Coplesit de angajamente? 3 pasi pentru a-ti gestiona mai bine timpul si a evita saturatia

Cand esti antreprenor risti sa te implici in multe lucruri in acelasi timp. Uneori pentru ca ceva te entuziasmeaza si, uneori, pentru ca tu crezi ca este necesar pentru munca ta, ca iti va deschide mai multe usi sau iti va aduce mai multi clienti. Problema este atunci cand situatia scapa de sub control si te trezesti saturat de angajamente si obligatii, blocat si nestiind de unde sa incepi; cu rezultatul ca proiectul tau se blocheaza sau nu avanseaza cat s-ar putea. Iti suna cunoscut?

Aceasta situatie este extrem de comuna, fie ca abia incepi pe cont propriu, fie ca ai deja ani de experienta. Daca se intampla exceptional, din cand in cand, nu este atat de ingrijorator; dar daca este starea ta obisnuita, atunci trebuie sa faci unele schimbari inainte ca situatia sa scape de sub control. Ceea ce se intampla de obicei este ca te blochezi si continui sa amani lucrurile sau sa pierzi timpul fara sa faci ceva cu adevarat important pentru ca nici nu stii de unde sa incepi, iar acea atitudine nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Deci, ce poti face pentru a evita aceasta situatie? Pentru a realiza un flux de lucru (cel putin de cele mai multe ori) si pentru a vedea astfel progresul in afacerea ta.

Cel putin aveti nevoie de aceste trei lucruri:

1. Fii foarte clar cu privire la prioritatile tale

Si care sunt prioritatile tale? Ce va ofera rezultate mai bune, mai multe beneficii. Si nu numai economic, ci si emotional; pentru ca trebuie sa faci lucruri din placere pentru a mentine energia si entuziasmul. Daca ai o lista infinita de lucruri de facut, trebuie sa te asezi si sa faci ordine. Incepeti cu aceste intrebari:

  • Ce este deosebit de important pentru tine? (Pentru a nu lasa deoparte ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine.)
  • Ce trebuie sa termini primul?
  • Daca ai putea face un singur lucru astazi, care ar fi acela?
  • Si pentru fiecare activitate intrebati-va ce va va aduce acea activitate si daca aveti nevoie de ea in acest moment.

Aceste ultime doua intrebari, ce vei primi si daca ai nevoie acum, sunt fundamentale. Amintiti-va ca vorbim despre o perioada de stres, confuzie si coplesire. Trebuie sa distingeti intre beneficiile pe termen scurt, beneficiile pe termen lung si ceea ce aveti nevoie cel mai mult acum. Poate te invita sa tii o discutie care sa-ti ofere expunere si pozitionare, excelenta, dar numai daca este ceea ce ai nevoie acum cel mai mult. Ai nevoie de publicitate si expunere? Ai nevoie de mai mult venit? De aceea este esential sa iti stabilesti prioritatile, pentru a putea alege cu intelepciune ce sa faci si ce sa respingi sau sa amani.

2. Cunoaste-ti limita

Cu totii avem o limita de lucruri pe care le putem face simultan. Pentru tine poate fi unul sau zece, fiecare persoana este diferita; dar trebuie sa fii constient de cand rulezi lucrurile calm si eficient si cand treci peste bord si apare haosul. Cate activitati poti gestiona cu succes in acelasi timp? Nu exista un numar mai bun decat altul, trebuie sa-l definesti pe al tau si sa ramai in acea marja. Asta te va face mai eficient, mai putin stresat si sa ai rezultate mai bune. Zicala spune deja: „Cine acopera mult, stoarce putin”. Nu te pacali crezand ca acceptand mai multe lucruri, vei obtine si mai multe. De obicei nu este asa.

3. Stabiliti limite

La fel de important ca sa iti cunosti limitele este sa stii cum sa stabilesti limite. Invata sa spui nu. Daca ai probleme, trebuie sa fii clar cateva lucruri: a) cand spui nu, nu respingi persoana, doar o sarcina sau nici macar asta, doar un anumit moment; b) ai tot dreptul din lume sa spui nu. Daca cealalta persoana se enerveaza, e problema lor, nu a ta. Nu trebuie sa purtati greutatea lumii; si c) a spune da la orice nu va face ca mai multi oameni sa te placa. Trebuie sa accepti ca nu poti multumi pe toata lumea si sa nu ajungi coplesit sa incerci ceva ce nu vei reusi niciodata: sa multumesti tuturor.

Desigur, este mai usor de spus decat de facut. Cum indraznesti sa spui nu? Ideal este sa nu raspunzi imediat, de exemplu: „Sa ma gandesc la asta (sau ma uit la calendarul meu) si iti spun ceva”. In acest caz, urmarirea ar putea fi „in final nu pot, alta data”. Sau spune direct asta: „Acum nu pot, alta zi mai bine sau data viitoare”. Sau pur si simplu spune nu politicos: „Mi-ar placea sa te ajut, dar acum nu pot fi de acord/sunt prea ocupat”.

Daca esti unul dintre cei care sufera doar gandindu-te la asta, mai bine exersezi, sau te vei trezi sa accepti angajamente care nu-ti dau nimic si ia mult.

Cand ai propria afacere este esential sa stii sa-ti gestionezi bine timpul, iar acesti trei pasi te vor ajuta sa iei taurul de coarne si sa nu mai pierzi timp, efort si bani.