trei ori.

,,Desi a fost afiliat cu principisti sau cu duri, Qalibaf a sustinut intermitent dialogul cu Statele Unite, solicitand in acelasi timp expulzarea influentei SUA din Iran si din intregul Orient Mijlociu”, Albert Wolf, coleg asociat la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, a scris intr-o nota recenta de cercetare.

“El a salutat recent infrangerea lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din SUA si a spus ca Joe Biden va transforma presiunea maxima in presiune inteligenta”, a adaugat Wolf.

Multimile se aduna pe piata de vineri Parvaneh din centrul Teheranului, pe fondul noului focar de boala coronavirus din Iran, pe 26 februarie 2021. Oficialii au avertizat oamenii ca tara se afla in pragul celui de-al patrulea val al izbucnirii Covid-19 si va fi se intampla daca oamenii nu pastreaza protocoalele de sanatate, distantarea sociala si nu mai calatoresc in celelalte orase.

Multimile se aduna pe piata de vineri Parvaneh din centrul Teheranului, pe fondul noului focar de boala coronavirus din Iran, pe 26 februarie 2021. Oficialii au avertizat oamenii ca tara se afla in pragul celui de-al patrulea val al izbucnirii Covid-19 si va fi se intampla daca oamenii nu pastreaza protocoalele de sanatate, distantarea sociala si nu mai calatoresc in celelalte orase.

In timp ce Iranul are o istorie a rezultatelor alegerilor surpriza, se crede ca candidatii duri vor avea probabil stapanirea, avand in vedere lipsa de popularitate a lui Rouhani si starea teribila a economiei iraniene incarcate de sanctiuni.

,,Succesorul lui Rouhani, oricine ar fi si din orice tabara ar proveni, va avea putine stimulente pentru a onora orice angajamente asumate de Rouhani”, a adaugat Wolf.

Acest punct pune apoi sub semnul intrebarii daca este de fapt esential sa se incheie un acord inainte de alegerile iraniene, avand in vedere posibilitatea ca un acord incheiat in temeiul lui Rouhani sa nu dureze. Behnam ben Taleblu, expert in Iran si membru senior la Fundatia pentru Apararea Democratiilor, nu crede acest lucru. 

,,Este intelept sa privim dincolo de administratia Rouhani atunci cand analizam diplomatia nucleara cu Teheranul”, a spus el.

“Cu stocul intern al lui Rouhani in rosu si o consolidare dura deja in curs, ar fi o prostie sa legam soarta diplomatiei de ceea ce a ramas din coalitia lui Rouhani”.   

In ceea ce priveste ingrijorarile lui Moniz cu privire la epuizarea timpului pentru diplomatie, Ben Taleblu crede ca ,,echipa Biden ar trebui sa fie constienta, mai degraba decat consumata de politica interna iraniana”.

Aparitii regionale

Pe masura ce impasul asupra problemei nucleare continua, oponentii Iranului il acuza ca si-a intensificat agresiunea regionala.

Arabia Saudita a declarat ca facilitatile sale petroliere au fost vizate de rachete si drone duminica trecuta, determinand cresterea preturilor globale ale petrolului la cele mai inalte niveluri ale anului. Luptatorii Houthi, sustinuti de Iran, si-au revendicat atacurile contracarate.

SUA au acuzat, de asemenea, militia siita sustinuta de iranieni din Irak pentru atacurile recente cu rachete asupra personalului SUA , in care Iranul a negat implicarea. SUA au raspuns cu un atac aerian in Siria care vizeaza militia sustinuta de iranieni, care a ucis un luptator si a ranit doi, potrivit NBC News.

“Cred ca activitatile regionale ale Iranului, care s-au intensificat, sunt cu siguranta o provocare majora pentru SUA si prietenii sai din regiune”, a spus Moniz. “Fie ca este vorba despre lantul de aprovizionare cu petrol al Arabiei Saudite, fie ca este vorba de securitatea Israelului, in special in ceea ce priveste Libanul si sud-vestul Siriei … acestea sunt evolutii foarte volatile”, a adaugat el.

,,Cred ca JCPOA este probabil un pas necesar pe calea unor discutii suplimentare pentru rezolvarea acestor probleme regionale critice.”