Copilului tau ii este frica? Iata ce sa faci!

Copilul nostru poate avea mai multe temeri, si chiar daca noua ni se par ciudate, pentru cei mici aceste temeri sunt reale. Copiii pot fi speriati de intuneric, de monstrii de sub pat sau din dulapuri sau chiar de sentimentul de singuratate, atunci cand trebuie sa doarma singur intr-o camera. Sa vedem ce putem face in cazul in care copilului ii este frica!

Discuta cu cel mic

Este foarte important pentru cel mic sa-si inteleaga fricile, atat cat poate. Discuta cu copilul tau despre fricile sale si vezi de ce anume ii este atat de frica. Asculta-ti copilul cu interes si vezi daca ii poti schimba parerile. Oricum ar fi, copilul nu va trece peste teama lui imediat, ci va avea nevoie de ajutorul tau pentru mai mult timp.

Nu il face sa simta ca teama lui este ridicola

La fel de important este sa nu razi de el si sa-l faci sa se simta rusinat. Chiar daca tie ti se pare ridicola teama lui, pentru el aceasta este reala si reprezinta un pericol, chiar daca cel mic nu stie cum sa exprime acest lucru. Vorbeste cu el si explica-i ca si tie iti era frica de anumite lucruri atunci cand erai mica, insa acum nu te mai temi. Acest lucru il va incuraja pe cel mic sa-si infrunte fricile.

Nu incuraja aceste temeri

Poate ti se pare amuzant ca el vede in umbrele de pe pereti monstrii, insa nu ii alimenta imaginatia si mai mult. De exemplu, daca se teme de monstrii, incearca sa nu ii spui povesti cu monstrii, deoarece imaginea acestora ii va ramane celui mic imprimata in minte. Daca ii este frica de intuneric, incearca sa lasi o sursa de lumina aprinsa in camera atunci cand doarme. La un moment dat, va scapa de aceste temeri, insa numai cu ajutorul tau.

Arata-i ca nu are de ce sa-i fie frica

Trebuie sa ii arati celui mic ca nu are de ce sa ii fie frica. Daca ii este teama ca monstrii vor iesi de sub pat atunci cand va merge la culcare, arata-i ca sub patul lui nu se ascunde nimic. Daca ii este frica de intuneric, petrece putin timp alaturi de el pe intuneric, in camera lui, pentru a vedea ca nu pateste nimic.

Incurajeaza-l atunci cand vezi ca este curajos

Atunci cand incepe sa nu ii mai fie atat de frica de ceva, cel mic trebuie incurajat si chiar rasplatit. In acest fel, va invata ca daca-si invinge temerile are de castigat!