Opțiuni pentru sistemul de încălzire a apei calde: avantaje si dezavantaje

Sursă foto: Shutterstock

Alegerea unui sistem pentru încălzire a apei calde potrivit nevoilor și bugetului tău poate fi o sarcină provocatoare. Cu atât de multe opțiuni disponibile, de la centrale termice individuale la boilere electrice și panouri solare, este important să înțelegi avantajele și dezavantajele fiecărei metode de încălzire a apei calde. Citește rândurile de mai jos și descoperă câteva sfaturi și pași de urmat pentru a alege cea mai potrivită opțiune de încălzire a apei calde pentru nevoile tale! 

1. Boiler electric

Dacă vrei apă caldă, un boiler electric ar fi prima opțiune. Acestea este un sistem de încălzire care asigură accesul facil la un debit constant de apă, funcționând cu energie electrică. Boilerele electrice pot fi montate pe perete sau pe podea și pot fi conectate direct la rețeaua de apă sau la un sistem de încălzire centralizat.

Avantaje

 • boilerele electrice mențin constantă temperatura apei și îți oferă acces rapid la apă caldă;
 • asigură necesarul de apă pentru întreaga familie. De exemplu, pentru o reședință de 3-4 persoane, un boiler electric de 80 de litri, cu o putere de 2.000 W poate fi suficient;
 • boilerul electric poate fi montat în orice loc din casă;
 • este silențios.

Dezavantaje

 • în cazul în care se folosește o cantitate mare de apă, costurile cu electricitatea pot fi destul de ridicate;
 • în funcție de volumul rezervorului, dimensiunile boilerului electric pot fi mai mari sau mai mici, iar găsirea unui spațiu adecvat poate ridica probleme. 

2. Centralele termice individuale

Centralele termice individuale sunt alte opțiuni populare pentru încălzirea apei calde în gospodăriile românești. Acestea funcționează pe baza unui echipament ce produce căldură prin arderea unui combustibil, cum ar fi gazul, lemnul sau cărbunele. Centralele termice individuale pot fi de tip în condensare sau tradiționale, cu randament ridicat sau mai scăzut, în funcție de modelul ales și de combustibilul utilizat.

Avantaje

 • în funcție de combustibilul folosit pentru încălzirea apei calde, centrala termică poate avea o eficiență sporită. De exemplu, centralele pe gaz sunt mai eficiente energetice decât cele electrice;
 • sunt ușor de întreținut;
 • sunt simplu de utilizat.

Dezavantaje

 • unele centrale termice pot produce destul de mult zgomot;
 • costurile pentru racordarea la rețea pot fi mari.

3. Panourile solare

Panourile solare sunt o soluție ecologică pentru încălzirea apei calde, care utilizează energia solară pentru a produce căldură. Sistemele de încălzire a apei calde cu panouri solare constau în colectori solari și un sistem de stocare a energiei termice. Energia captată de la soare este transformată în căldură și transferată apoi în rezervorul de stocare pentru a fi utilizată în încălzirea apei calde.

Avantaje

 • economiile de energie sunt foarte mari, iar facturile la energia electrică vor fi mai mici;
 • nu generează emisii poluante;
 • nu emit niciun fel de zgomot;
 • energia obținută de la soare este disponibilă în locurile în care nu există alte opțiuni (energie electrică sau gaz, de exemplu), iar această instalație poate funcționa autonom.

Dezavantaje

 • investiția în panourile solare este mare;
 • un panou solar are o putere limitată, iar utilizarea exclusivă a acestui tip de energie nu este întotdeauna suficientă;
 • sistemul este dependent de climat. 

Selectarea sistemului potrivit în funcție de nevoi și buget

Potrivit statisticilor, o familie medie de 4 persoane consumă aproximativ 200 de litri de apă caldă pe zi.  Pentru a alege cel mai potrivit sistem de încălzire a apei calde, ia în considerare acest lucru, împreună cu obiceiurile de consum de apă caldă și perioadele de utilizare intensă (dimineața, seara), pentru a estima cantitatea de apă caldă necesară în gospodărie. Această evaluare te va ajuta să dimensionezi corect sistemul și să eviți costurile suplimentare pentru capacități inutile.

Apoi, costurile inițiale și de întreținere pot varia semnificativ între diferitele opțiuni de încălzire a apei calde. De exemplu, centralele termice individuale sunt mai scumpe la achiziție și instalare, dar au costuri de întreținere mici. Analizează cu atenție prețurile de pe piață și solicită oferte de la mai mulți furnizori pentru a compara costurile. De asemenea, ia în considerare durata de viață a sistemului și costurile de întreținere periodice (revizii, schimbarea unor componente etc.), pentru a-ți face o idee despre cheltuielile pe termen lung.

Mai poți avea în vedere și posibilitatea de extindere sau adaptare la viitoare tehnologii. Înainte de a lua o decizie, analizează dacă sistemul ales poate fi ușor adaptat sau extins în cazul unor viitoare nevoi sau tehnologii. De exemplu, dacă ești deschis să instalezi în viitor un sistem de încălzire solară, asigură-te că sistemul ales este compatibil cu această opțiune. Acest lucru îți va oferi flexibilitate și te va ajuta să faci economii pe termen lung.

Acționează acum și bucură-te de confortul și eficiența unui sistem de încălzire a apei calde potrivit pentru tine!