Josh Hawley foloseste mass-media nationala pentru a se plange ca a fost cenzurat

Cel de-al treilea sezon al dramei tehno-distopice futuriste de la Netflix Black Mirror se deschide cu un avertisment impotriva atractiei atotconsumatoare a influentei sociale. Intr-un sistem de notare peer-to-peer, vietile cetatenilor sunt dictate de o clasare fluctuanta bazata pe interactiunile bune si rele pe care le au cu ceilalti – un fel de model de recenzie Yelp, dar pentru ca oamenii sa ofere altor oameni evaluari de 5 stele.

Aceste scoruri, inregistrate si afisate printr-o aplicatie de retea sociala, sunt la fel de conectate la identitatea dvs. precum un permis de conducere sau un numar de securitate sociala. Cu exceptia faptului ca ele determina si modul in care prietenii, angajatorii si companiile te trateaza; unde ai voie sa lucrezi; si in ce cartiere esti binevenit. Protagonistul episodului, interpretat de Bryce Dallas Howard, se trezeste blocata cu un rating mediu, pe care lucreaza neobosit sa-l imbunatateasca, cautand cu sete acceptarea celor bogati si populari. Dar planul ei de a-si creste ratingul se prabuseste rapid atunci cand are o defectiune foarte proasta, foarte publica la o nunta, ceea ce duce la decimarea scorului ei de credit social dupa ce a fost bombardata cu recenzii de 1 stea – incidentul care ii schimba viata care informeaza titlul episodului: Nosedive.

In timp ce serialul Black Mirror este plasat intr-un viitor apropiat, senatorul Josh Hawley pare convins ca traieste intr-un astfel de peisaj tehnologic din cauza valului de critici cu care se confrunta pentru ca a incercat sa priveasca milioane de alegatori pentru a-l ajuta pe Donald Trump sa fure . o alegeri prezidentiale. „Ti-ai verificat scorul de credit social in ultima vreme? Poate vrei. Al meu pare sa fi cazut in jos luna aceasta”, a scris republicanul din Missouri intr -un articol de opinie New York Post , in care nu a citat scenariul Black Mirror , in ciuda faptului ca parea sa-i ia pe Rashida Jones si Michael Schur, scrie lui. Hawley a sustinut ca, de cand a sustinut teoria conspiratiei „alegerii furate” a lui Trump, incercand sa opreasca certificarea victoriei lui Joe Biden in Colegiul Electoral – o iluzie antidemocratica pe care Hawley a sustinut-o chiar si dupa ce sustinatorii Trump, la fel de tulburati, au luat cu asalt cladirea Capitoliului – deveni cea mai recenta victima a culturii cancel.

Hawley nu este fortat sa paraseasca un cartier de 3 stele, deoarece scorul sau de credit social in aplicatie a scazut. In schimb, senatorul a pierdut pur si simplu contractul de carte cu Simon & Schuster – pe care l-a dezvaluit la Fox News inainte de a obtine un nou acord cu Regnery Publishing – si donatiile politice de la unele corporatii, Hallmark solicitand sa returneze donatiile angajatilor din trecut. Si, in ciuda faptului ca sapa lui Hawley a fost prezentata luni pe coperta celui mai popular tabloid din cel mai populat oras al Americii, imaginea prezentata a rubricii infatiseaza gura unui barbat inchisa cu banda adeziva, cu „anulat” scris peste ea, alaturi de un titlu care subliniaza necesitatea de a „Ia atitudine impotriva impotrivirii Americii”. (Rupert Murdoch, care detine Postulsi Fox News, impartaseste sentimente similare cu privire la pericolele „anularii culturii”.

Multi dintre criticii lui Hawley din mass-media au subliniat umorul in care acesta se plange de cenzura pe o platforma care este citita de milioane. Dupa cum a remarcat scriitorul Judd Legum: „Daca vreti dovada ca problema Americii nu este „anularea culturii”, Josh Hawley a mintit despre frauda electorala, a incercat sa submineze procesul democratic, a contribuit la incitarea unei revolte la Capitoliu care a facut 5 morti si el este inca un senator al Statelor Unite.” Fostul congresman republican Joe Walsh l-a descris pe Hawley drept „Unul dintre liderii Partidului Republican „intotdeauna o victima, mereu plangatoare””, in timp ce editorul principal al Dispatch si cronicarul Time David French a scris pe Twitter: „Nu uita niciodata salutul cu pumnul strans catre multimea care avea sa jefuiasca in curand Capitoliul. Si acum isi asuma postura de victima dupa ce cetatenii americani isi folosesc libertatea de exprimare pentru a se disocia de un barbat care a incercat sa sparga America pentru Donald Trump si pentru el insusi.” 

Acum, Hawley pare convins ca libertatea sa de exprimare este personal atacata, deoarece este o atat de mare bataie de cap in relatii publice incat unele megacorporatii nici macar nu incearca sa-l cumpere si e un editor de carti care a scos anterior cateva dintre cele ale lui Glenn Beck si Mark LevinDoar in realitatea lui Hawley, posibila pierdere a viitoarelor donatii corporative si a unui contract de carte anulat ar putea fi o forma de cenzura atat de severa incat ar putea la fel de bine sa fie direct dintr-o fantezie tehno-distopica.