5 beneficii ale apei: un element fundamental pentru sanatate

Apa este esentiala pentru viata noastra, atat de mult incat este, de asemenea, clasificata drept al doilea element ca importanta pentru oameni, dupa oxigen. Cu toate acestea, de foarte multe ori se ignora faptul ca apa potabila este un adevarat panaceu pentru sanatatea noastra !

Beneficiile apei sunt intr-adevar multe, de la cresterea concentratiei, prin metabolism si pana la ingrijirea pielii noastre. De asemenea, ajuta la purificarea organismului prin eliminarea excesului de deseuri.

In plus, exista si cateva efecte negative ale unui aport scazut de apa pe parcursul zilei. Acestea din urma includ, de exemplu, aparitia pietrelor la rinichi si infectii ale sistemului urinar, dar si o crestere a tensiunii arteriale si aparitia unor dureri de cap constante si pierderea atentiei.

Potrivit multor experti, cantitatea perfecta de apa intr-o zi este de aproximativ 2 litri, sau cu alte cuvinte, de la 6 pana la 8 pahare. Este bine de precizat ca aceasta nu este o adevarata „regula” si cantitatea ideala variaza si ea foarte mult in functie de stilul nostru de viata. De exemplu, o persoana care se antreneaza in fiecare zi va avea nevoie de mai multa apa decat un stil de viata sedentar.

Sa aflam impreuna cele 5 beneficii ale apei pentru organismul nostru!

Ajuta rinichii sa functioneze corect

Unul dintre cele mai importante beneficii ale apei este ca contribuie la buna functionare a rinichilor. Apa de baut, de fapt, ajuta sistemul urinar si expulzarea, prin aceasta, a deseurilor care se depun in organismul nostru. In plus, acest element fundamental ajuta la dizolvarea sarurilor si mineralelor care s-ar putea condensa in „sasolitii” tipici celor care sufera de pietre la rinichi. De parca nu ar fi de ajuns, aportul de cantitati mari de apa creste volumul de urina si transpiratie, contribuind si mai mult la eliminarea bacteriilor si a substantelor daunatoare organismului.

Creste concentrarea

Oricine este obisnuit sa petreaca mult timp la un birou, aplecat peste manuale sau pe computer, poate sa fi experimentat doar scaderile de concentrare si abilitatile cognitive care provoaca adesea aceste activitati. Printre numeroasele beneficii ale apei pentru organismul nostru putem gasi si suport concret pentru concentrare. De fapt, adesea se ignora faptul ca picaturile din aceasta se datoreaza deshidratarii, care poate fi rezolvata cu usurinta cu un pahar bun de apa proaspata! Va fi suficient sa incerci o data sa realizezi imediat efectul benefic, tot datorita cresterii oxigenului adus creierului.

Ajuta la pierderea in greutate

Poate suna ciudat, dar bea multa apa te ajuta sa slabesti ! Exista doua motive principale pentru acest efect benefic al apei. In primul rand, ajuta la tinerea poftei de mancare la distanta, regularizandu-l si, de asemenea, promovand senzatia de satietate. In al doilea rand, apa contribuie la eliminarea grasimilor, care ar putea fi aproape nula in caz de deshidratare. Pe scurt, cateva pahare de apa in timpul meselor ne vor ajuta sa digeram mai bine si sa luptam cu eventualele acumulari de grasime! Bauturile gazoase, sucurile si bauturile spirtoase, in schimb, au efectul opus si de cele mai multe ori contin si calorii „ascunse”.

Imbunatateste performanta sportiva

Acest beneficiu al apei poate fi considerat de la sine inteles, dar exista si multi oameni care prefera sa ia bauturi carbogazoase sau suplimente bogate in saruri minerale in timpul antrenamentului. Motivul este din nou riscul de deshidratare, care ar putea face toate eforturile noastre aproape inutile. Pentru un antrenament functional, este indicat sa va hidratati corespunzator chiar inainte de a incepe. In plus, conform expertilor, dupa cum a raportat Vanityfair, aportul corect de apa este de aproximativ 1/4 de litru la fiecare 15 minute de efort fizic. Cu alte cuvinte, este necesar sa ne hidratam dupa fiecare set de exercitii, in timp ce relaxam muschii.

Contribuie la sanatatea pielii

Un beneficiu suplimentar al apei poate fi gasit in tineretea pielii noastre. Acest lucru este demonstrat si de utilizarea din ce in ce mai raspandita a tonicelor si apelor „functionale” in rutinele de ingrijire a pielii. Apa ajuta la regenerarea celulelor, prevenind aparitia ridurilor si a petelor precum picioarele ciobiei. In plus, contribuie si la hidratarea pielii, atat atunci cand bem, cat si cand ne clatim fata. In cele din urma, prin transpiratie, toxinele si bacteriile care s-ar putea acumula sunt eliminate, mai ales cand locuiesti in orase poluate cu niveluri ridicate de smog si particule in aer.