Jandarmocratia lui Traian Basescu

Poporul e in strada. Poporul, adica sute de studenti din Regie, tineri si batrani bucuresteni, manifestanti veniti din tara cu trenul, batrani cantareti de folk si tineri politicieni haituiti de jandarmi.

Jandarmii sunt in strada. Incurajati si instruiti sovieticeste sa dea dovada de “fermitate” de catre grotescul “branconier” Igas, impertinentul purtator de cuvinte Sever Voinescu si spectralul Emil Boc. Agitatorii “unor structuri obscure”, care incearca sa deturneze natura manifestatiilor acestei ierni romanesti – sunt si ei in strada. O singura absenta, deplina, apasatoare si de rau augur: disparitia amenintatoare a lui Traian Basescu.

Altadata omniprezent precum un demon intrigant care-si lasa peste tot amprenta, Traian Basescu e azi marele disparut. Desigur, presedintele nu a renuntat intr-un week-end romantic la toate vechile sale naravuri. Ceea ce inseamna ca absenta sa nu e decat perdeaua de fum in spatele careia Traian Basescu isi construieste, cu migala – represiunea.

In primele trei zile de manifestatii Romania ne-a aparut exact asa cum este ea astazi: o tara guvernata din umbra de un singur om si de structurile de putere care l-au creat si pe care le-a preluat.

Jandarmocratia si parlamentarismul serviciilor secrete sau discrete, iata cei care s-au dovedit a fi reprezentantii puterii ce guverneaza Romania in 2012. Emil Boc si tot executivul sau au disparut fantomatic trei lungi zile si nopti. Reaparitia lor spectrala de ieri nu a izbutit sa comunice nimic – o simpla inregistrare pe film sepia a unor mesaje neutre si goale de sens. Jandarmii si obscurii diversionisti au fost adevaratii purtatori de cuvant ai regimului Traian Basescu.

Masca, deci, a cazut. Daca o economie de piata functionala nu prea a fost niciodata, incepand cu 2009 Romania nu a mai putut fi considerata nici o democratie functionala. Ieri Traian Basescu a organizat la Cotroceni un casting printre cativa tineri inimosi si de nadejde – pentru rolul de consilier. Presedintele parea relaxat si jovial. Desigur, in parte juca teatru. La fel cum partial si indirect ne spune zilnic adevarul.

Basescu nu mai e azi decat presedintele impopular, nedemocratic si ilegitim al unei inguste elite de personaje cinice ori spectrale, tinere sperante ariviste si cinici imbatraniti in oportunism. Iar in spatele sau se ghiceste deja, intunecat si amenintator – spectrul totalitarismului. Jandarmocratia fiind numai preludiul.