Ce este acidul glicolic si ce efecte are asupra pielii?

  Acidul glicolic este un compus sigur pentru majoritatea tipurilor de piele. In general, exfolierea cu acest produs are efecte pozitive asupra aspectului pielii.

  Acidul glicolic este un compus natural, cu proprietati hidratante, exfoliante si regenerante pentru piele. Se obtine din plante precum trestia de zahar, sfecla si struguri, printre altele. Utilizarea sa este frecventa in tratamentele estetice.

  In termeni tehnici, acidul glicolic este un alfa hidroxi acid (AHA). Este foarte frecvent utilizat in tratamente impotriva imbatranirii pielii, hiperpigmentarii, acneei si uscaciunii. Actioneaza asupra tuturor straturilor pielii.

  In general, utilizarea acidului glicolic este sigura, dar nu este lipsita de posibile efecte secundare la unii oameni. Acestea sunt mai frecvente atunci cand exista o aplicare inadecvata a acestei substante si persoana tratata fumeaza sau este expusa mult soarelui.

  Cum actioneaza acidul glicolic?

  Acidul glicolic are molecule mult mai mici decat alti compusi similari. Aceasta dimensiune mica faciliteaza patrunderea sa in piele si permite o exfoliere mai eficienta a pielii.

  Aceasta substanta ajuta la dizolvarea legaturilor care leaga celulele pielii. Astfel, ajuta celulele moarte sa se desprinda mai usor. Consecinta acestui fapt este o reinnoire celulara mai accelerata .

  Acidul glicolic stimuleaza, de asemenea, productia de colagen , o substanta care asigura elasticitate, fermitate si netezime pielii. De asemenea, utilizarea sa regulata ajuta la combaterea descompunerii colagenului care apare odata cu varsta.

  Beneficii si utilizari pe piele

  In principiu, utilizarea acidului glicolic este considerata sigura pentru toate tipurile de piele. Cu toate acestea, persoanele cu pielea sensibila ar trebui sa o foloseasca cu precautie extrema . Nu este recomandabil sa il utilizati daca exista infectii active ale pielii, arsuri solare sau vezicule.

  Persoanele cu pielea inchisa la culoare ar trebui sa primeasca tratament cu acid glicolic in locuri specializate pentru acest tip de piele. Acestea fiind spuse, sa analizam posibilele beneficii ale acestui produs.

  Ar reduce ridurile si liniile fine

  Acidul glicolic permite o exfoliere profunda a stratului superior al pielii. Acest lucru ar ajuta la reducerea liniilor fine si a ridurilor . La randul sau, acest lucru ar accelera reinnoirea celulara, ar stimula productia de colagen si ar promova capacitatea naturala a pielii de a retine umezeala.

  Toate acestea impreuna ar face liniile fine si ridurile mai putin vizibile . Aveti grija: nu le-ar elimina, ci mai degraba le va reduce. Uneori se pare ca nu mai sunt acolo, dar cand efectele acestei substante se epuizeaza, sunt vazute din nou. De aici si importanta aplicarii sale periodice.

  Hidratarea pielii uscate

  Acidul glicolic este clasificat ca umectant, deoarece are proprietatea de a atrage molecule de apa catre sine. Il ia atat din mediul extern, cat si din straturile mai adanci ale pielii. In climatul uscat poate fi necesara utilizarea unei creme hidratante suplimentare.

  Ar scadea hiperpigmentarea

  Aplicarea a sase pana la opt peelinguri de acid glicolic este estimata a fi eficienta in reducerea semnificativa sau eliminarea hiperpigmentarii pe piele. Aceasta include probleme precum pistrui, pete sau melasma. Uneori este necesar sa-l amestecati cu alti compusi pentru a obtine un rezultat mai bun.

  Ar ajuta la combaterea acneei

  Acidul glicolic ar fi eficient in combaterea manifestarilor acneice precum punctele negre, cosurile, acneea inflamatorie si acneea chistica. Actiunea sa ajuta la exfolierea celulelor moarte si indeparteaza porii infundati. Acest lucru, in cele din urma, ajuta si la inchiderea porilor deschisi.