ONG-urile din Albania condamna exploatarea copiilor in campania electorala

Grupurile de advocacy pentru copii spun ca toate partidele principale continua sa foloseasca si sa abuzeze de copii in reclamele si propaganda lor, in ciuda avertismentelor ca acest lucru le incalca drepturile si legea.

Imaginile copiilor sunt raspandite in timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 25 aprilie din Albania, in ciuda avertismentelor din partea grupurilor de drepturile omului ca expunerea si exploatarea lor in reclamele politicienilor le incalca drepturile si legea.

Legea Albaniei privind drepturile copiilor prevede ca participarea tinerilor sub 14 ani la dezbaterile publice si la programele audiovizuale ,,ar trebui sa se faca numai cu aprobarea parintilor sau a tutorelui”.

Cand campania electorala din Albania a inceput oficial pe 25 martie, Centrul pentru Drepturile Copilului din Albania, CRCA, un ONG, a lansat un apel public pentru ca partidele politice sa nu foloseasca copiii in timpul campaniilor lor pentru castig politic.

“Albania are o istorie lunga si teribila de exploatare a copiilor in scopuri electorale”, a spus CRCA. ,,Nu a existat nicio campanie electorala din partea partidelor politice din Albania care sa nu fi folosit sau exploatat copii pe afisele electorale sau pe reclamele TV, tratandu-i pur si simplu ca figurine care arata frumos in reclame sau postere, atunci cand nu au voce, cereri sau asteptari fata de – fata de partidele politice care participa la alegeri “, a adaugat aceasta.

BIRN a trimis intrebari celor trei partide principale care au participat la alegeri, actualul partid socialist aflat la guvernare, condus de Edi Rama, principalul partid de opozitie democratic, condus de Lulzim Basha, si Miscarea Sociala pentru Integrare, LSI, intrebandu-le daca au obtinut consimtamantul parintilor pentru orice copil decat poate fi vazut pe retelele sociale ale politicienilor.

Pana la publicare, doar Partidul Socialist a raspuns, spunand ca a solicitat ,,consimtamantul verbal” al parintilor inainte de a utiliza imaginile copiilor lor in campanie.

Cand prim-ministrul si liderul socialist Rama au inaugurat duminica trecuta noul aeroport din orasul nordic Kukes, copiii l-au insotit de obicei si au fost expusi pe conturile sale personale de pe retelele sociale.

Copiii participa si la mitingurile electorale, tinand adesea steaguri ale partidelor politice sau purtand sepci cu sigle ale partidului. Sunt adesea imbratisati sau sarutati de politicieni in fata camerelor.

Biroul UNICEF din Albania a declarat pentru BIRN ca orice lucru legat de copii in acest context ar trebui sa fie condus de propriile interese ale copiilor

,,Dreptul copiilor la demnitate, respect, protectie si participare sunt criteriile de baza care determina ce imagini ar trebui utilizate si cum ar trebui folosite”, a spus UNICEF.

,,Un sfat util in procesul de utilizare a imaginilor adecvate este intrebarea de baza: Daca el / ea ar fi copilul meu, cum as vrea sa fie prezentat?

,,A pune aceasta intrebare elimina tendinta de a trata subiectii copii in fotografii ca obiecte folosite pentru sprijin temporar sau pentru nevoi de strangere de fonduri. Copiii sunt fiinte umane care sunt in grija noastra si merita sa fie reprezentati cu respect si cat mai corect posibil “, a adaugat acesta.

Altin Hazizaj, care conduce Centrul pentru Drepturile Copilului Albania, o organizatie de advocacy, a declarat pentru BIRN ca fenomenul este deosebit de ingrijorator, deoarece conturile media ale politicienilor sunt urmate de mii sau chiar de milioane de oameni care impartasesc apoi postarile in care sunt prezenti copiii, raspandind imaginile lor masiv. ,Niciun politician nu a ramas fara sa imbratiseze un copil pentru urmatoarea fotografie, in special cei doi lideri principali, Rama si Basha”, a declarat Hazizaj pentru BIRN.

,,In aproape toate intalnirile lui Rama, daca nu exista copii de imbratisat, ii aseaza pe rand ca niste papusi. In aceste zile am observat, de asemenea, utilizarea copiilor in multe fotografii ale intalnirilor lui Basha cu electoratul “, a adaugat el.

Elvin Luku, lector universitar si autor al unui raport privind abuzul sexual asupra copiilor din Albania, a declarat pentru BIRN ca utilizarea legii a copiilor in acest mod nu este permisa.

,,Legea interzice expunerea copiilor la profit chiar si in cazurile in care editorul, in acest caz politicianul, are aprobarea parintelui sau tutorelui”, a remarcat Luku.

,,In timpul campaniei electorale ne confruntam cu o astfel de problema, care se ocupa de utilizarea imaginii copilului pentru a spori,, actiunile “politice ale candidatilor”, a spus el.

,,Acest fenomen capata o dimensiune si mai mare atunci cand mass-media audiovizuale realizeaza si utilizeaza fotografii si videoclipuri ale politicienilor din profilurile lor de social media, distribuindu-le catre un public si mai mare”, a adaugat el.

Agentia de Stat pentru Drepturile si Protectia Copilului a declarat pentru BIRN ca au cerut Biroului pentru Educatie al districtului Tirana sa puna in aplicare Legea cu privire la drepturile si protectia copiilor si a solicitat lucratorilor din domeniul protectiei copilului sa acorde atentie drepturilor copiilor in timpul campaniei electorale.

“Agentia a solicitat, de asemenea, constientizarea scolilor si a candidatilor la deputati cu privire la aceste prevederi [legale] atunci cand este posibil”, a spus agentia.