10 schimbari care au loc in organism dupa ce nu mai mancati carne

Renuntarea la consumul de carne poate aduce cu sine unele beneficii pentru sanatate pe termen mediu si lung. Cu toate acestea, are si unele dezavantaje. 

Carnea este o sursa de proteine. De asemenea, contine vitamine B si minerale precum fier si zinc. Consumul lui este important, mai ales, in stadiul de crestere si dezvoltare. Ce se intampla in organism cand incetati sa mai mancati carne? Eliminarea completa a aportului zilnic de carne are consecinte asupra organismului. Este convenabil de stiut ca o dieta fara carne nu este sinonima cu a fi sanatoasa, deoarece ar implica excluderea unei surse importante de proteine, vitamine, minerale si alti nutrienti.

Este bine sa nu mai mancati carne?

Potrivit unei publicatii din Proceedings of the Nutrition Society, carnea este un aliment care a facut parte din dieta de-a lungul evolutiei umane. Din punct de vedere nutritional, este relevant, deoarece ofera o cantitate semnificativa de proteine ​​de mare valoare biologica si alti nutrienti esentiali.

Deci este bine sa nu mai mancati carne? Raspunsul la aceasta intrebare poate fi complex. Dupa cum putem vedea, carnea ofera nutrienti esentiali in orice dieta sanatoasa. Cu toate acestea, exista unele controverse cu privire la consumul lor, mai ales daca sunt carne rosie sau procesata.

Informatiile publicate in International Journal for Vitamin and Nutrition Research indica faptul ca consumul excesiv de carne rosie si procesata creste riscul de mortalitate totala, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si alte boli netransmisibile. 

Intre timp, expertii si nutritionistii sunt de acord ca un consum moderat nu trebuie sa prezinte riscuri, mai ales daca se aleg taieturi slabe. Astfel, oprirea consumului de carne este o decizie personala si nu este intotdeauna sinonima cu bunastarea. Cand aveti indoieli, cel mai bine este sa discutati cu un profesionist in nutritie.

Carnea este un aliment care are loc in cadrul unei alimentatii sanatoase si variate. Cu toate acestea, consumul sau ar trebui sa fie moderat.

Schimbarile pe care le experimentati cand incetati sa mai mancati carne

Un studiu publicat in Revue Scientifique et Technique subliniaza ca un consum moderat de carne poate ajuta la evitarea deficientelor unor nutrienti esentiali, deoarece contine cantitati mari de proteine ​​si doze moderate de fier, zinc, seleniu, vitamina D si vitamina B12.

Cu toate acestea, aceeasi cercetare concluzioneaza ca renuntarea la carne poate reduce dezvoltarea unei game largi de boli cronice si, la randul sau, ar putea avea efecte benefice asupra securitatii alimentare globale. Acesta din urma avand in vedere ca exista o preocupare tot mai mare cu privire la sustenabilitatea productiei animalelor de ferma.

Este convenabil sa-l lasi? Sa aruncam o privire mai atenta la avantajele si dezavantajele renuntarii la carne. Daca vezi suficiente motive pentru a le limita consumul, perfect. Cu toate acestea, este mai bine sa consultati medicul nutritionist pentru a sti sa acoperiti nutrientii care nu se obtin prin neconsumarea acestui aliment.

1. Pierderea in greutate

Persoanele care inceteaza sa manance carne pot pierde cateva kilograme din greutatea corporala, deoarece scad aportul total de calorii din dieta. In plus, pe termen mediu si lung, acest lucru ajuta la reducerea markerilor de inflamatie, care sunt asociati cu excesul de greutate. 

Cu toate acestea, este esentiala acoperirea nevoilor de proteine, deoarece este un macronutrient determinant in metabolism si sanatatea muschilor. Este prezent in leguminoase, carne alba, peste si alte alimente sanatoase.

2. Bacteriile intestinale

Microflora intestinala a persoanelor care mananca carne si a celor care sunt vegetarieni este foarte diferita, asa cum este detaliat in Human Microbiome Journal . Se pare ca oamenii care mananca mai multe alimente pe baza de plante au bacterii mai benefice.

Cu toate acestea, refacerea si imbunatatirea florei intestinale nu este ceva ce se poate face intr-o zi. Prin urmare, balonarea si gazele nu vor disparea instantaneu. Acest lucru se datoreaza faptului ca intestinul si pancreasul se vor obisnui cu alimentele vegetale, iar enzimele vor fi reduse.

3. Sanatatea pielii

Persoanele care nu mai consuma carne sugereaza ca starea pielii lor se imbunatateste, desi nu exista dovezi care sa sustina acest lucru. Cu toate acestea, prin cresterea consumului de alimente pe baza de plante in loc de carne, obtineti mai multi antioxidanti, care sunt esentiali pentru sanatatea pielii, potrivit unui studiu publicat in 2017.

Limitarea consumului de carne rosie si cresterea aportului de alimente vegetale pot afecta, pe termen lung, sanatatea pielii.

4. Aport crescut de fibre

Prin limitarea consumului de carne este necesara cresterea consumului de surse vegetale de proteine. Datorita acestui fapt, este posibil sa obtineti un aport mai mare de fibre in dieta, deoarece alimentele vegetale contin in general acest nutrient.

5. Sanatatea inimii

Un studiu recent publicat de JAMA Internal Medicine arata ca consumul excesiv de carne rosie si procesata este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare si deces.

Conform dovezilor, consumul acestor alimente in mod frecvent creste sansele de boli cardiovasculare cu pana la 7%. In plus, este legat de un risc crescut cu 3% pentru toate cauzele de deces.

6. Risc mai mic de diabet

Persoanele care urmeaza o dieta vegetariana au un risc mai scazut de sindrom metabolic, asa cum se detaliaza in acest studiu publicat in Current Diabetes Reports.

Sindromul metabolic este un set de factori de risc legati de diabetul de tip 2 (non-insulinodependent), accidentul vascular cerebral si bolile de inima.

Renuntarea la carne si cresterea consumului de alimente vegetale sunt asociate cu un risc mai scazut de diabet.

7. Deficienta de nutrienti

Neconsumand carne, poate aparea  un deficit de nutrienti necesari pentru buna functionare a organismului dumneavoastra. In general, este posibil sa aveti deficit de iod, fier si vitaminele D si B12.

Din fericire, este posibil sa echilibrezi aceasta situatie prin planificarea atenta a dietei. Nutritionistul va va putea indruma catre consumul de leguminoase si alte alimente care contin acesti nutrienti.

8. Lipsa de aroma

Papilele gustative raspund la consumul de zinc, iar zincul este concentrat in stridii si carnea rosie. Prin urmare, atunci cand lasati carnea deoparte, este convenabil sa cautati noi surse de hrana pentru a absorbi acest mineral. Unele optiuni sunt fasole marine, nuci, cereale integrale si produse lactate.

9. Sanatatea musculara

Proteinele animale si vegetale sunt necesare pentru construirea si recuperarea muschilor dupa exercitiu, asa ca cel mai bine este ca sportivii vegetarieni si vegani sa consume proteine ​​lichide imediat dupa antrenament.

10. Risc mai mic de depresie

Dovezile privind relatia dintre consumul de carne si o tendinta mai mare la depresie nu sunt inca puternice. Cu toate acestea, o meta-analiza publicata in BMC Psychiatry nu exclude o relatie intre consumul excesiv de acest aliment si aceasta tulburare de sanatate mintala.

Nu mai mancati carne, o alegere personala

Deocamdata, dovezile privind consumul de carne continua sa provoace pareri impartite. In general, pentru majoritatea oamenilor sanatosi, consumul de carne nu este o problema. Cu toate acestea, se pare ca limitarea consumului acestuia poate avea unele beneficii pe termen mediu si lung.