Definitia marketingului – Ce este marketingul modern?

Marketing este un cuvant anglo-saxon care inseamna tehnici de piata. Marketingul urmareste sa promoveze si sa serveasca pietele, o definitie simpla, dar puternica, care intra pe deplin in explicatia „ce este marketingul ” si care este fara indoiala atemporala.

Si apoi am extins definitia astfel:

 • Cautare: cu statistici si studii de piata
 • Promovare: cu publicitate, comunicare si promovare a vanzarilor
 • Servire: cu serviciu pentru clienti si loialitate.

In retea circula multe definitii ale Marketingului, cele mai multe dintre ele sunt copiate din carti vechi sau vorbesc despre marketing digital care uita de marketing ca un concept 360º. Si niciunul dintre ei nu realizeaza o analiza aprofundata a ceea ce reprezinta astazi profesia de marketing si domeniile ei de actiune.

In aceasta postare vom incerca sa facem lumina asupra conceptului actual de Marketing si vom formula o definitie care incearca sa reuneasca toate tendintele si reflectarea actuala a managementului de marketing intr-o companie.

Definitia marketingului de la clasici

 • Pentru Philip Kotler „este un proces social si administrativ prin care grupurile si indivizii obtin ceea ce au nevoie si isi doresc prin generarea, oferirea si schimbul de produse de valoare cu semenii lor”
 • Potrivit lui Jerome McCarthy, „este desfasurarea acelor activitati care urmaresc indeplinirea obiectivelor unei organizatii, prin anticiparea cerintelor consumatorului sau clientului si prin canalizarea unui flux de bunuri adecvat nevoilor si serviciilor pe care producatorul le ofera. consumatorul.consumator sau client.
 • Stanton, Etzel si Walker – „este un sistem total de activitati de afaceri concepute pentru a planifica, pretui, promova si distribui produse care sa satisfaca dorintele catre pietele tinta pentru a atinge obiectivele organizationale”.
 • Pentru John A. Howard de la Universitatea Columbia, „este procesul de:
 1. Identificare a nevoilor clientilor.
 2. Conceptualizeaza acele nevoi pe baza capacitatii companiei de a produce.
 3. Comunicati aceasta conceptualizare celor care au capacitate de decizie in cadrul companiei.
 4. Conceptualizeaza productia obtinuta pe baza nevoilor identificate anterior ale consumatorului.
 5. Comunicati respectiva conceptualizare consumatorului.
 • Pentru Asociatia Americana de Marketing „este o functie organizationala si un set de procese pentru crearea, comunicarea si furnizarea de valoare clientilor si pentru gestionarea relatiilor cu clientii, in moduri care beneficiaza intreaga organizatie.

Biblioteca personala de carti de marketing

Fara indoiala, „puterea simplitatii” in marketing si in orice proiect, strategie, site web sau aplicatie a fost poate un concept care m-a influentat cel mai mult. Si mereu incerc sa insuflez aceasta viziune in echipele mele: daca nu este simplu, nu va functiona. In plus, strategiile de guerrilla marketing si stiinta cum sa pozitionez un produs pe piata au fost lecturi complementare care m-au ajutat sa inteleg mai bine aceasta strategie de marketing.

 • Jack Trout: Puterea simplului
 • Al Ries si Jack Trout: Marketing de razboi, 22 de legi imuabile ale marketingului si pozitionarii
 • Bob Stone: Ghid de marketing direct
 • Eric Ries: Lean Startup (Lean Marketing)
 • Santiago Rodriguez: Creativitate in marketingul direct
 • Philip Kotler: Managementul marketingului
 • David Meerman: Noi reguli de marketing si PR 

Politici si strategii de marketing: mixul de marketing

Planificarea strategica este dezvoltata in planul de marketing.

In mod normal, este foarte important sa fi studiat in prealabil care este propunerea noastra de valoare, adica de ce vor sa cumpere de la noi si cine (persoana cumparatorului si calatoria cumparatorului) si ne stabilesc pozitia pe piata, care este nici mai mult, nici mai putin. decat locul care ocupa marca dvs. in mintea consumatorului fata de concurentii dvs.

Lumea este din ce in ce mai marfurisita si este greu sa iesi in evidenta fata de restul marcilor, motiv pentru care munca de marketing strategic este atat de importanta.

In functie de pozitia ta pe piata prin pret, calitate, diferentiere sau valoare adaugata si de segmentarea clientilor pe care ai efectuat-o, poti alege o strategie Ofensiva, Defensiva, de Supravietuire sau de reorientare.

In general, marcile lider si bine consacrate dintr-un sector tind sa adopte strategii defensive, in timp ce cele noi cauta sa se pozitioneze pe o nisa sau sa creeze noi categorii de piata.

Etapele de baza ale oricarui plan strategic si, prin urmare, ale unui plan de marketing urmeaza de obicei acesti pasi:

 • Analiza interna si externa
 • Analiza SWOT
 • Analiza CMEA
 • Analiza portofoliului: BCG, ABC,
 • Analiza clientilor: spectrul valorii si persoana cumparatorului
 • Definitia Smart Goals
 • Planificarea Strategiilor din actiunile descrise in Marketing MIX
 • Executarea tactica a fiecareia dintre strategiile de marketing intr-un calendar detaliat.

Pe langa clasicii 4P: Produs, Pret, Publicitate si Loc (canale de distributie), imi place mereu sa adaug strategii de loialitate si servicii, care sunt noii 5P ai Mixului de Marketing.

Pentru marketingul direct si deci pe Internet, mi se pare ca PVPC-ul Marketing Mix-ului lui Joost Van Niespen continua sa fie o buna referinta pentru planificarea strategica pe Internet.

 • Paritate (produsele sunt din ce in ce mai asemanatoare si sunt comercializate.
 • Valoare adaugata: adaugati valoare adaugata produsului dvs. pentru a-l demoditiza.
 • Personalizare: Personalizati oferta si mixul pentru fiecare tip de client cu produse, oferte, mesaje diferentiate
 • Comunidad: sin duda una de las mas importantes hoy en dia, construye una comunidad alrededor de tu marca.

Daca te uiti la estetica reclamei, este incredibil si daca iti place cinematograful, vei vedea multe referiri la capodopere ale acestui gen. Mesajul, tonul, comunicarea nu au lasat pe nimeni indiferent in acel an, asa cum puteti vedea in acest videoclip care include reclama si reactia publicului.

1984: Cea mai buna reclama din istorie

Anuntul a fost lansat la superbowl provocand un impact urias in SUA. Inspirati de lumea in care se creeaza ideea de „Big Brother” din romanul „1984” al lui George Orwell, putem observa un mediu intunecat si sumbru in care mai multi actori care simuleaza neo-nazisti, de fapt, erau adevarati „ capete sking ”. „, avanseaza printr-un tunel si sunt urmariti de un fel de monitoare.

Anuntul este o aluzie clara la IBM intr-un moment in care ambele marci se luptau sa castige piata microcalculatoarelor personale.

De altfel, metafora personajului care apare pe monitor reprezentand Big Blue-ul IBM, fratele mai mare care vrea sa ne subjuga si sa ne conduca intr-o lume intunecata si cenusie, ajunge sa fie distrusa de o eroina cu ciocanul ei.

Datorita acestui anunt, Apple a inceput sa creeze o legenda si a vandut 75.000 de computere in 100 de zile. Cu 50% mai mult decat se astepta. Ar putea fi aceasta cea mai buna reclama vreodata? Pentru mine da, din cauza naratiunii, ceva absolut nou la acea vreme, din cauza pozitionarii marcii, in comparatie cu IBM, cu o afirmatie clara a libertatii pe care Machintosh a acordat-o si bineinteles din cauza singurului lucru care conteaza in aceasta lume minunata de marketing.

Vreau sa va povestesc despre acest caz pentru ca este un exemplu mai actual si din moment ce am fost partener in aceasta firma care a fost achizitionata ulterior de Vinted, pot sa dau cateva detalii mai aprofundate. Stiu povestea si de ce a devenit virala si a determinat compania sa-si dubleze cifra de afaceri.

In briefing-ul anterior al campaniei, nu aveam multi bani, aveam nevoie de ceva ce cauta toata lumea si anume ca cu putine treceri s-ar obtine un impact mare. Pentru asta, ceea ce s-a pus pe masa a fost ca aveam nevoie de oameni care sa ridice capul de pe mobil. Acesta a fost scopul nostru.

Este, de asemenea, un exemplu grozav de folosire a datelor mici, termenii cei mai folositi de utilizatori in chat au fost analizati si incorporati in reclama, bineinteles daca esti frumoasa, da-mi putina reducere… Restul e istorie.

A fost chiar o nebunie, jingle-ul s-a jucat in cluburi de noapte, am fost lideri de descarcare pe spotify, protagonistei i s-a oferit sa intre in Big Brother si a devenit faimoasa, iar Chicfy a devenit un brand iconic. Pacat ca proasta administrare a drepturilor a impiedicat reutilizarea reclamei pentru ca l-as fi pus 10 ani la rand.

Pe de alta parte, este interesant de inteles cum liderul european l-a devastat pe liderul spaniol cu ​​o strategie de strangulare. Intotdeauna am crezut in brand si ca acesta poate fi aparat, dar deciziile proaste au facut ca proiectul sa se vanda sub presiunea concurentei.

Ce trebuie sa studiez pentru a lucra in Marketing?

Astazi pentru a lucra in marketing v-as spune ca este esential sa studiati marketingul digital. Anterior este indicat sa ai o cariera in cifre, fie economica, fie de afaceri sau una din grade de marketing privat, adica daca te asiguri ca te invata marketing digital. Exista multe profiluri din lumea stiintelor umaniste care incearca sa-si gaseasca o debusare in marketing, precum cei cu diplome in drept, comunicare sau psihologie. Cunosc multi profesionisti mari care au inceput in aceste ramuri.

Tot astazi multi matematicieni sau ingineri ajung in marketing pentru ca lucreaza in companii de tehnologie si merg pe aceasta cale. Fara indoiala, aceste profiluri sunt din ce in ce mai abundente in departamentele de marketing datorita dataificarii strategiei de marketing.

Daca nu aveti o pregatire anterioara in afaceri sau marketing, trebuie sa cunoasteti marketingul de la inceput pana la sfarsit. La IEBS avem Masterul in Marketing, Vanzari si Strategie Digitala si indraznesc sa spun ca este singurul din piata in care vei face o calatorie de la marketingul tranzactional, prin marketingul relational pentru a ajunge in sfarsit la marketingul digital.

Daca esti deja pregatit in marketing, atunci iti recomand sa mergi direct la esential. La IEBS oferim cea mai completa oferta de pe piata in marketing digital, dar daca trebuie sa evidentiez un program acesta este Executive Master in Digital Marketing, Analytics si UX. Din nou, singurul master de pe piata in care vei invata sa inchizi cercul valoric al strategiei de marketing digital. Capturati traficul in blocul de management al traficului, analizati datele si masurati rezultatele pentru imbunatatirea constanta cu blocul de analiza web si, in final, convertiti datele in actiuni mai bune cu blocul CRO si UX.

Cat castiga un profesionist in marketing?

Un bun profesionist in marketing este unul dintre cele mai bine platite profiluri din orice organizatie. Tine cont de faptul ca marketingul sau merchandising-ul este sinonim cu vanzarile si de aceea lucrezi de obicei dupa obiective iar salariile sunt foarte mari. Un CMO poate castiga 100.000 EUR pe an, un junior poate castiga de la 18.000 EUR la 35.000 EUR, un senior de la 35.000 EUR la 60.000 EUR. Daca o ducem in alte tari, diferenta nu este atat de mare pentru ca multinationalele trebuie sa atraga cele mai bune talente.

Concluzii: Definitia moderna si personala a marketingului

Din punctul meu de vedere, marketingul de astazi, cu dataificarea sau ceea ce numim „Data Driven Marketing” si viteza cu care se misca lumea, face ca viteza de executie sa fie o prioritate.

Nu mai este atat de important sa lansati un produs cu o marca bine pozitionata, ci mai degraba este mai usor sa efectuati teste A/B si sa descoperiti atributele marcii sau ale produsului dvs. pe baza experientei reale cu clientii dvs. si sa pivotati pe totul prin testare in lumea digitala.

De asemenea, cred ca cercetarea de piata, una dintre activitatile cheie de marketing, a murit, pentru ca este mai usor, mai rapid si mai ieftin sa lansezi un produs si sa creezi definitia audientei prin datele pe care le generezi in timp real si creezi audiente similare. aceste informatii pe care le colectam. Chiar si de multe ori cand lucrezi cu unul sau mai multe buyer personas, cand realizezi realitatea primesti multe surprize.

Traim intr-o era in care tehnologia si marketingul se imbina, iar datele nu numai ca va arata directia si calea, dar va permit si sa creati viitorul dorit.

Dar exista ceva care nu s-a schimbat si anume ca clientul este si ar trebui sa fie centrul tuturor. Din acest motiv, viitorul consta in personalizarea tuturor variabilelor mixului de marketing intr-un mod masiv si in continuare cautam sa rezolvam problemele reale ale clientilor nostri si sa le comunicam intr-un mod personalizat si din ce in ce mai apropiat si uman.