Top 7 beneficii ale unui tratament ortodontic

Sursa foto: freepik.com

Dintii strambi, inghesuiti, proeminenti ne afecteaza aspectul zambetului si cresc riscul aparitiei altor probleme stomatologice. Tocmai de aceea, numarul persoanelor, copii, adolescenti si adulti, care apeleaza la tratamentul ortodontic este tot mai mare.[2] Care sunt beneficiile unui astfel de tratament si cand este el recomandat vei afla din articolul de mai jos. 

  1. Corectarea malocluziei 

  Pozitia dintilor si a maxilarelor influenteaza muscatura sau ocluzia. Cand dintii de sus si de jos nu se aliniază asa cum ar trebui, vorbim despre malocluzie sau o muscatura incorecta, o problema la aparitia careia pot contribui factori precum dintii lipsa, strimbi sau inghesuiti ori obiceiurile vicioase precum suptul degetului, si care,  la randul sau, poate avea anumite efecte negative asupra sanatatii noastre orale. Corectarea malocluziei este insa posibila cu ajutorul tratamentului cu aparat dentar si/sau alte dispozitive specifice.[2]

   2. Imbunatatirea masticatiei si a fonatiei 

   Dintii inghesuiti, strambi sau suprapusi pot afecta modul in care mesteci sau capacitatea de a vorbi corect, de a pronunta anumite sunete. Tratamentul ortodontic poate contribui semnificativ la imbunatatirea masticatiei si a fonatiei.[3]

    3. Prevenirea afectiunilor stomatologice 

    Dintii inghesuiti si strambi sunt dificil de curatat si, dupa cum se subliniaza adesea, igiena orala deficitara poate duce la aparitia a numeroase probleme stomatologice, inclusiv carii dentare si gingivita, si nu numai. Indreptarea si corectarea pozitiei dintilor cu ajutorul aparatelor dentare permite asigurarea unei ingrijiri orale corecte si eficiente, ceea ce contribuie la prevenirea multor afectiuni stomatologice.[3]

     4. Evitarea procedurilor stomatologice costisitoare

     Atunci cand nu se intervine la timp pentru a corecta alinierea deficitara a dintilor, exista riscul aparitiei unor probleme dentare pentru tratarea carora vor fi necesare proceduri stomatologice costisitoarea si numeroase vizite la dentist. Efectuat la timp, tratamentul ortodontic te poate ajuta sa eviti astfel de proceduri si sa economisesti bani si, bineinteles, timp.[4]

      5. Pregatirea danturii pentru proceduri stomatologice complexe

      Uneori, in functie de problemele stomatologice deja existente, este posibil sa ai nevoie de tratamente complexe, precum coroanele dentare, puntile dentare ori implanturile dentare, al caror principal scop este acela de a reda functionalitatea danturii. In unele cazuri, ca de exemplu atunci cand nu exista suficient spatiu pentru a insera un implant, pentru a asigura obtinerea celor mai bune rezultate, este necesara efectuarea unui tratament ortodontic.[1]

      1. 6. Imbunatatirea aspectului zambetului 

      Dintii strambi, prea inghesuiti sau cu spatieri mari afecteaza si estetica zambetului. Unul dintre beneficiile tratamentului ortodontic este insa faptul ca, odata cu corectarea alinierii si pozitiei dintilor, se imbunateste si aspectul zambetului. Chiar daca nu se va intampla atat de repede pe cat poate ti-ai dori, la finalul tratamentului vei avea dinti mai drepti si vei fi cu un pas mai aproape de zambetul perfect pe care l-ai visat.

       7. Cresterea increderii in sine 

       Aspectul danturii noastre poate afecta modul in care interactionam cu alte persoane, parerea acestora despre noi si increderea in sine. Ne poate face sa ne simtim jenati si sa evitam sa zambim de teama ca felul in care arata dintii nostri i-ar putea face pe cei din jur sa ne judece. Corectarea pozitiei si alinierii dintilor, ce are ca rezultate imbunatatirea aspectului general al zambetului si, in unele cazuri, chiar a fizionomiei, poate contribui si imbunatatirea stimei de sine si la recapatarea increderii in propria persoana.

       Dintii strambi sau incorect pozitionati pot favoriza aparitia a numeroase probleme de natura stomatologica si nu numai. Tratamentul ortodontic poate corecta insa pozitia si alinierea dintilor, contribuind astfel la imbunatatirea igienei orale, prevenirea a diverse afectiuni dentare si, bineinteles, imbunatatirea aspectul general al zambetului, pentru a enumera doar cateva dintre beneficiile sale. Intreaba un medic ortodont daca este necesar sa apelezi la un astfel de tratament si la ce rezultate te poti astepta. 

       Bibliografie: 

       1. „British Orthodontic Society > BOS Homepage > Orthodontics for Children & Teens > Why Orthodontics?” Bos.org.uk, 2014, www.bos.org.uk/BOS-Homepage/Orthodontics-for-Children-Teens/Why-Orthodontics. Accessed 24 Nov. 2022.

       2. „Canadian Dental Association.” Cda-Adc.ca, 2022, www.cda-adc.ca/en/oral_health/procedures/orthodontics/. Accessed 24 Nov. 2022.

       3. „Orthodontic Treatment.” Vic.gov.au, 2022, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/orthodontic-treatment. Accessed 24 Nov. 2022.

       4. „Why Orthodontics?” American Association of Orthodontists, 28 July 2020, www3.aaoinfo.org/_/why-you-should-get-orthodontic-treatment/. Accessed 24 Nov. 2022.