China isi consolideaza capacitatea de a armifica comertul, potrivit unui nou raport

China isi diversifica oferta de resurse naturale esentiale – o miscare care va consolida capacitatea Beijingului de a arma comertul impotriva rivalilor sai geopolitici, potrivit unui raport recent publicat de consultanta de risc Verisk Maplecroft.

,,Daca China are o burta moale, este dependenta sa mare de resursele naturale straine”, se arata in raportul publicat joi.

China este un mare consumator de marfuri importante, inclusiv titei si minereu de fier. Dar tara se bazeaza puternic pe importuri pentru a satisface cererea sa interna pentru aceste marfuri.

O modalitate prin care tara isi diversifica sursele de import este cumpararea de participatii la companii din strainatate, a spus Verisk Maplecroft. Acest lucru va creste proportia resurselor detinute de chinezi in totalul importurilor din tara, se arata in raport.

Diagrama modificarii dreptului de proprietate asupra companiilor metalice de baza si a aurului din Oceania

De exemplu, consultanta a spus ca numarul companiilor de metal de baza si aur detinute de China in Oceania a crescut de la zero in anul 2000 la 59 anul trecut. Raportul arata ca a reprezentat in jur de 22,6% din totalul proprietatii straine la astfel de companii.

Oceania este o regiune care include Australia, Papua Noua Guinee, Noua Zeelanda, Fiji si numeroase natiuni insulare.

,,China incearca sa isi consolideze controlul asupra lanturilor de aprovizionare globale prin investitii si parteneriate de peste mari cu companii majore internationale. Beijingul sprijina intreprinderile de stat chineze [intreprinderile de stat] sa devina ,,globale” si sa stabileasca controlul bazelor de resurse in strainatate de la sfarsitul anilor ’90 “, se arata in raport.

Pivotarea catre ,,regimuri autocratice”

China importa marfuri critice precum titei, gaze naturale, carbune metalurgic si minereu de fier dintr-un grup ,,foarte concentrat” de parteneri comerciali, a spus Verisk Maplecroft.

In diversificarea surselor sale de import, China prefera furnizorii de la ,,regimuri autocratice stabile” la democratii care pot implica schimbari frecvente in guverne sau potentiale schimbari de politica, a adaugat aceasta.

Prin asigurarea unor surse diversificate, China va fi intr-o pozitie mai buna pentru a combate comertul cu rivalii geopolitici, crescand in acelasi timp dependenta economica a partenerilor noi si existenti.

,,Datele noastre arata ca China pivoteaza spre regimuri mai autocratice care reprezinta o stabilitate mai mare pentru liniile sale de aprovizionare decat democratiile care sunt sau pot deveni ostile Beijingului. Dar foloseste si piata sa masiva ca sursa de parghie diplomatica “, a spus consultanta.

“Prin asigurarea unor surse diversificate, China va fi intr-o pozitie mai buna pentru a armala comertul cu rivalii geopolitici, crescand in acelasi timp dependenta economica a partenerilor noi si existenti”, a spus acesta.

Graficul furnizorilor de top de minereu de fier, carbune, gaz natural si titei catre China

Dar tarile democratice domina productia unor resurse – una dintre ele este minereul de fier.

Cel mai mare furnizor din China de minereu de fier anul trecut a fost Australia, un aliat american care a fost lovit recent de restrictiile comerciale de la Beijing.

Australia a livrat o medie lunara de 60,86 milioane de tone de minereu de fier catre China in 2020, reprezentand mai mult de 60% din totalul importurilor chineze de marfuri, au aratat datele Refinitiv.

De aceea, China a consolidat legaturile comerciale cu alti producatori de minereu de fier precum Brazilia si Guineea, potrivit raportului Verisk Maplecroft.

”In ciuda unei linii mai dure asupra Beijingului sub presedintele Bolsonaro, Brazilia ramane o prioritate in strategia de diversificare a Chinei, in timp ce Guineea este bine dispusa in fata Beijingului pe fondul derularii democratice”, se spune in raport.

Armarea comertului

China este de departe cel mai mare partener comercial din Australia in domeniul bunurilor si serviciilor, reprezentand 39,4% din exporturile de bunuri si 17,6% din exporturile de servicii intre 2019 si 2020, a declarat firma de cercetare Capital Economics.

Beijingul a aratat ca este dispus sa utilizeze comertul ca o parghie geopolitica, potrivit raportului Verisk Maplecroft.

Raportul a citat exemplul interzicerii Chinei de carbune australian . Relatiile dintre cele doua tari s-au inrautatit dupa ce Australia a sustinut un apel pentru o ancheta internationala cu privire la modul in care China a tratat focarul Covid-19, care a aparut pentru prima data in orasul Wuhan.

Carbunele a fost doar unul dintre exporturile australiene afectate de masurile de represalii chineze, care au variat de la tarife la interdictii si restrictii.

Companiile si investitorii sunt in vizorul direct al miscarilor diplomatice de la Beijing si vor trebui sa se pregateasca in consecinta.