Femeile din sud-estul Europei Centrale protesteaza impotriva violentei masculine

In timp ce activistii pentru drepturile femeii au marcat Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor pe 25 noiembrie, cifrele oficiale arata ca violenta impotriva femeilor din sud-estul si Europa Centrala ramane o problema serioasa cu care guvernele nu se ocupa.

Potrivit datelor politiei si neoficiale, sute de femei au fost ucise in regiune de barbati in 2020, in timp ce un numar important de plangeri adresate politiei in acel an au fost formulate de femei cu privire la violenta pe care au suferit-o de la parteneri, tati si chiar fii.

Violenta impotriva femeilor si femicidul din regiune sunt de departe cele mai grave din Turcia, unde barbatii au ucis 353 de femei in 2020 pana in prezent; alte 151 de femei au fost ucise de autori necunoscuti.

Numarul uciderilor de femei din tara a fost de 418 in 2019 si 404 in 2018. Potrivit Ministerului de Interne, peste jumatate de milion de femei au solicitat protectia politiei impotriva violentei masculine in ultimii sapte ani.

Numarul de plangeri si cereri de protectie a crescut, de asemenea, cu 70% in timpul pandemiei in 2020, comparativ cu 2019, ajungand pana la 256.000 pana acum.

Aceeasi tendinta ascendenta este raportata in majoritatea celorlalte tari din regiune. In Croatia, ,,pe baza statisticilor disponibile, se poate concluziona fara echivoc ca a existat o crestere a violentei domestice si a violentei impotriva femeilor de la izbucnirea bolii COVID-19″, a declarat biroul Ombudsmanului din tara.

Ultimul raport anual al Ombudsmanului croat pentru egalitatea de gen a spus ca din 13 femei ucise in 2019, zece au fost ucise de un barbat apropiat – un partener sau membri ai familiei – in timp ce sapte din cei 10 barbati ucigasi erau fie soti, fie parteneri extraconjugali victime.

Marcand Ziua Nationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor pe 22 septembrie, Ministerul Croatiei de Interne a raportat ca, pana in 2020, ,,12 femei au fost ucise [pana acum], dintre care patru au fost ucise de partenerii lor”.

Ministerul pentru Drepturile Omului din Muntenegru a declarat ca in ultimul an au fost inregistrate 281 cazuri de violenta domestica in tara, mai mult de 70% dintre acestea fiind comise de barbati. Activistii civici au mai spus ca cazurile de violenta impotriva femeilor au crescut cu 26% in 2020.

In Romania, datele politiei arata ca 51 de femei au fost ucise de partenerii lor barbati in cursul anului 2019; politia a raportat peste 4.400 de incidente de violenta domestica in aceeasi perioada.

Serbia nu are date oficiale cu privire la femicid, dar un ONG, Reteaua Femeilor impotriva Violentei, utilizand rapoarte mass-media, calculeaza ca pana la 30 iunie anul acesta 14 femei au fost ucise in familie sau violenta legata de partener; alte patru crime au fost suspectate de feminicid.

In Moldova, politia a declarat pentru BIRN ca, in primele noua luni ale anului 2020, au existat 9.844 de rapoarte de violenta domestica, in comparatie cu 8.030 de cazuri in 2019 si 15 cazuri de omor.

Politia din Slovacia a inregistrat 11 ucideri de femei in 2017, cinci in 2018 si sapte in 2019. Rata violentei domestice impotriva femeilor a ramas in jur de 600 pana la 700 de cazuri pe an; cu toate acestea, cazurile de violenta domestica au crescut cu 30 pana la 40% in timpul crizei coronavirusului, a spus politia.

Politia din Kosovo din ianuarie-septembrie 2020 a inregistrat 1.571 de cazuri de violenta domestica, cu aproximativ 144 mai multe decat in   aceeasi perioada din 2019. Din aceste cazuri, au fost identificate 1.596 de victime, dintre care doar 347 erau barbati.

Politia a declarat pentru BIRN ca, in perioada ianuarie-septembrie 2020, 698 dintre cazurile raportate de violenta domestica au implicat soti, in 197 de cazuri, violenta a fost intre tata si fiu, iar in 124 de cazuri, mama si fiu.

Sase femei din Kosovo au fost ucise de barbati in 2019. In ianuarie-septembrie 2020, alte sase femei au fost ucise – fie de parteneri de sex masculin, fie de membri de familie de sex masculin.

Expertii sustin ca numarul real de cazuri de violenta impotriva regiunii este probabil mult mai mare decat cifrele oficiale, deoarece multe femei se tem sa-si raporteze partenerii, iar unele politii nu reusesc sa investigheze sau sa raporteze cazurile in mod corespunzator.

Femeile din regiune au organizat proteste pentru a marca ziua internationala impotriva violentei impotriva femeilor, dar cu un numar mai mic decat de obicei din cauza restrictiilor COVID-19.

,,Vom determina factorii de decizie sa puna in aplicare Conventia de la Istanbul pentru a opri violenta, impunitatea, crimele misterioase si femicidele”, au declarat protestantii din Istanbul, la 23 noiembrie, despre conventia Consiliului Europei din 2011 privind prevenirea violentei impotriva femeilor.

Ca parte a campaniei transfrontaliere ,,16 zile de activism impotriva violentei impotriva femeilor”, mesajul care scrie: ,,Nu esti singur, raporteaza violenta!” va aparea pe panouri publicitare din toata Serbia, canale TV, cladiri rezidentiale, precum si pe retelele sociale, invitand femei, dar si vecini, rude si prieteni sa raporteze orice forma de violenta impotriva femeilor.

,,Anul acesta, campania se desfasoara in contextul pandemiei COVID-19, cand situatia femeilor care traiesc in violenta a devenit si mai complicata”, a declarat un aparator al drepturilor omului de la ONG-ul Promo-LEX Chisinau, Lilia Poting, a spus BIRN. ,,Rapoartele arata o crestere alarmanta a pandemiei actuale de violenta impotriva femeilor”, a adaugat ea.