Hipertiroidism: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Hipertiroidismul se numeste cresterea sintezei si secretiei de hormoni tiroidieni de catre glanda tiroida (situata in gat, sub laringe), ceea ce duce la un exces al acestor hormoni in sange. Hormonii tiroidieni controleaza procesele metabolice ale corpului determinand modul in care fiecare celula utilizeaza energia corpului. Atat deficitul sau, cat si productia excesiva dau nastere la tulburari sau modificari in aspecte la fel de diverse precum starea de spirit, greutatea corporala sau ritmul cardiac .

Prevalenta

Prevalenta hipertiroidismului in populatia generala variaza intre 0,3% si 1% . Este mai frecventa la femei si creste odata cu varsta, afectand 2% dintre femei si 0,2% dintre barbati peste 60 de ani.

Cauze

Cresterea excesiva a hormonilor tiroidieni din sange se numeste tireotoxicoza . Principalele cauze care pot creste nivelul de productie a acestui hormon si pot cauza hipertiroidism sunt:

 • Boala Graves-Basedow : Aceasta patologie este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului , reprezentand, conform Societatii Spaniole de Endocrinologie si Nutritie (SEEN) , 80% din cazuri. Este o tulburare autoimuna care creste activitatea glandei tiroide si creste nivelul hormonilor pe care ii produce.
   
 • Tiroidita : Cand glanda tiroida este inflamata, activitatea ei creste si secreta o cantitate mai mare de hormoni. Inflamatia glandei tiroide se poate datora, printre altele, consumului unor medicamente, unei infectii virale sau sarcinii .
   
 • Cresterea nivelului de iod : Iodul este esential pentru producerea hormonilor tiroidieni. Este un element care nu este produs in mod natural de organism si se obtine in principal din alimente precum sare, crustacee si peste precum tonul sau somonul. Un exces de iod , derivat in principal din abuzul de alimente care il contin, poate creste activitatea glandei tiroide si poate produce hipertiroidism. Contrastul folosit in unele teste medicale, care contine iod, creste si nivelul de iod din organism. Cu toate acestea, dupa cum  explica Clara Joaquin, membru al zonei de Nutritie a SEEN, desi orice individ poate prezenta tulburari tiroidiene din cauza consumului excesiv de iod, „acele persoane cu boli tiroidiene autoimune au o predispozitie mai mare de a prezenta o decompensare a bolii tiroidiene ” .
   
 • Tumori benigne (necanceroase) ale glandei pituitare sau ale glandei tiroide : Glanda pituitara este o glanda endocrina situata la baza creierului care ajuta la reglarea secretiei de hormoni din alte glande, cum ar fi tiroida.
   
 • Unele tipuri de cancer ovarian si testiculare pot provoca hipotiroidism.

Simptome

Faptul ca hipertiroidismul este o boala care afecteaza sistemul hormonal si este legata de procesele metabolice ale organismului inseamna ca simptomele acesteia pot fi confundate cu cele ale altor patologii . Momentul aparitiei si evolutia modificarilor fizice si psihologice produse de tireotoxicoza variaza in functie de cauza declansatoare si de varsta pacientului . Principalele simptome care pot aparea in aceste cazuri sunt:

 • Batai neregulate , accelerate si puternice ale inimii . Palpitatii.
   
 • Tremur in maini.
   
 • Ochi proeminenti (exoftalmie).
   
 • Umflarea picioarelor (mixedem).
   
 • Pierderea in greutate si dificultati de a o castiga. Uneori poti sa te ingrasi.
   
 • Oboseala .
   
 • Greu de concentrat.
   
 • Marirea tiroidei ( gusa ) sau aparitia nodulilor tiroidieni.
   
 • Intoleranta la caldura si senzatie de sufocare .
   
 • Transpiratie crescuta .
   
 • Nervozitate, iritabilitate, anxietate si neliniste care dureaza in timp si nu au un motiv aparent.
   
 • Fragilitate si caderea parului .
   
 • Tulburari de somn, cum ar fi insomnia .
   
 • Cresterea apetitului.
   
 • Tulburari menstruale , in cazul femeilor.

Gusa (glanda tiroida marita) este unul dintre posibilele simptome ale hipertiroidismului.

Pot aparea si o serie de simptome care apar mai rar si care apar si din tulburari ale proceselor metabolice:

 • Iritatie sau mancarime in ochi.
   
 • Diaree .
   
 • Absenta menstruatiei , in cazul femeilor.
   
 • Varsaturi si greata.
   
 • Cresterea si dezvoltarea sanilor la barbati .
   
 • Pierderea fortei si senzatia de slabiciune la nivelul soldurilor si umerilor.
   
 • Hipertensiune arteriala .

Prevenirea

Posibilitatile de prevenire a hipertiroidismului sunt foarte limitate , deoarece modificarile hormonale raspund, in majoritatea cazurilor, la boli care nu sunt influentate de autoingrijire. Controlul aportului de alimente bogate in iod poate fi o modalitate de a reduce riscul de a suferi de hipertiroidism. Cu toate acestea, este important de subliniat faptul ca iodul este un element necesar pentru desfasurarea proceselor metabolice ale organismului , astfel incat orice restrictie alimentara trebuie sa aiba aprobarea si monitorizarea unui specialist.

Baieti

In functie de cauza si simptome, pot fi enumerate patru tipuri de boli legate de cresterea productiei de hormoni tiroidieni:

Tiroidita subacuta

Apare atunci cand tiroida devine inflamata , ceea ce se datoreaza de obicei unei infectii virale . Inflamatia determina o crestere a eliberarii de hormoni, ceea ce provoaca simptome de hipertiroidism. In aceste cazuri, boala este temporara si tiroida revine la nivelurile normale de productie de hormoni.

Gusa nodulara toxica

Glanda contine zone care au crescut in dimensiune si s-au format noduli , care produc o crestere a activitatii metabolice. Uneori, aceasta este cauzata de prezenta unei tumori , de obicei benigna.

Gusa toxica difuza

Corespunde bolii Graves si apare din cauza unei tulburari a sistemului imunitar.

Tiroidita postpartum

Uneori, dupa sarcina si nastere, nivelul hormonilor tiroidieni creste temporar , timp de cateva saptamani. In multe dintre aceste cazuri, hipertiroidismul nu este detectat sau este detectat intr-o faza ulterioara a hipotiroidismului (nivelurile hormonale scad sub normal) care urmeaza nasterii si fazei de niveluri hormonale crescute.

Diagnostic

Posibilele modificari ale glandei tiroide nu sunt usor de detectat , deoarece simptomele acesteia pot fi confundate cu cele ale altor afectiuni si boli, in special cele de stres, oboseala sau situatii in care exista lipsa unei substante sau componente necesare. organism.

Specialistul va efectua un examen fizic pentru a detecta simptome vizibile, cum ar fi o dimensiune anormala a glandei tiroide, tremor la nivelul mainilor, umflare si mancarime in jurul ochilor sau cresterea ritmului cardiac.

Un test de sange va masura nivelurile de hormoni implicati in procesele metabolice ale organismului, precum si nivelurile de glucoza si iod . Se va masura cantitatea de hormoni tiroidieni – tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) – si hormonul de stimulare a tiroidei (TSH sau tirotropina) . Nivelurile de imunoglobuline care stimuleaza tiroida (anticorpi TSI) vor fi, de asemenea, evaluate . Hipertiroidismul datorat bolii Graves-Basedow va fi confirmat atunci cand hormonii tiroidieni T4 si/sau T3 sunt mari, insotiti de TSH scazut si anticorpi TSI crescuti.

Medicul poate solicita si un test imagistic care se efectueaza in serviciile de Medicina Nucleara numita scintigrafie tiroidiana , cu scopul de a verifica daca intreaga glanda este hiperactiva, ceea ce ne permite sa diferentiem daca este vorba de boala Graves sau de alte patologii precum gusa nodulara toxica sau tiroidita.

Tratamente

Tratamentul hipertiroidismului variaza in functie de cauza si severitatea simptomelor, in masura in care acestea pot afecta calitatea vietii pacientului. Toate au scopul de a controla productia de hormoni tiroidieni, astfel incat sa nu apara modificari in procesele metabolice ale organismului. Pentru a trata hipertiroidismul puteti utiliza:

 • Tratament farmacologic : Daca hipertiroidismul este sever, adica produce modificari importante in procesele metabolice care fac extrem de dificila calitatea vietii pacientului, va fi necesara utilizarea medicamentelor antitiroidiene . In cazul tiroiditei subacute, utilizarea medicamentelor beta-blocante si antiinflamatoare este necesara doar pentru atenuarea simptomelor precum transpiratia, anxietatea sau ritmul cardiac rapid.
   
 • Iod radioactiv : iodul radioactiv poate fi folosit si pentru a distruge tiroida si a opri productia excesiva de hormoni.
   
 • Indepartarea tiroidei : In unele circumstante, este necesara indepartarea glandei prin interventie chirurgicala. In aceste cazuri pacientul trebuie sa urmeze un tratament de substitutie a hormonilor tiroidieni . 

Severitatea hipertiroidismului variaza in functie de cauza bolii. In general, nu este o boala fatala si in anumite cazuri nici macar nu este necesar un tratament pentru a stabiliza nivelul hormonilor tiroidieni.

Cu toate acestea, este indicat sa mentineti intotdeauna o atitudine vigilenta deoarece orice tip de hipertiroidie fara tratament poate duce la o situatie acuta numita criza tiretoxica, care reprezinta o agravare extrema a simptomelor. Este o complicatie rara, dar grava, caracterizata prin deshidratare, aritmie cardiaca severa , insuficienta cardiaca si stare alterata de constienta.

Cand sa  mergi la medic

Ar trebui sa mergeti la un specialist in caz de :

 • Simtiti-va ametit .
   
 • Pierderea cunostintei .

Daca urmati tratament pentru hipertiroidism, ar trebui sa consultati un specialist in urmatoarele cazuri:

 • Senzatie de incetinire fizica si psihica .
   
 • Crestere in greutate .
   
 • Simptomele depresiei .