Mos Craciun soseste in SUA cu un pachet de 900 de miliarde de dolari

Senatul Statelor Unite a votat in favoarea unui pachet suplimentar de stimulare economica in valoare de 900 de miliarde de dolari, axat pe reducerea efectelor bruste pe care pandemia le-a lasat asupra celei mai mari si puternice economii de pe planeta.

Seara, ora Washingtonului, camera inferioara a Congresului SUA votase pentru si totul era in mana senatorilor, care au facut doar cateva ajustari si au purtat dezbateri despre efectele asupra economiei.

Cadoul de Craciun, daca este aprobat, inseamna o ploaie suplimentara de dolari fata de cel inregistrat in perioada aprilie-septembrie a acestui an pentru a preveni prabusirea economiei SUA.

Vine si intr-un moment cheie in politica americana dupa mai bine de o luna de incertitudine cu privire la rezultatul alegerilor prezidentiale, dar mai ales refuzul presedintelui Trump de a-si accepta infrangerea, care s-a intamplat in cele din urma. Acest pachet a fost esential pentru pietele care, desi se asteptau la o cifra mai mare, nu au fost dezamagite.

Conform informatiilor disponibile, cel mai relevant din cadoul de Craciun este urmatorul:

 • Toti cetatenii americani care castiga mai putin de 75.000 de dolari pe an vor primi o suma extraordinara de 600 de dolari, pe langa o indemnizatie de somaj echivalenta cu 300 de dolari pe saptamana, desi ora nu este specificata.
 • Guvernul federal va aloca 375 de miliarde de dolari in sprijin direct companiilor, aceste fonduri putand fi chiar folosite pentru salarizare.
 • 80 de miliarde de dolari in sprijin direct pentru scoli.
 • 13 miliarde pentru tichete alimentare, distribuite in randul populatiei cele mai vulnerabile.
 • 45 de miliarde pentru sprijinirea sistemelor de transport public.

Aceasta este cu siguranta o stire pozitiva, dar mult mai profunda decat credeti, ceea ce vedeti la suprafata sunt miliarde de dolari care curg in cea mai mare economie de pe planeta, ceea ce este mai jos poate fi chiar mai relevant nu numai pentru Statele Unite, ci pentru intreaga lume. lume, inclusiv Mexic. Va afecta sau va avantaja?

 • Acest pachet de stimulente deschide usa pentru mai mult avant economic in Statele Unite anul viitor, cel putin in asteptare, vom vedea daca se va intampla in realitate.
 • Dar, in calitate de sef al unui bloc economic important, cel al T-MEC, si ca cea mai mare economie din lume, semnalele pe care le transmite au o profunda relevanta. Cum stau lucrurile pentru vecinul din nord va depinde de cum stau lucrurile. Sau ca cel putin nu devine un element de incertitudine suplimentara pentru economia noastra.
 • Cu cateva luni in urma, chiar inainte de pandemie, ca economiile Statelor Unite si ale Mexicului nu sunt sincronizate, este timpul sa se intample, pachetul de stimulente economice poate fi un factor bun.
 • Acest pachet va permite, de asemenea, sa fie mentinute si/sau recuperate milioane de locuri de munca in Statele Unite, conform asteptarilor. Daca este adevarat, ne putem astepta la un mediu de presiune economica mai mica pentru migrantii nostri de acolo si familiile lor de pe aceasta parte a Rio Grande.
 • Sprijinul pentru companii ar putea genera, de asemenea, un cerc virtuos dincolo de granitele SUA, multe dintre acestea avand operatiuni sau relatii cu colegii lor mexicani.
 • Daca dinamica se va mentine, sau se va creste, importurile din SUA vor creste din cauza cresterii consumului, anul viitor, acesta va fi un punct favorabil pentru tara noastra. Mexicul ar putea primi unele beneficii din toate cele de mai sus , daca pachetul de stimulente va avea efectele dorite. 

De cate „doze” de bani va avea nevoie pacientul?

Nu putem si nu trebuie sa uitam ca, daca toti factorii de mai sus se intampla, si multi altii, s-a datorat unei singure cauze, injectarea de miliarde de dolari in cea mai mare economie a planetei.

Aceasta este a doua doza dintr-o terapie inceputa in februarie anul trecut cu diagnosticul unei probleme mai putin grave decat se astepta. Cate doze suplimentare vor fi necesare? Cate recomanda „medicii”? Cum se poate opri intr-o zi din injectarea banilor?Pana acum au trecut cateva luni dar nu pare sa fie mare diferenta cu ceea ce s-a intamplat in 2009, doar ca in acea criza SUA a avut nevoie de un an sa iasa, acum este vorba despre pentru a respecta un an de criza si redresarea nici nu a inceput.

Mexicul continua sa depinda de ceea ce se intampla in Statele Unite. Afirmatia ca economia nu mai depinde atat de mult de ceea ce se intampla in acea tara este un mit. Dimpotriva, totul indica ca acum este mult mai important decat in ​​alte vremuri.