Politia rurala in atentia autoritatilor judetene si locale

Reorganizarea politiei rurale a constituit tema unei intalniri intre prefectul judetului Arad, Calin Bibart, si inspectorul sef al Inspectoratului Judetean de Politie, Nicolae Batran pe de o parte si primarii din judet pe de alta parte. Inspectorul sef Nicolae Batran a facut o prezentare a actualei organizari a politiei rurale, precum si propunerile Inspectoratului General al Politiei Romane care a finalizat proiectul de politica publica „Cresterea calitatii serviciului politienesc in mediul rural”.

Prefectul Calin Bibart a initiat aceasta reuniune cu primarii in ideea de a vedea care sunt propunerile si observatiile acestora legat de principiile constituirii sectiilor de politie rurale.

„Modul de organizare actual al serviciului politienesc din mediul rural, care a fost conceput din anul 1969, nu mai corespunde cerintelor actuale. Nici un stat din Uniunea Europeana nu mai are structuri de organizare cum are tara noastra si azi. In statele europene nu exista nici o diferenta intre mediul urban si cel rural. Ceea ce trebuie retinut este faptul ca posturile de politie nu se vor desfiinta, ramane un politist care va deveni politist de proximitate, avand program zilnic de 8 ore in care poate fi gasit pe raza comunei”, a declarat prefectul Calin Bibart.

Principiile care stau la baza conceptului de politie rurala vizeaza constituirea noilor sectii de politie rurale si aduc un plus de eficienta serviciului politienesc.

Proiectul de infiintare a politiei rurale prevede ca sectiile de politie in mediul rural sa preia activitatea biroului de politie rurala de la nivelul politiei orasenesti si sa coordoneze activitatea mai multor posturi de politie comunala.

In stabilirea sectiilor de politie in mediul rural se va tine cont de actuala arondare la parchete privind activitatea de cercetare penala. Una sau mai multe sectii de politie rurala pot fi infiintate pe aria teritoriala de actiune a unui parchet de pe langa judecatorie.

Sectiile de politie rurala vor coordona, de regula, activitatea a 5 -10 posturi de politie comunale, care vor fi comasate in functie de asezarea geografica si topografia comunelor, caile de comunicatie si distanta intre comune, suprafata comunelor, numarul populatiei si starea infractionala si contraventionala.

Sediul sectiilor de politie care actioneaza in mediul rural va fi stabilit la un oras sau la o politie comunala care are un spatiu corespunzator derularii activitatii si care se afla, de regula, in proximitatea zonelor din competenta. Totodata, se vor mentine actualele sedii ale politiilor comunale.