Muntenegru va semna un acord cu Biserica Ortodoxa Sarba

Premierul muntenegrean Zdravko Krivokapic a declarat duminica ca guvernul sau va semna in curand un ,,acord fundamental” cu Biserica Ortodoxa Sarba, ca cea mai mare comunitate religioasa din tara. Premierul Zdravko Krivokapic in timpul procesiunii de Craciun intr-o biserica din Podgorica.

Prim-ministrul muntenegrean Zdravko Krivokapic a declarat duminica ca guvernul sau va semna in curand un acord fundamental cu Biserica Ortodoxa Sarba, cea mai mare comunitate religioasa din tara.

,,Am discutat cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sarbe, Porfirije, si vom conveni in curand cu privire la data semnarii acordului. Aceasta problema nu trebuie sa faca obiectul politizarii pentru a obtine puncte politice “, a scris Krivokapic pe Twitter.

Guvernul sau a fost ales in decembrie 2020, dupa ce trei blocuri de opozitie au castigat o majoritate redusa de locuri la alegerile parlamentare din august 2020, eliminand Partidul Democrat al Socialistilor, de lunga guvernare, DPS.

Pe 14 aprilie, ministrul Justitiei, Drepturilor Omului si Minoritatilor, Vladimir Leposavic, a declarat ca acordul fundamental este gata si va fi semnat de reprezentantii Bisericii si ai guvernului. El a spus ca contractul va corecta nedreptatile din trecut si va oferi Bisericii aceleasi drepturi ca si alte comunitati religioase.

,,Am incheiat un contract mai devreme, dar este un subiect atat de sensibil incat un singur cuvant ar putea provoca o disputa si prelungi semnarea. Acele negocieri nu au fost usoare “, a declarat Leposavic radiodifuzorului public sarb. Presa a raportat ca pe 11 martie proiectul a fost prezentat Sinodului Bisericii Ortodoxe Sarbe, care a avut unele obiectii.

Muntenegru a semnat mai multe ,,acorduri fundamentale” cu comunitati religioase mai mici: cu Biserica Catolica in 2011 si cu comunitatile islamice si evreiesti in 2012, dar nu s-a ajuns la un acord cu Biserica Ortodoxa Sarba, chiar daca este cea mai mare comunitate religioasa din tara.

Conform recensamantului din 2011, 72% dintre cetatenii muntenegreni se identifica ca fiind crestini ortodocsi; aproximativ 70 la suta din acest numar urmeaza Bisericii Ortodoxe Sarbe si 30 la suta se identifica cu Biserica Ortodoxa Muntenegreana, care nu este recunoscuta canonic de alte Biserici Ortodoxe. Partidele de opozitie au acuzat guvernul ca a cedat la Biserica Ortodoxa Sarba si la o alta tara, adica Serbia.

,,Primul ministru manipuleaza credinciosii din Muntenegru in timp ce transcrie toate proprietatile Bisericii in proprietatea altei tari”, a postat deputatul DPS Ivan Mitrovic pe Twitter.

Fostul guvern, condus de DPS al presedintelui Milo Djukanovic, a avut relatii slabe cu Biserica Ortodoxa Sarba, acuzandu-l in mod regulat ca promoveaza nationalismul sarb si submineaza statalitatea muntenegreana; Muntenegru s-a separat de o uniune libera de stat cu Serbia in 2006.

Dezacordurile dintre fostul guvern si Biserica Sarba s-au intensificat in decembrie 2019, cand zeci de mii de preoti, credinciosi si sustinatori ortodocsi sarbi au inceput proteste de o luna de zile in toata tara, cerand retragerea Legii privind libertatea de religie disputata, despre care au spus ca permite confiscarea bunurilor Bisericii.

La 20 ianuarie, noua majoritate guvernanta a adoptat modificari ale legii, stergand toate elementele care anterior se opuneau Bisericii, incepand cu obligatia comunitatilor religioase de a furniza dovezi clare de proprietate pentru a-si pastra proprietatile.