SUA va ramane mai bogata decat China in urmatorii 50 de ani

SUA va ramane mai bogata decat China in urmatorii 50 de ani sau mai mult – mult dupa ce se asteapta ca economia asiatica sa depaseasca SUA pentru a deveni cea mai mare din lume, a declarat vineri un economist. 

,,Cred ca este foarte putin probabil ca … China sa ajunga la nivelurile de PIB pe cap de locuitor din SUA – aceasta este masura noastra a bogatiei – cel putin in urmatorii 50 de ani, daca vreodata”, a declarat Simon Baptist, economist-sef global la Economist Intelligence Unit, a declarat pentru CNBC ,,Street Signs Asia”.

Cele mai recente date disponibile ale Fondului Monetar International au aratat ca PIB-ul pe cap de locuitor al Chinei era estimat la 10.582,10 USD in 2020 – de aproximativ sase ori mai mic decat 63.051,40 USD in SUA. Comentariile lui Baptist au urmat primei conferinte de presa oficiale a lui Joe Biden de la preluarea mandatului, in timpul careia presedintele SUA a spus ca nu va lasa China sa devina ,,tara lider” la nivel global.

,,Vad o concurenta dura cu China. China are un obiectiv general – si nu-i critic pentru obiectiv. Dar au un obiectiv general de a deveni tara principala, cea mai bogata tara din lume si cea mai puternica tara din lume “, a spus Biden. ,,Asta nu se va intampla la ceasul meu”, a adaugat el.

SUA-China ar putea fi ,,egalizate”

Baptist a spus ca China va deveni ,,cealalta putere foarte mare” alaturi de SUA pe scena globala. Care dintre cele doua este mai puternic depinde de locul in care exercita aceasta putere, a adaugat el.

,,Cred ca in Asia, probabil ca va fi foarte dificil pentru SUA sa ramana cea mai puternica tara pana in anii 2030, dar vor ramane egalate destul de mult timp”, a spus Baptist.

Beijingul si-a extins influenta economica si politica in regiune atunci cand SUA sub fostul presedinte Donald Trump parea sa se retraga.

In schimb, Biden a facut din Asia o prioritate in politica sa externa. Biden a recrutat in administratia sa cativa experti proeminenti din Asia . Intr-unul dintre primele sale misiuni straine ca presedinte, s-a intalnit, de asemenea, practic cu lideri din Japonia, India si Australia .

Relatiile SUA-China au inceput cu un inceput stancos sub administratia Biden.

Saptamana trecuta, prima intalnire la nivel inalt dintre cele doua tari a inceput cu un schimb de insulte. La inceputul acestei saptamani, SUA si unii dintre aliatii sai occidentali au aplicat sanctiuni impotriva oficialilor si entitatilor chineze pentru abuzuri ale drepturilor omului in regiunea Xinjiang – Beijingul a luat apoi represalii impotriva Uniunii Europene si a Regatului Unit

China va fi cea mai mare economie din lume

Se preconizeaza ca economia chineza – in termeni nominali in dolari SUA – va depasi SUA in jurul anului 2032 si va deveni cea mai mare din lume, a spus Baptist. Aceasta prognoza a fost adusa din 2034 din cauza pandemiei Covid-19, a adaugat el.

China a revenit brusc in urma crizei economice induse de coronavirus. A devenit singura economie majora care a crescut anul trecut, dupa ce a inregistrat o crestere a PIB de 2,3% . In schimb, economia SUA s-a contractat cu 3,5% in 2020 fata de acum un an, a estimat Biroul de analiza economica.

Prognoza lui Baptist parea mai conservatoare decat altele. Helen Qiao, sefa economiei din Asia la Bank of America Global Research, a declarat pentru CNBC luna trecuta ca economia Chinei va depasi SUA in perioada 2027-2028.

Economia SUA ,,in cele din urma va deveni mai mica doar pentru ca populatia Chinei este mult mai mare”, a spus Baptist. ,,Acum nu inseamna cu adevarat nimic in special atunci cand valoarea PIB-ului dvs. in dolari preia, dar este un pic o etapa importanta”.