Romania lanseaza un mecanism de privatizare partiala a firmelor de stat

Noul guvern al Romaniei deschide usa privatizarii partiale a intreprinderilor publice subperformante, in efortul de a le face mai profitabile. Opozitia o acuza ca intentioneaza sa ,,jefuiasca” bunurile statului.

Urmarind acest obiectiv, prim-ministrul de centru-dreapta sustine acum privatizarea partiala a intreprinderilor de stat subperformante pentru a stimula investitiile, transparenta si o gestionare mai eficienta.Partidul social-democrat din opozitie, PSD, spune ca Citu vrea sa vanda ,,pentru nimic” cele mai bune active ale Romaniei, dar avocatii pietei libere spun ca este momentul sa privatizam.

,,Criza bugetara actuala, odata cu scaderea veniturilor si cresterea cheltuielilor publice, poate fi o oportunitate pentru stat de a privatiza unele companii”, a declarat Ana Otilia Nutu, analist de politici privind companiile de stat la think-tank-ul de la Bucuresti Forum de experti.

Guvernul trebuie sa abroge interzicerea vanzarilor de actiuni

Conform datelor ministerului finantelor , statul roman detine 208 de companii, dintre care 67 au avut pierderi la 30 septembrie 2020. Pierderile lor nete combinate s-au ridicat la 1,97 miliarde de lei sau mai mult de 400 de milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut . Unii 54 aveau datorii in valoare de 3,92 miliarde de lei, sau mai mult de 800 de milioane de euro.

Vorbind intr-un interviu radio pe 14 ianuarie, Citu, al Partidului National Liberal, PNL, a subliniat necesitatea investitiilor pentru modernizarea si dezvoltarea intreprinderilor de stat.

,,Nu avem resurse in bugetul nostru pentru a capitaliza aceste companii”, a spus el si a explicat planul sau de a enumera companiile de stat la bursa, astfel incat ,,o parte din actiunile lor sunt transferate altor actionari in schimbul acestui capital. “

Pentru a merge mai departe, insa, guvernul de coalitie al lui Citu are nevoie de parlament – unde detine majoritatea – pentru a abroga o lege adoptata anul trecut, cand social-democratii au dominat adunarea si care a instalat un moratoriu de doi ani asupra vanzarii actiunilor detinute de stat intreprinderi.

Proiectul legislativ necesar a fost finalizat de guvern miercuri si va fi prezentat parlamentului pentru vot.

Ultimul mandat al PSD, 2017-2019, a fost caracterizat de un sir din ceea ce criticii au spus ca sunt masuri populiste, cum ar fi majorari fara precedent ale salariilor si pensiilor din sectorul public, care au contribuit la stimularea cresterii, dar in detrimentul deficitului bugetar. Nutu a numit interdictia PSD privind vanzarea actiunilor electorale ,,populiste”.

Ea a spus ca guvernul ar trebui sa analizeze vanzarea participatiilor in intreprinderile publice neprofitabile si a subliniat succesul vanzarilor anterioare, cum ar fi cel al companiei de benzina Petrom in 2004, cand OMV din Austria a luat o cota majoritara, iar banca BCR la Erste din Austria in anul urmator

“Ar trebui sa ne intrebam in ce cazuri proprietatea statului este justificata”, a spus Nutu pentru BIRN. Prezicand o vanzare de bunuri de stat comparabila cu primii ani haotici de dupa prabusirea comunismului, Ciolacu a avertizat despre ,,cel mai mare prada din istoria moderna a tarii”.

Dar Virgil Popescu, al carui minister al energiei controleaza unele dintre cele mai mari companii publice din Romania, a respins avertismentele lui Ciolacu ca fiind nefondate.

,,Nu privatizam nimic”, a scris Popescu pe Facebook la mijlocul lunii ianuarie . ,,Statul ar trebui sa ramana actionarul majoritar al tuturor companiilor de interes strategic national.”

Prin plasarea participatiilor minoritare in mainile private, a spus el, statul va pastra controlul asupra firmelor, oferindu-le in acelasi timp ,,sansa de a se moderniza si de a face investitii in beneficiul fiecarui roman”.

Un graffiti pictat pe o coperta de protectie din plasa a cladirii il infatiseaza pe premierul Romaniei Florin Citu, in centrul Bucurestiului, Romania, 14 ianuarie 2021. Florin Vasile Citu, in varsta de 48 de ani, care a fost ministru al finantelor publice in cabinetul prim-ministrului Ludovic Orban, a devenit Prim-ministru al Romaniei la 23 decembrie 2020. Sablonul citeste: ,,CITU SALVE THE ECONOMY!”. Fotografia de arhiva: EPA-EFE / ROBERT GHEMENT

Ministrul prevede ,,atatea provocari”

In mod ironic, in 2017, ultimul guvern PSD a demarat un plan pentru a vinde pana la 20 la suta din actiunile producatorului de stat Hidroelectrica, dar masurile de privatizare partiala a companiei au fost renuntate din cauza pandemiei COVID-19 si a opozitie a majoritatii parlamentare PSD dupa ce partidul a fost fortat de la putere printr-un vot de cenzura in octombrie 2019

Consultantul in domeniul energiei, Cosmin Pacuraru, a declarat ca supunerea intreprinderii publice Hidroelectrica la standardele cerute companiilor listate ar contribui la profitabilitate.

“Hidroelectrica genereaza deja o multime de venituri pentru bugetul de stat, dar luarea unei decizii mai transparenta ar creste profiturile pe care le aduce deja”, a spus el pentru BIRN.

Pe langa planul partial de privatizare, premierul Citu a acordat fiecarui minister un termen limita pentru data de 4 februarie pentru a veni cu audituri financiare si planuri de restructurare pentru toate intreprinderile publice aflate sub autoritatea sa, rezultatele urmand sa fie introduse in bugetul 2021.

“Vor fi atat de multe provocari in ceea ce priveste companiile de stat”, a declarat ministrul Economiei Claudiu Nasui, unul dintre cei sase ministri din guvernul condus de PNL din alianta centrista USR PLUS.

“Companiile de stat nu sunt administrate in interesul companiei, dar sunt deseori administrate in interesul celor care le conduc in acel moment”, a declarat Nasui pentru portalul de presa online Republica pe 12 ianuarie. El a descris multe dintre contractele pe care aceste companii le semneaza ca fiind ,,Ruinat”.