Trump declara 3.000 de portoricani morti si numeste bilantul uraganului Maria drept o farsa democrata

Peste un milion de oameni au trebuit sa evacueze coasta Atlanticului de mijloc, in timp ce uraganul Florence se abate asupra Georgiei, Carolinei si Virginiei, aducand ploi istorice, valuri de furtuna care pun viata in pericol si un potential de inundatii catastrofale. „Aceasta va fi o furtuna care creeaza si provoaca daune masive tarii noastre” , a avertizat marti Jeff Byard, administrator asociat FEMA.

“O sa fie . . . o recuperare pe termen lung. Aceasta nu va fi o furtuna din care ne vom recupera in cateva zile.” Presedintele Donald Trump, ca de obicei, s-a chinuit sa discute despre pregatirile pentru furtuna, fara a trada un anumit entuziasm morbid cu privire la dimensiunea si puterea acesteia. „[Este] extraordinar de mare si extraordinar de umed – cantitati extraordinare de apa”, s-a mirat el.

Desigur, peste blitz-ul PR al lui Trump din jurul Florentei se afla Maria: uraganul mortal de categoria 4 care a devastat Puerto Rico in septembrie anul trecut, lasand insula fara electricitate luni de zile. Desi initial a fost dificil sa se obtina un numar precis de decese in urma haoticelor furtuni, cu cifrele oficiale planand in cateva zeci, rapoartele ulterioare au dezvaluit ca decesele au fost semnificativ mai mari, descriind caminele funerare si morgile spitalelor debordante, precum si relatari despre oameni care ingroapa pe cei dragi fara stirea guvernului. (Mii de ramasite ale oamenilor au fost incinerate inainte de a se putea stabili daca au murit din cauza unor cauze legate de uragan, cum ar fi atacurile de cord.) Ca raspuns la criticile legate de numarul oficial de decese, guvernatorul din Puerto Rico a comandat in cele din urma un raport, publicat luna trecuta, care a constatat ca aproape 3.000 de oameni au murit in urma uraganului si a efectelor acestuia, facand din Maria cel mai mortal uragan din istoria SUA. Un studiu separat realizat deNew England Journal of Medicine a ridicat posibilitatea alarmanta ca numarul mortilor sa fie mult mai mare.

Infuzat de acoperirea negativa de joi dimineata, Trump a respins bilantul mortilor drept o farsa creata „de democrati pentru a ma face sa arat cat mai rau posibil”, in timp ce strangea „miliarde de dolari” pentru a ajuta recuperarea. (Comitetul sau de inaugurare a donat 3 milioane de dolari pentru ameliorarea uraganului, in timp ce un efort comun dintre fostul proprietar al concursului si cinci fosti presedinti americani a strans 41,3 milioane de dolari inainte de inchidere.) „Daca o persoana a murit din orice motiv, cum ar fi batranetea, adauga-le doar pe acestea. lista”, a scris el dispretuitor, sugerand ca decesele atribuite decimarii infrastructurii din Puerto Rico nu ar trebui sa fie luate in considerare in total sau sa fie responsabilitatea lui.

Este practic de la sine inteles ca aceste afirmatii nu sunt doar lipsite de dovezi, ci sunt contrare marii majoritati a constatarilor jurnalistice si academice. Printre expertii care au studiat-o pe Maria, este clar ca raspunsul federal a fost dezorganizat si inadecvat si, probabil, a contribuit la numarul socant al mortilor pe insula. In loc sa raspunda rapid cu provizii si sprijin, raspunsul administratiei Trump a fost neplacut si dispretuitor, guvernul refuzand sa ridice restrictiile privind legile privind transporturile maritime pentru a importa mai multe provizii, iar Trump nu a vizitat pana la doua saptamani dupa aterizare, in timp ce a vizitat Houston si Florida. dupa uraganele Harvey si, respectiv, Irma, in cateva zile. „Este pe o insula in mijlocul oceanului”, a spus el la acea vreme. „Nu poti sa-ti conduci camioanele acolo din alte state.

Incercarile lui Trump de a schimba vina sunt, de asemenea, dezmintite de fapte. Dupa cum a remarcat un studiu Harvard Business Review , efectele care au contribuit la numarul mare de morti al Mariei au fost multiple. Multi portoricani nu au acces la ingrijire preventiva si se bazeaza pe servicii de sanatate publica subfinantate. Cu toate acestea, raspunsul anemic al Agentiei Federale de Management al Urgentelor a fost critic. Dupa ce Maria a ajuns la pamant, FEMA a desfasurat doar o fractiune din resursele date locuitorilor din Texas si Florida. Doar 10.000 de persoane au fost trimise de agentie pentru a ajuta eforturile de recuperare, comparativ cu 30.000 in Texas si 22.000 in Florida. Daca infrastructura insulei era slaba inainte de furtuna, neglijarea FEMA nu a facut decat sa agraveze problema.

Nu este clar ce a determinat tweetul lui Trump de joi dimineata, in timp ce o alta furtuna monstru se apropie de Carolina. Dar insensibilitatea sa fata de teritoriul insulei a crescut doar de cand a aruncat in mod infam prosoape de hartie in portoricani. La cateva zile de la aterizarea uraganului, el a inceput sa-si bata joc de primarul din San Juan pentru ca a criticat FEMA si, la mai putin de o luna dupa Maria, a avertizat guvernul din Puerto Rico ca nu ii poate ajuta „pentru totdeauna”, citand un reporter care a spus ca problemele din Puerto Rico au fost „in mare parte create de ei”. In tot acest timp, el si-a umflat in mod deschis propria implicare in raspunsul la uragan, inclusiv fapte de baza despre Maria insasi, cum ar fi puterea furtunii cand a ajuns la uscat si starea centralelor electrice ale insulei inainte de uragan.